Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Wii mini

Η έλευση της νέας γενιάς μας φέρνει κλασικά σε κινήσεις από τους τρεις μεγάλους του gaming που είναι συνηθισμένες για το συγκεκριμένο timing. Με τα PlayStation 3Xbox 360 και Wii να μπαίνουν στην τελική ευθείας της ζωής τους (που ανά περίπτωση μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μερικά χρόνια), είναι λογικό πως ο απόλυτος στόχος για την περασμένη γενιά είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της εγκατεστημένης βάσης, αλλά και τα περαιτέρω έσοδα από ένα σύστημα που δε βρίσκεται πλέον σε ανάπτυξη και δεν κοστίζει κάτι περαιτέρω σε επίπεδο ανθρωποωρών. Η πιο λογική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μείωση τιμής.

Wii mini Image 02

Η Nintendo ωστόσο διάλεξε μία λίγο διαφορετική προσέγγιση στο τελευταίο στάδιο ζωής και υποστήριξης του Wii, την κυκλοφορία μιας mini έκδοσης του συστήματος. Η ονομασία της νέας εκδοχής της κονσόλας έχει τίτλο Wii mini και παρόλο που είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί μόνο στην αγορά του Καναδά, βρήκε το δρόμο της και προς τα καταστήματα όλων των υπολοίπων χωρών. Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτό το «νέο» μηχάνημα; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή του πιο επιτυχημένου συστήματος της τρέχουσας γενιάς, χωρίς ωστόσο -λόγω των επιλογών της ιαπωνικής κατασκευάστριας εταιρείας- να μπορεί να προσφέρει όλα όσα επιζητά ο gamer. Από πλευράς βάρους, το Wii mini είναι αρκετά πιο ελαφρύ από το αρχικό σχέδιο (σχεδόν το μισό βάρος), ωστόσο όχι όσο θα περιμέναμε από μία τέτοια έκδοση. 

Wii mini Image 01

Η βασική αιτία αυτής της κατάληξης είναι το γεγονός ότι η Nintendo αποφάσισε να θυσιάσει (ή δεν μπόρεσε να «χωρέσει») το slot-in drive για ένα παραδοσιακό με καπάκι που βρίσκεται στο επάνω μέρος της νέας έκδοσης. Κάτι τέτοιο βέβαια έχει και ως αποτέλεσμα και την αδυναμία τοποθέτησης του Wii mini κάθετα, όπως συνέβαινε με την αρχική έκδοση. Το ματ φινίρισμα στο επάνω μέρος με το έντονο πλαστικό δείχνει πως η Nintendo απευθύνει αυτή την έκδοση σε ένα μικρότερο ηλικιακό κοινό, το οποίο και σαφώς δεν έχει τις απαιτήσεις ενός ψαγμένου gamer (τους αναλυτικούς λόγους για αυτό το συμπέρασμα θα τους εξηγήσουμε στη συνέχεια του άρθρου).

Wii mini Image 03

Στο πακέτο αγοράς περιλαμβάνεται ακόμη ο φορτιστής της κονσόλας, ο φορτιστής (που είναι ίδιος με αυτόν του Wii), ένα πανέμορφο κόκκινο Wii Remote (με ενσωματωμένο Motion Plus), έναNunchuck και μια sensor bar. Όσον αφορά στην ίδια την κονσόλα, στο επάνω μέρος της φέρει εκτός από το drive, το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και το Eject.
Μπροστά και από τα δεξιά της κονσόλας δεν υπάρχει κανένα πλήκτρο, ενώ στα αριστερά συναντάμε μόνο το κουμπί για το συγχρονισμό με τα περιφερειακά (χειριστήρια κτλ) και ένα ειδικό panel που είναι βιδωμένο και φέρει μια αποσπώμενη μπαταρία που βοηθάει το σύστημα να αποθηκεύει τα δεδομένα του χρήστη. Στο πίσω μέρος η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια, αφού συναντάμε την υποδοχή για το φορτιστή, τη Sensor Bar, την έξοδο της εικόνας, την θύρα εξαγωγής αέρα και μόνο μία (αντί για δύο) θύρα USB. Τι συμβαίνει όμως στο εσωτερικό της νέας έκδοσης και τι διαφορετικό προσφέρει;

Wii mini Image 04

Σε πρώτη φάση η Nintendo έχει αποκόψει το Wii mini από την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτόματα, κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα πρέπει να ξεχάσετε την υποστήριξη WiFi και Ethernet θύρας, ενώ δεν υποστηρίζεται ακόμη και ο USB Ethernet adapter. Ταυτόχρονα, από το «τροποποιημένο» menu λειτουργίας της κονσόλας, λείπει οτιδήποτε έχει να κάνει με διαδικτυακή υπηρεσία. Αυτόματα, αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία υποστήριξης online multiplayer στα Wii games, αλλά και πρόσβασης σε περιεχόμενο που προσφέρεται σε ψηφιακή μορφή μέσα από το Nintendo eShop (WiiWareVirtual Console games κτλ). Και εντάξει, με το κομμάτι των υπηρεσιών, η χαμηλότερη τιμή δικαιολογεί μέχρι ένα σημείο αυτή την υποχώρηση σε επίπεδο απαιτήσεων.

Wii mini Image 05

Τι συμβαίνει όμως με τα firmware updates που θα κυκλοφορήσουν ή με περιπτώσεις τίτλων που απαιτούν εγκατάσταση κάποιων ενημερώσεων (όπως το The Legend of Zelda: Skyward Sword); Εν ολίγοις, δεν υπάρχει λύση. Η απουσία διαδικασίας σύνδεσης στο διαδίκτυο συνοδεύεται και από άλλη μια σημαντικότατη αδυναμία, αυτή της προσφοράς ανάλυσης πάνω από τα 480p του παραδοσιακού component καλωδίου. Η Nintendo έχει περιορίσει την απεικόνιση στη χρήση του παρεχόμενου καλωδίου, απόφαση που μέσα σε όλα τα άλλα φαντάζει ως η πιο τραγική επιλογή. Τέλος, οι καταναλωτές που θα αγοράσουν την εν λόγω έκδοση θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά την υποστήριξη SD καρτών αποθήκευσης. 

Wii mini Image 06

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν πχ. είσαστε συλλέκτες και θέλετε να απολαύσετε ένα game που έχετε ξεκινήσει στο παραδοσιακό Wii σας, θα πρέπει να ξεχάσετε τη μεταφορά save files… Τέλος, από το Wii mini απουσιάζει και η υποστήριξη GameCube τίτλων. Υπάρχουν περιπτώσεις που ουδείς μπορεί να ψυχολογήσει τη Nintendo και το Wii mini είναι μία από αυτές. Το Wii mini είναι μία λύση που φαίνεται πως κυκλοφόρησε για να μην οδηγηθεί άμεσα το κλασικό Wii σε μείωση τιμής. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος στον καταναλωτή γιατί να προτιμήσει μια... λειψή έκδοση της κονσόλας, όταν με ελάχιστα χρήματα παραπάνω μπορεί να αγοράσει ένα φθηνό bundle του παραδοσιακού συστήματος με τα online χαρακτηριστικά, την υποστήριξη component εξόδου ήχου, SD memory cards κοκ. 

Wii mini Image 07

Το Wii mini απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό που ουδέποτε θα έμπαινε σε διαδικασία σκέψης για το αν αξίζει να αγοράσει τώρα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας ή να περιμένει για την επόμενη γενιά. Απευθύνεται σε ένα μικρό κοινό που θέλει ένα μικρό gaming σύστημα που θα πιάνει ελάχιστο χώρο, δε θα προσφέρει τα πάντα και θα καλύπτει τις βασικές gaming ανάγκες… Αν η τιμή του ήταν κοντά στα 70€, ίσως το νέο αυτό πακετο να είχε ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στα 110€ ωστόσο, δε φαντάζει τόσο θελκτικό.

Wii mini Image 08

Wii mini Image 09

Wii mini Image 10

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου