Κυριακή 28 Απριλίου 2013

AMD Radeon HD7970

Το hardware των υπολογιστών εξελίσσεται συνεχώς. Αυτό είναι γνωστό σε όλους και άλλωστε αποτελεί το βασικότερο λόγο που οι κονσόλες κυριαρχούν στις προτιμήσεις των gamers, καθώς απαιτείται μια επένδυση σε διάστημα 4-7 ετών, σε αντίθεση με το gaming στο PC, όπου ένα σύστημα της προηγούμενης τριετίας, δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σημερινών games. Παρ’ όλα αυτά, οι δυο μεγάλοι κατασκευαστές chip γραφικών, η AMD και ηNvidia δε παύουν να παρουσιάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέες GPU, πηγαίνοντας τη τεχνολογία μπροστά. Μετά από περίπου 15 μήνες, η AMD είναι αυτή που πρώτη κάνει το βήμα, παρουσιάζοντας στο κοινό μια ολοκαίνουρια πρόταση στο χώρο των καρτών γραφικών για υπολογιστές. Πλέον, η σειρά HD6000 θεωρείται προηγούμενης γενιάς, καθώς σήμερα, τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ανέβηκε η αυλαία και έκανε την εμφάνισή της η κορυφαία πρόταση της νέας γενιάς GPUs. Κυρίες και κύριοι, ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε τη Radeon HD7970, τη κορυφαία πρόταση της γενιάς HD7000, τα υπόλοιπα μοντέλα της οποίας θα αρχίσουμε να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες.

AMD Radeon HD7970 Image 10

Πάντως, μη τρέξετε να βρείτε μια κάρτα με το συγκεκριμένο GPU μέσα στα Χριστούγεννα, γιατί η κυκλοφορία των σχετικών προϊόντων δε θα γίνει πριν τις 9 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Άλλωστε, το αρχικό NDA (Non Disclosure Aggreement) που είχαμε υπογράψει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που είχαμε για τα χαρακτηριστικά της νέας GPU είχε ημερομηνία λήξης την παραπάνω, όμως η AMD τελικά αποφάσισε να αφήσει τις ανακοινώσεις και τα reviews να βγουν στη δημοσιότητα περίπου είκοσι μέρες νωρίτερα. Επίσης, το κείμενο που διαβάζετε δε θα έχει καθόλου αναφορά στις επιδόσεις της, καθώς μέχρι την ώρα αυτή δεν κατέστη δυνατό να έχουμε στα χέρια μας κάποιο δείγμα για να προβούμε στις απαραίτητες μετρήσεις, κάτι που θα γίνει σε μελλοντικό αφιέρωμα.
Φυσικά, χάρη στη νέα λιθογραφία, η AMD κατάφερε να προσθέσει αρκετά πράγματα στο νέο chip, με ένα από αυτά να είναι η πλήρη υποστήριξη στην έκδοση 11.1 των DirectX. Όπως είχε συμβεί και με τις πρώτες DX10 κάρτες που είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν τα DX10 εμφανιστούν με τα Windows Vista, έτσι και τώρα η AMD παρουσιάζει ένα προϊόν που προσφέρει υποστήριξη σε μια έκδοση των DX που θα εμφανιστεί με τα Windows 8, τα οποία θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αυτή στη στιγμή δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή, όμως  αποτελεί επένδυση για το μέλλονώστε όσοι αποκτήσουν μιαHD7970, να εξασφαλίσουν συμβατότητα με το βασικό API των επόμενων χρόνων. Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να αναφερθούμε στα DX 11.1, τα οποία πρακτικά αποτελούν μια μικρή αναβάθμιση της υπάρχους έκδοσης. Το μοναδικό βασικό χαρακτηριστικό τους που απαιτεί συμβατό hardware είναι μια λειτουργία που ονομάζεται Target Independent Rasterization και εφόσον αξιοποιηθεί από game developers, θα απαιτεί μια κάρτα της σειράς HD7000 για να το αξιοποιήσει. Πέρα από αυτό πάντως, δεν υπάρχει κάποια άλλη σημαντική διαφορά η οποία να απαιτεί DX 11.1 hardware. 

AMD Radeon HD7970 Image 2

Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό αφορά στις δυνατότητες εξόδου εικόνας που προσφέρει η HD7970 και κατ’ επέκταση όλη η σειρά 7000, καθώς πλέον έχουμε υποστήριξη για Eyefinity 2.0, τη δεύτερη έκδοση της ικανότητας multimonitor gaming της AMD. Η τεχνολογία αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη σειρά HD5000, συνέχισε να υφίσταται βελτιωμένη στη σειρά HD6000 και πλέον πάει στην έκδοση 2.0, με την AMD να υπόσχεται πολλά περισσότερα πράγματα,  τόσο από πλευράςυποστήριξης του driver (όπως πχ. δυνατότητα για σύνθεση portrait με 5x1 οθόνες) με τις πρόσθετες αυτές δυνατότητες να μπορούν να αξιοποιηθούν και από τις προηγούμενες γενιές, όσο και από πλευράς hardware. Στον τομέα αυτό, πλέον η AMD υποστηρίζει έξοδο HDMI που την ονομάζειfast, προσφέροντας έτσι για πρώτη φορά σε κάρτες της τη δυνατότητα για απεικόνιση Stereo3D σε αναλυση 1080 με 60fps για κάθε μάτι. Μέχρι σήμερα, στην ανάλυση αυτή, οι κάρτες της AMD περιορίζονταν στα 24fps ανά μάτι -όταν η σύνδεση γίνεται με θύρες HDMI- με το frame rate αυτό να είναι μια χαρά όταν κάποιος θέλει να δει ταινίες αλλά πλήρως ανεπαρκές για gaming. Ωστόσο, αξιοποιώντας μια ταχύτερη έκδοση του HDMI 1.4a, το bandwidth μεταφοράς δεδομένων από τη κάρτα προς την οθόνη αυξάνεται κατακόρυφα, το όριο ανεβαίνει στα 60fps ανά μάτι και έτσι τα παιχνίδια που είναι HD3D συμβατά (όπως το Deus Ex: Human Revolution) μπορούν να παίξουν χωρίς πρόβλημα σε ανάλυση Full HD. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που φέρνει το Eyefinity 2.0 είναι η υποστήριξη setup με τρεις 3D οθόνες, οι οποίες φυσικά λειτουργούν σαν μια με ενεργό το Stereo3D, ακόμα και όταν ο χρήστης έχει δυο κάρτες σε διάταξη Crossfire, δυνατότητα που προέρχεται από τη βελτίωση των driver και δεν είναι hardware χαρακτηριστικό της νέας κάρτας.

AMD Radeon HD7970 Image 7

Κάτι που όμως μπορεί να πετύχει η νέα κάρτα μέσω hardware και δε συναντάμε σε άλλες προτάσεις είναι η υποστήριξη της τεχνολογίας Discrete Digital Multi-Point Audio (DDM Audio), η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά σε μια κάρτα γραφικών που συνδέεται σε πολλαπλές οθόνες, να στέλνει σε όλες τις οθόνες πέρα από εικόνα και ήχο. Μέχρι σήμερα, όταν κάποιος χρησιμοποιεί πχ. τρεις οθόνες, ο ήχος παράγεται μόνο από τη μια. Χάρη στο DDM Audio όμως, ο ήχος θα μπορεί να παράγεται και από τις τρεις οθόνες, όπου μάλιστα κάθε μια από αυτές θα παράγει ήχο αντίστοιχο με την εικόνα που εμφανίζει, αλλάζοντας εντελώς την εμπειρία gaming του χρήστη που δεν χρησιμοποιεί κάποιο ξεχωριστό υποσύστημα ήχου πολλαπλών καναλιών.

AMD Radeon HD7970 Image 1

Η Radeon HD7970 λοιπόν αποτελεί το διάδοχο της μέχρι σήμερα ταχύτερης - μονής GPU- πρότασης της AMD, της HD6970, με την εταιρεία πάντως να έχει προβεί σε πάρα πολλές αλλαγές όσον αφορά στην αρχιτεκτονική σχεδίαση του πυρήνα, με τις αλλαγές αυτές βέβαια να είναι υπαρκτές σε όλα τα προϊόντα της σειράς HD7000 που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα. Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην ίδια τη κατασκευή του chip, το οποίο πλέον χρησιμοποιείλιθογραφία της τάξης των 28nm, φεύγοντας έπειτα από αρκετά χρόνια από τα 40nm, τα οποία είδαμε στις δυο προηγούμενες γενιές καρτών γραφικών. Η αλλαγή αυτή, όπως κάθε τέτοια μείωση λιθογραφίας, σηματοδοτεί από μόνη της μια μεγάλη πρόοδο, καθώς έτσι γίνεται εφικτό να χωρέσουν περισσότερα τρανζίστορ στις ίδιες διαστάσεις, κάτι που συνεπάγεται ότι χωρούν περισσότερα χαρακτηριστικά και υψηλότερες επιδόσεις χωρίς να χρειάζεται να μεγαλώσει το μέγεθος του chip ούτε να αυξηθεί η κατανάλωση. Ένα από τα βασικά νέα χαρακτηριστικά είναι ο ελεγκτής μνήμης, ο οποίος πλέον είναι 384bit -όπως η GTX580 της Nvidia-  με την AMD να έχει εφοδιάσει την HD7970 με3GB μνήμης, κάνοντάς την την κάρτα με την περισσότερο μνήμη (για τα μοντέλα που χρησιμοποιούν ένα GPU). Χάρη στο νέο ελεγκτή μνήμης, έχει αυξηθεί σημαντικά το memory bandwidth, κάτι που σημαίνει πως η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να είναι σημαντικά ταχύτερη από το προκάτοχό της ειδικά σε πολύ υψηλές αναλύσεις και με έντονη χρήση AntiAliasing. 
Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει και σε καθαρά hardware υποσυστήματα της νέας κάρτας. Έτσι, τοinterface διασύνδεσης της κάρτας με τον υπολογιστή είναι το ολοκαίνουριο PCI-Express 3.0, το οποίο διπλασιάζει το διαθέσιμο bandwidth για μεταφορά δεδομένων από και προς τη κάρτα σε σχέση με το PCI-E 2.0 που χρησιμοποιούν οι υπάρχουσες κάρτες. Τα πρώτα mainboard που είναι συμβατά με το PCI-E 3.0 είναι αυτά που βασίζονται στο X79 chipset και δέχονται του νέους Sandy Bridge-E επεξεργαστές. Η υποστήριξη του PCI-E 3.0 είναι κάτι που δε βοηθάει ιδιαίτερα να έχουμε αύξηση στις επιδόσεις της κάρτας στο gaming, όμως σε άλλες λειτουργίες το αυξημένο bandwidth δείχνει πως αξιοποιείται πλήρως.

AMD Radeon HD7970 Image 5

Πολύ σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στο τομέα της διαχείρισης ενέργειας, κυρίως βέβαια όσον αφορά στις καταστάσεις idle της κάρτας, αφού όταν τρέχει κάποια 3D εφαρμογή, η μέγιστη κατανάλωσή της μπορεί να φτάσει στα 250-300Watt, ανάλογα με τις ρυθμίσεις του power tune που θα κάνει ο χρήστης (περισσότερα για το power tune μπορείτε να διαβάσετε στη παρουσίαση των HD6970/HD6950). Με τη σειρά HD7000 η AMD φέρνει στο προσκήνιο το όρο long idle και τη τεχνολογία ZeroCore Power. Με τον όρο long idle η AMD εννοεί τη κατάσταση εκείνη του υπολογιστή όπου ακόμα και η οθόνη έχει κλείσει, οπότε πρακτικά η κάρτα γραφικών δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα. Μέχρι σήμερα ακόμα και στη περίπτωση αυτή, η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας κατανάλωνε 20-25Watt, ποσό πραγματικά πολύ μεγάλο και καθόλου διαφορετικό από το αντίστοιχο όταν η οθόνη ήταν σε λειτουργία. Στην HD7970 όμως, αυτές οι δυο καταστάσεις έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από το σύστημα διαχείρισης ενέργειας του chip. Στη περίπτωση που ο υπολογιστής απλά κάθεται αλλά η οθόνη δείχνει κάτι, η κατανάλωση έχει μειωθεί στα 15Watt χάρη σε βελτιστοποιήσεις στο hardware. Αν όμως για παράδειγμα μπει και η οθόνη σε standby mode, τότε η κάρτα κλείνει ακόμα περισσότερα κυκλώματά της και πέφτει στα 3Watt κατανάλωσης, δε θερμαίνεται καθόλου και άρα δε χρειάζεται τον ανεμιστήρα, οπότε κλείνει και αυτός. Αυτή  η λειτουργία ονομάζεται ZeroCore Power και τη συναντάμε μόνο στη σειρά HD7000.

AMD Radeon HD7970 Image 6

Ένα τελευταίο βελτιωμένο χαρακτηριστικό που διαθέτει η HD7970 αφορά στο σύστημα video encoding, το οποίο η AMD πλέον αναφέρει σαν Video Codec Engine. Πρόκειται για ένα ολόκληροκύκλωμα της ίδιας της GPU, το οποίο αξιοποιεί και πόρους από το ίδιο το γραφικών και θεωρητικά μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες video transcoding, πολύ υψηλότερες από αυτές που πετυχαίνει ένα κορυφαίος σύγχρονος επεξεργαστής και αντίστοιχες ή και ανώτερες από τητεχνολογία QuickSync που συναντάμε στους επεξεργαστές της Intel. Προς το παρόν όμως, το χαρακτηριστικό αυτό δε μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος γιατί δεν υπάρχει software που να το εκμεταλλεύεται. Πιθανόν όμως κάτι τέτοιο να αλλάξει σε 20-30 μέρες, όταν και οι κάρτες HD7970 θα κυκλοφορήσουν επίσημα στο εμπόριο.
Αφήνοντας στην άκρη όλα τα τεχνικά, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λίγο για την ίδια τη κάρτα και τη σχεδίασή της. Όσοι έχουν δει μια HD6970, θα παρατηρήσουν ότι η κάρτα δεν έχει τόσες πολλές διαφορές από πλευράς εμφάνισης. Στη πράξη όμως, συναντάμε αρκετές που με τη πρώτη ματιά δε φαίνονται. Για παράδειγμα, το σύστημα ψύξης είναι αλλαγμένο και χρησιμοποιεί μεγαλύτερη διαμέτρου ανεμιστήρα με πτερύγια που επίσης είναι μεγαλύτερα. 

AMD Radeon HD7970 Image 4

Επίσης, η AMD έχει εφαρμόσει ένα τρόπο πλήρους μηχανικής τοποθέτησης του συστήματος ψύξης πάνω στην ίδια τη κάρτα, ο οποίος γίνεται με ακρίβεια, ώστε η απόδοση να είναι η καλύτερη δυνατή. Μάλιστα, η AMD μας ανέφερε ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που το αφαιρέσουμε πχ. για να φωτογραφίσουμε τον πυρήνα, μετά την επανατοποθέτησή του αυτό σε καμία περίπτωση δε θα είναι στα ίδια επίπεδα επιδόσεων. Αλλαγές έχουμε και στο πίσω μέρος της κάρτας αφού πλέον οι πέντε έξοδοι εικόνας της HD6970 έχουν γίνει τέσσερις καθώς έχει αφαιρεθεί η μια DVI (η απλή, όχι η dual link). Με αυτό τον τρόπο εξοικονομήθηκε χώρος, ώστε να ανοιχτούν περισσότερες σχισμές για την εξαγωγή του θερμού αέρα από το σύστημα ψύξης. 

AMD Radeon HD7970 Image 3

Από εκεί και πέρα πάντως, συναντάμε την ίδια διάταξη τροφοδοσίας (1x6pin και 1x8pin), ενώ επανέρχεται ο διακόπτης δυο θέσεων για επιλογή BIOS ανάλογα με τη χρήση. Όσον αφορά στομήκος της κάρτας, αυτό ανέρχεται στις 11 ίντσες και είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό της HD6970, οπότε στα συστήματα που η HD6970 στριμωχνόταν, η νέα κάρτα μπορεί και να μη χωράει. Για το τέλος αφήσαμε την τιμή της, η οποία φυσικά αυτή τη στιγμή είναι κάτι σχετικό αφού δεν υπάρχει στο εμπόριο. Η ενδεικτική τιμή που προτείνει η AMD είναι τα $550 και βρίσκεται σε αντίστοιχα ή υψηλότερο επίπεδα από αυτή των GTX580 και πολύ υψηλότερα από αυτή των HD6970. Το κόστος είναι μεγάλο βέβαια, αλλά η AMD φαίνεται πως νοιώθει αρκετά ισχυρή με το προϊόν της και δε θέλει να μπει σε πόλεμο τιμών, όπως είχε κάνει με τη προηγούμενη γενιά. Όπως και να έχει, περισσότερα θα μπορούμε να πούμε όταν θα έχουμε τη κάρτα στα χέρια μας για να τη δοκιμάσουμε στα σύγχρονα παιχνίδια.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου