Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Intel Core i7 3960X

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η αγορά των επεξεργαστών άλλαξε σημαντικά, αφού τόσο η Intel όσο και η AMD παρουσίασαν νέα μοντέλα στην αγορά, διατηρώντας παράλληλα και τα παλαιότερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και πληθώρα μοντέλων. Πρώτα ξεκίνησε η AMD με τη  παρουσίαση της γενιάς των επεξεργαστών Bulldozer από και το πρώτο πραγματικό οχταπύρηνο επεξεργαστή. Ένα μήνα μετά, η Intel απαντάει παρουσιάζοντας τη νέα πλατφόρμα Sandy Bridge-E που πρακτικά έρχεται να αντικαταστήσει το X58 chipset και το 1366 socket με το πρώτο μοντέλο που δοκιμάζουμε να είναι ο κορυφαίος Intel Core i7 3960X.

Intel Core i7 3960X Image 01

Η Intel δε χρειάστηκε να κάνει κάτι εξωπραγματικό όσον αφορά στη σχεδίαση της νέας πλατφόρμας, αφού –όπως ήταν λογικό- βασίστηκε στην αρχιτεκτονική Sandy Bridge. Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής κατασκευάζεται με λιθογραφία 32nm και η απόδοση ανά πυρήνα παραμένει η ίδια με αυτή του Core i7 2600. Από εκεί και πέρα όμως, η εταιρεία έχει προβεί σε αρκετές άλλες αλλαγές και προσθήκες, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα νέο, πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων (διπλάσιο από τον Core i7 2600/2600K), επεξεργαστή. Ο Core i7 3960X διαθέτει έξι φυσικούς πυρήνες οι οποίοι συνοδεύονται από τη τεχνολογία Hyperthreading με αποτέλεσμα ο τελικός χρήσης να μπορεί να εκμεταλλευτεί 12 threads . Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως στη πραγματικότητα, υπάρχουν 8 πραγματικοί πυρήνες,  με την Intel να έχει απενεργοποιήσει τους δυο από αυτούς και εμείς να αναμένουμε του οχταπύρηνους να κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή αργότερα. 

Intel Core i7 3960X Image 06

Το die του νέου επεξεργαστή είναι το μεγαλύτερο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε οικιακά συστήματα και τα 2011 pins του socket 2011 που απαιτείται για να εγκατασταθεί ο επεξεργαστής, χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση του νέου ελεγκτή μνήμης, ο οποίος είναι τετραπλός, σε αντίθεση με τη πλατφόρμα Z68/P67 που έχει διπλό και τη πλατφόρμα X58 που έχει τριπλό. Έτσι, τα περισσότερα mainboard που ήδη κυκλοφορούν, έχουν 8 θέσεις μνήμης και για να λειτουργήσει με τη μέγιστη απόδοση ο ελεγκτής μνήμης θα πρέπει να τοποθετηθούν τέσσερα DIMM μνήμης DDR3 1333Mhz ή 1600MΗz. Μιλάμε δηλαδή για ένα ελεγκτή μνήμης που μπορεί να σηκώσει έως 64GB, ποσό που μόνο σε συστήματα server μπορεί να φανεί χρήσιμο, αφού για χρήση στο σπίτι φτάνουν και περισσεύουν ακόμα και τα 8GB. 

Intel Core i7 3960X Image 05

Πέρα από το νέο memory controller, ο επεξεργαστής έχει και αυξημένη ποσότητα όσον αφορά στηL3 cache του που φτάνει στο εξωπραγματικό ποσό των 15MBμοιράζεται μεταξύ των έξι πυρήνων και φυσικά καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιφάνειας του επεξεργαστή.
Δεν υπάρχουν όμως μόνο προσθήκες σε σχέση με τους «απλούς» Sandy Bridge, αλλά και απώλειες, καθώς η πλατφόρμα Sandy Bridge-E όπως είναι η κωδική της ονομασία, έχασε τα ενσωματωμένα γραφικά, κάτι που από τη μια φαντάζει λογικό καθώς όποιος δώσει γύρω στα €1000 για τον επεξεργαστή δε θα θέλει να χρησιμοποιήσει το –αναλογικά- αδύναμο Intel Graphics HD 3000. Όμως από την άλλη, η απώλεια της λειτουργίας QuickSync μπορεί να φανεί σε κάποιους σημαντική, αφού οι επιδόσεις που προσέφερε στο video transcoding ήταν τόσο υψηλές που δε μπορούν να αντικατασταθούν από τις –υψηλές βέβαια- επιδόσεις των 12 thread. 

Intel Core i7 3960X Image 03

Συνεχίζοντας στις προσθήκες που έχει προβεί η Intel, έχουμε την υποστήριξη συνολικά 40 PCIe lanes, κάτι που σημαίνει πως στις υλοποιήσεις των mainboard υποστηρίζεται πλήρως η διάταξη δυο καρτών γραφικών με κάθε μια να λειτουργεί με το PCI-E σε ταχύτητα x16 ενώ μένουν ελεύθερα και άλλα 8 PCIe lanes για άλλες χρήσεις. Επιπλέον, ο επεξεργαστής υποστηρίζει το πρότυπο PCI-E 3.0, το οποίο προσφέρει ακόμα υψηλότερο bandwidth, αν και ακόμα δεν έχουμε δει τις αντίστοιχες κάρτες γραφικών που να το εκμεταλλεύονται.Από τα παραπάνω φαίνεται πως η νέα πλατφόρμα αποτελεί μια καλή λύση για όσους έχουν πολλά χρήματα για να στήσουν gaming PCs πολύ υψηλών επιδόσεων.

Intel Core i7 3960X Image 04

Όσον αφορά στο τομέα του overclocking, ελάχιστες είναι οι διαφοροποιήσεις του νέου μοντέλου σε σχέση με τα παλαιότερα. Ο clock generator εξακολουθεί να είναι στο chipset του mainboard, όμως αυτή τη φορά υπάρχουν περισσότερες επιλογές και όχι μόνο η επίσημη τιμή των 100MHz, αφού επιτρέπεται η ρύθμιση σε τιμές των 125MHz166MHz και 250MHz. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι γυρνάμε πάλι στην εποχή που το overlocking γινόταν αλλάζοντας το FSB, αφού οι συγκεκριμένες επιλογές όταν ενεργοποιούνται, διατηρούν τα υπόλοιπα ρολόγια του συστήματος μέσα στα specsτης Intel και τελικά, το overclocking γίνεται με το παραδοσιακό τρόπο που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο χρόνο, την αλλαγή του πολλαπλασιαστή. Η μέγιστη τιμή που μπορεί να φτάσει είναι το 57x και για να πλησιάσει κανείς τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει, απαιτείται κάποιο εξωτικό σύστημα ψύξης όπως για παράδειγμα υγρό άζωτο. Υπο φυσιολογικές συνθήκες, ο Core i7 3960X μπορεί να φτάσει εύκολα γύρω στα 4,5GHz, χρησιμοποιώντας το καλύτερο από τα δυο νέα συστήματα ψύξης που διαθέτει η Intel στην αγορά, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα κλειστό κύκλωμα υδρόψυξης.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις του σε σχέση και με άλλους επεξεργαστές, στα παρακάτω διαγράμματα.

3D Mark Vantage 


Ξεκινάμε από το 3D Mark Vantage και το CPU score της εφαρμογής, όπου ο 3960X είναι σχεδόν 50% ταχύτερος από τον 2600K και επιτυγχάνει το διπλάσιο σκόρ από τον οχταπύρηνο FX8150 τηςAMD

PC Mark Vantage 


Οι διαφορές μεταξύ των επεξεργαστών ελαχιστοποιούνται στο PC Mark Vantage, αφού εδώ παίζουν ρόλο και τα υπόλοιπα υποσυστήματα, όπως ο σκληρός δίσκος και η κάρτα γραφικών. Άλλωστε, ποτε οι περισσότεροι πυρήνες δεν έκαναν πολύ ταχύτερη τη χρήση του λειτουργικούκαι αυτό -πάνω κάτω- μετράει το PC Mark Vantage.

Mafia II


Πηγαίνοντας τώρα στο κομμάτι του gaming, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ελάχιστα ταχύτερος καταλήγει ο 3960X από τον 2600K, κάτι λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει παιχνίδι που εκμεταλλεύεται 6 πυρήνες και 12 thread.

Cinebench 11,5


Με το benchmark του Cinebench 11,5 αρχίζει να φαίνεται η διαφορά του 3960X από τα υπόλοιπα μοντέλα, καθώς οι περισσότεροι πυρήνες και η βελτιωμένη αρχιτεκτονική προσφέρουν στον επεξεργαστή 50% μεγαλύτερες επιδόσεις από τον 2600K. Αν χρησιμοποιείτε λοιπόν το Cinema 3D, θα δείτε τεράστια διαφορά.

Pov Ray 3.7


Ακόμα μια εφαρμογή που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους περισσότερους πυρήνες είναι το Pov Ray, το οποίο χρησιμοποιείτε από πολλούς για τη δημιουργία εικόνων. Και εδώ, έχουμε τεράστια διαφορά του πρώτου Core i7 3960X από τους δυο άλλους κορυφαίους επεξεργαστές.

x264 benchmark HD v3.0


Κλείνουμε τις μετρήσεις μας με το X264 benchmark το οποίο μετράει τη ταχύτητα -σε fps-μετατροπής βίντεo HD με τη χρήση του x264 codec, με το πρώτο test να είναι το pass του ελέγχου του βίντεο και το δεύτερο πρακτικά να κάνει τη μετατροπή. Στο δεύτερο pass, που γίνεται το trascoding, η διαφορά του Core i7 3960X με τους άλλους δυο επεξεργαστές είναι τεράστια, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά γρήγορους χρόνους στη μετατροπη βίντεο, ένας τομέας χρήσης όπου πάντα οι περισσότεροι πυρήνες ήταν πλεονέκτημα.

Intel Core i7 3960X Image 02

Συνολικά, ο νέος επεξεργαστής της Intel προορίζεται για χρήστες που θέλουν ότι καλύτερο κυκλοφορεί χωρίς να ενδιαφέρονται για το κόστος, καθώς αν μη τι άλλο, τα σχεδόν €1000 που κοστίζει είναι εξωπραγματικά πολλά χρήματα για τους περισσότερους από εμάς.  Δεν φέρνει κάτι νέο τεχνολογικά αλλά προχωράει μισό βήμα την υπάρχουσα τεχνολογία, δίνοντας στην Intel για ακόμα μια φορά τη πρώτη θέση στις επιδόσεις και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου