Σάββατο 27 Απριλίου 2013

HTC Windows Phone 8S

Αν και το νέο λειτουργικό της Microsoft για smartphones έχει κυκλοφορήσει από τις αρχές του Νοεμβρίου, δεν είναι πολλά τα μοντέλα που βασίζονται σε αυτό. Η Nokia ήταν από τις πρώτες εταιρείες για την οποία γνωρίζαμε πως θα προσφέρει Windows Phone 8 συσκευές, η Samsungανακοίνωσε μια δική της πρόταση, αλλά τελικά η HTC ήταν αυτή που πρώτη έφερε στα καταστήματα το επίσημο Windows Phone HTC 8X που παρουσιάσαμε στις αρχές του Νοεμβρίου. Στα καταστήματα ωστόσο κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό και ένα δεύτερο smartphone του ίδιου κατασκευαστή που επίσης βασίζεται στο Windows Phone 8 λειτουργικό της Microsoft, το HTC 8S

HTC Windows Phone 8S Image 01

Όπως κάποιος μπορεί να φανταστεί, η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετείται κάτω από το 8X τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς χαρακτηριστικών και αποτελεί μια λύση που απευθύνεται σε μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά του HTC Windows Phone 8S.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 120,5x63x10,3  mm
Βάρος: 113 γραμμάρια
Οθόνη: 4’’, 800x480 (Super LCD)
Κάμερα: 5 MPixel με LED Flash, 720p video
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένο 4GB, επεκτάσιμος με κάρτες microSD
Δικτύωση: HSDPA, Wi-Fi 802.11 b/g/n (WiFi hotspot), Bluetooth 3.1 με A2DP, EDR
Λειτουργικό σύστημα: Windows Phone 8
Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon S4 1GHz (διπύρηνος)
Γραφικά: Adreno 305
Μπαταρία: Li-Ion 1700 mAh
Τιμή: €299

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος είναι φυσικά η τιμή της συσκευής, η οποία βρίσκεται οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των €300, κάτι που τοποθετεί τη συσκευή στην πλέον ανταγωνιστική κατηγορία από πλευράς κόστους. Η σχεδίασή του είναι εμπνευσμένη από τα ίδια ταTiles που χρησιμοποιούν τα Windows Phone 8, κάτι που γίνεται αντιληπτό μετά από μερικά λεπτά χρήσης, με το smartphone να ακολουθεί μια παραλληλόγραμμου τύπου σχεδίαση, με στρογγυλεμένες γωνίες.  

"Παίρνοντας στο χέρι το HTC 8S, καταλαβαίνεις αμέσως πόσο άνετα μπορείς να το κρατήσεις"
Πρακτικά, η εμφάνισή του είναι παρόμοια με αυτή του HTC 8X, μόνο που έχουμε να κάνουμε με έναμικρότερων διαστάσεων smartphone, κάτι που οφείλεται στη μικρότερης διαγωνίου οθόνη που χρησιμοποιεί. Το HTC 8S ακολουθεί unibody κατασκευή, με τη σχεδόν μονοκόμματη -κατασκευασμένη από polucarbonate- πλάτη να αγκαλιάζει την οθόνη.

HTC Windows Phone 8S Image 02

Και λέμε σχεδόν μονοκόμματη, γιατί σε αντίθεση με το 8Χ, το 8S έχει ένα αφαιρούμενο τμήμα. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, το smartphone είναι δίχρωμο με το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής να είναι μαύρη και το κάτω από την οθόνη τμήμα που περιλαμβάνει και τα τρια βασικά πλήκτρα, να είναι λευκό. Το πίσω μέρος λοιπόν είναι αφαιρούμενο καπάκι -το οποίο βγαίνει σχετικά δύσκολα πάντως- που κρύβει τόσο τη θέση για την κάρτα micro SIM, όσο και ένα microSD card reader. Σε αντίθεση λοιπόν με το HTC 8X που έρχεται με 16GB μη επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου, στο HTC 8S μπορεί κάποιος να βάλει έως επιπλέον 32GB με μορφή κάρτας, κάτι που όμως είναι σχεδόν απαραίτητο, αφού ο προσφερόμενος είναι εξ’ αρχής ελάχιστος. Η ονομαστική τιμή των 4GB στην πράξη είναι γύρω στο 1GB, οπότε η απόκτηση κάρτας μνήμης είναι σχεδόν μονόδρομοςμετά από μερικές μέρες χρήσης. 

HTC Windows Phone 8S Image 03

Από εκεί και πέρα, το HTC 8S έρχεται με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς από ένα Windows Phone 8 smartphone, με μοναδική έλλειψη να είναι η μπροστινή κάμερα. Έχουμε τα τρια -φωτιζόμενα- πλήκτρα ελέγχου κάτω από την οθόνη, τα πλήκτρα volume και ενεργοποίησης της κάμερας στη δεξιά πλευρά και το power button μαζί με την έξοδο ακουστικών στο πάνω μέρος. Στο κάτω μέρος βρίσκεται η θύρα mini USB και τέλος στο πίσω μέρος συναντάμε τη κάμερα των5Mpixel με δυνατότητα βιντεοσκόπησης σε ανάλυση 720P, η οποία συνοδεύεται από LED Flash. Παίρνοντας στο χέρι το HTC 8S, γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον καθένα πόσο άνετα μπορεί να κρατηθεί στο χέρι. Οι διαστάσεις του, το μέγεθος, το βάρος αλλά και η υφή του πλαστικού, που είναι αντίστοιχη με αυτή του HTC 8X, συνθέτουν ένα άριστο σύνολο που κάνει το HTC 8S σκέτη απόλαυση.

Μάλιστα, μετά τις δοκιμές συσκευών όπως το HTC 8X αλλά και το Samsung Galaxy Note II, το HTC 8S μοιάζει σχεδόν τέλειο στο χέρι. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι μικρές διαστάσεις του HTC 8S οφείλονται στην οθόνη του η οποία έχει τεσσάρων ιντσών. Βασίζεται σε πρώτη γενιάς τεχνολογία Super LCD, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η HTC και λειτουργεί σε ανάλυση 800x480 pixel, δίνοντας μια πυκνότητα pixel της τάξης των 223dpi.

HTC Windows Phone 8S Image 04

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή φωτεινότητα, την οποία μετρήσαμε πάνω από 600καντέλες. Η αντίθεση που προσφέρει είναι επίσης καλή, υστερεί όμως στο τομέα της απόδοσης υπό γωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι κακό. Όσον αφορά τώρα στην ανάλυση, μια πρώτη ματιά δε θα καταλάβει ότι έχουμε να κάνουμε με οθόνη που δε λειτουργεί στα 720p, με το ίδιο το λειτουργικό να βοηθάει σε αυτό αφού η σχεδίασή του είναι τέτοια. Ωστόσο, προσέχοντας περισσότερο και συγκρίνοντας άμεσα με την οθόνη του HTC 8X, παρατηρείται εύκολα μια ελάχιστη θολούρα στα γράμματα που εμφανίζονται πάνω στα Tiles, αλλά και σε αυτά της λίστας εφαρμογών. Συνολικά πάντως, η οθόνη αφήνει ικανοποιημένο το χρήστη.

HTC Windows Phone 8S Image 05

Πηγαίνοντας στην κάμερα, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά καθώς η HTC δεν επέλεξε να πάρει τα οπτικά και χαρακτηριστικά από το αντίστοιχο HTC One S με Android. Η ύπαρξη φυσικού πλήκτρουγια λήψη φωτογραφιών είναι ένα ατού, όμως τελικά αυτό που μένει είναι οι φωτογραφίες, οι οποίες δεν μπορούν να εντυπωσιάσουν. Την ημέρα, κάτω από το άπλετο φως του ήλιου, το αποτέλεσμαείναι απλά ικανοποιητικό, υστερώντας σε λεπτομέρεια, ενώ ταυτόχρονα οι λήψεις χαρακτηρίζονται από οξύτητα

"Στην καθημερινή χρήση το HTC 8S τρέχει σαν να έχει τετραπύρηνο CPU και 2GB RAM"
Στο σκοτάδι, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο ενώ και το φλας δε βοηθάει ιδιαίτερα καθώς «καίει»  πολύ περισσότερο απ' όσο θα θέλαμε τις φωτογραφίες. Όσον αφορά στις επιλογές του software, έχουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα με αυτά που είδαμε στο HTC 8X. Ναι μεν έχει ρυθμίσεις όπως Exposure, White Balance, Contrast, Saturation, Sharpness και ISO, ωστόσο λείπει η λειτουργία HDR, αλλά και αυτή του burst mode. Τουλάχιστον όμως τώρα υπάρχουν περισσότεραLenses στο Windows Store, οπότε ο χρήστης έχει και άλλες επιλογές όσον αφορά στη χρήση φίλτρων κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. 


Πηγαίνοντας στον τομέα απόδοση, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone που έχει τη μισή μνήμη και του λείπουν περίπου 500MHz σε σχέση με τα αντίστοιχα υποσυστήματα του HTC 8X. Τα Windows Phone 8 λειτουργούν γρήγορα, χωρίς προβλήματα ή καθυστερήσεις και αυτό είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα σε σχέση με το Android. Το λειτουργικό της Google λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει ταχύτερο hardware, όμως στα Windows Phone 8 δεν παρατηρήσαμε τέτοια συμπεριφορά. Βέβαια, δεν είναι αδύναμος ο επεξεργαστής του HTC 8S, αφού πρακτικά έχουμε να κάνουμε με νέας γενιάς διπύρηνο CPU που βασίζεται σε αρχιτεκτονική Krait, ενώ και το υποσύστημα γραφικών του είναι ολοκαίνουριο. Στα benchmarks που τρέξαμε (AnTuTu, Browsermark 2.0, Sunspider), το HTC 8S βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με το HTC 8X, ωστόσο στη καθημερινή χρήση αυτή η διαφορά δε γίνεται αντιληπτή. 
 HTC Windows Phone 8XHTC Windows Phone 8S
Mozilla Kraken 1,1 (ms)42622,667772,5
Google Octane (marks)602367
Sunspider 0.9.1 (ms)9091402,8
Rightware Browsermark 2.0 (marks)17521537
AnTuTu (marks)128155467

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, το HTC 8S μας άφησε γενικά καλές εντυπώσεις. Είναι όμορφο, με καλή αίσθηση χρήσης και ιδανικές διαστάσεις για λειτουργία με το ένα χέρι. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι η κάμερα, η οποία θα θέλαμε να έχει καλύτερη ποιότητα. Η οθόνη κάνει καλά τη δουλειά της χωρίς όμως να διακρίνεται, ενώ ο λίγος αποθηκευτικός χώροςμεγαλώνει εύκολα και με λίγα χρήματα. Η απόδοσή του όμως είναι τέτοια που κανείς δε θα καταλάβει ότι κάτω από το πολυκαρμπονάτο σώμα δεν κρύνεται κάποιο τετραπύρηνο... κτήνος, αλλά ένας απλός διπύρηνος επεξεργαστής του 1GHz. Η τιμή πάλι είναι ικανοποιητική, οπότε συνολικά το HTC 8S είναι μια άριστη λύση γι αυτούς που προτιμούν ένα Windows Phone 8 smartphone.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου