Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Turbo-X Furious 17i736-875

Το Πλαίσιο χρόνια τώρα διαθέτει τη σειρά φορητών υπολογιστών Turbo-X με πολλά μοντέλα σε διάφορα επίπεδα τιμής. Μια από τις ισχυρότερες σειρές που μπορεί να βρει κάποιος είναι η Furious, η οποία απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες που θέλουν ένα δυνατό σύστημα, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Στα εργαστήρια του Enternity κατέφτασε ένα από αυτά τα μοντέλα, το Turbo-X Furious 17i736-875. Πρόκειται για ένα desktop replacement υπολογιστή με οθόνη 17 ιντσών που είναι εφοδιασμένος με ισχυρά υποσυστήματα, ούτως ώστε να μπορείτε το ίδιο εύκολα να ολοκληρώσετε απαιτητικές εργασίες όπως για παράδειγμα video transcoding αλλά και να παίξετε σύγχρονα παιχνίδια. Ας δούμε όμως πρώτα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 275 x 414 x 33 mm 
Βάρος: 3300 γραμμάρια
Οθόνη: 17,3’’, 1920x1080
Δικτύωση: Wi-Fi 802.11 b/g/n (5Ghz), Bluetooth, Gigabit Lan
Λειτουργικό σύστημα: Microsoft Windows 8
Επεξεργαστής: Intel Core i7 3630QM 2.4GHz (τετραπύρηνος + Hyperthreading)
Γραφικά: Nvidia GeForce GTX660M 2GB
Μνήμη: 8GB DDR3
Δίσκος: 750GB, 5400rpm
Θύρες: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x eSATA, HDMI,VGA, 
Μπαταρία: 5400 mAh
Τιμή: €1049

Όπως βλέπει κανείς και από τα χαρακτηριστικά, το σύστημα είναι εφοδιασμένο με αρκετά γρήγοραυποσυστήματα, ίσως με εξαίρεση το σκληρό δίσκο. Κατασκευαστικά, ο υπολογιστής κρίνεται επαρκείς, με τη ποιότητα των πλαστικών που χρησιμοποιεί να είναι απλά ικανοποιητική.Για τις διαστάσεις του, το βάρος του βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα αλλά λόγω μεγέθους, ο κάτοχός του θα δυσκολεύεται να το μετακινεί με ευκολία αφού σε ένα τυπικό backpack δε χωράει ιδιαίτερα εύκολα.
Πρόκειται για ένα ισχυρό gaming laptop σε καλή τιμή και με καλή οθόνη Full HD
 Τη μεταφορά του δυσκολεύει και το τροφοδοτικό, το οποίο είναι και αυτό σχετικά μεγάλο, κάτι όμως λογικό αφού μιλάμε για ισχύ στα 120Watt (19.5Volt, 6.15Ampere). Από την άλλη οι μεγάλες διαστάσεις προσφέρουν αρκετό χώρο ούτως ώστε το πληκτρολόγιο του συστήματος να είναι full sizeμε όλα τα πλήκτρα συμπεριλαμβανομένων των cursor keys (εξαιρώντας όμως την πρώτη σειρά με τα F keys) να έχουν κανονικό μέγεθος, κάτι που βοηθάει αρκετά όταν αποφασίσουμε να παίξουμε παιχνίδια.

Turbo-X Furious 17i736-875 Image 01

Γενικότερα, το πληκτρολόγιο είναι αρκετά καλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεκούραστα, καθώς υπάρχει και αρκετός χώρος για να τοποθετήσουμε τα χέρια μας. Πέρα από τα βασικά πλήκτρα, συναντάμε και κάποια βοηθητικά, με τρια από αυτά να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά και να χρησιμεύουν στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του WiFi, του ήχου και της κάμερας. Το power on είναι τοποθετημένο ακριβώς αριστερά από τα ηχεία ένα ένα ακόμα βασικό πλήκτρο που ονομάζεται VGA, είναι τοποθετημένο δεξιά από το ηχείο. Για το συγκεκριμένο πλήκτρο θα μιλήσουμε λίγο παρακάτω. Το touchpad από την άλλη δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, καθώς από τη μια είναι σχετικά μικρό και από την άλλη ούτε πολύ καλή απόκριση έχει, ούτε προσφέρει multitouchλειτουργίες που θα ήταν πολύ χρήσιμες για να λειτουργήσουμε καλύτερα τα προεγκατεστημένα Windows 8.

Turbo-X Furious 17i736-875 Image 02

Από πλευράς θυρών, το 17άρι Furious προσφέρει τις απαραίτητες και έτσι στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε μια θύρα USB 2.0 παρέα με τις εισόδους και εξόδους ήχου, το Kensington Lock και το οπτικό μέσο, ένα τυπικό DVD recorder που γενικότερα σπάνια πλέον συναντάμε στα φορητά. Στη δεξιά πλευρά είναι σχεδόν όλες οι υπόλοιπες και συγκεκριμένα οι 2 USB 3.0, μια eSATA, ο card reader για SD κάρτες, αλλά και η θύρα LAN μαζί με την έξοδο HDMI. Η αλήθεια είναι ότι τις δυο τελευταίες θα τις θέλαμε να βρίσκονται στο πίσω μέρος, παρέα με την έξοδο VGA, καθώς το να έχει τα συγκεκριμένα καλώδια στο πλάι δεν είναι κάτι βολικό. Πάνω από το πληκτρολόγιο υπάρχει μια ηχομπάρα που ενσωματώνει δυο ηχεία, τα οποία σύμφωνα με σχετικό λογότυπο προέρχονται από την ONKYO. Η απόδοσή τους είναι πολύ καλή, με δυνατό ήχο, χωρίς μεταλλική υφή και άνευ περίεργων κραδασμών. Θα θέλαμε να υπάρχει και ένα subwoofer για να αποδίδονται οι χαμηλές συχνότητες καλύτερα, αλλά γενικά το σύστημα ηχείων τα καταφέρνει πολύ καλά. 

Turbo-X Furious 17i736-875 Image 03

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός συστήματος σαν αυτό είναι φυσικά η οθόνη, καθώς μεδιαγώνιο 17,3’’ και ανάλυση Full HD, είναι απαραίτητο να προσφέρει καλή απόδοση. Η οθόνη είναι καλά στερεωμένη στα δυο σημεία του τη συνδέουν με το κύριο σώμα και η πραγματικότητα ανταμείβει όποιον επενδύσει στο σύστημα γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά πολύ καλό panel. Το ακριβές μοντέλο είναι το Chimei N173HGE-L21, ένα TFT TN panel με LED φωτισμό που προσφέρει μέγιστη ονομαστική φωτεινότητα της τάξης των 300 nits. Στη πράξη, πρόκειται για ένα φωτεινό panel, με καλά χρώματα, υψηλό contrast και πολύ καλές γωνίες θέασης, ειδικά στο οριζόντιο άξονα. Στον κατακόρυφο άξονα κοιτώντας από πάνω προς τα υπάρχει κάτω σχετικά γρήγορα μείωση της αντίθεσης και χρωματική αλλοίωση, κάτι που δεν συμβαίνει όταν κοιτάμε από κάτω προς τα πάνω.
Αφού έχουμε να κάνουμε με μια καλή οθόνη, είναι προφανές ότι θα θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε παίζοντας παιχνίδια, ώστε να εκμεταλλευτούμε το hardware που διαθέτει το notebook. Εμείς εγκαταστήσαμε σύγχρονους αλλά και παλαιότερους τίτλους και παίξαμε σε διάφορες αναλύσεις ή τρέξαμε τα ενσωματωμένα benchmarks που κάποιοι τίτλοι διαθέτουν. Πρώτο παιχνίδι που δοκιμάσαμε ήταν το ολοκαίνουριο Crysis 3, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή ότι πιο απαιτητικό στο χώρο. Για να παίξουμε στην native ανάλυση της οθόνης, δηλαδή σε Full HD, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη ποιότητα των γραφικών κάτω από το medium και πάντα χωρίς AntiAliasing, ωστόσο σε ανάλυση 1600x900 και με ρυθμίσεις medium έχουμε ένα αρκετά playable frame rate της τάξης των 30-40fps
Παίξαμε άνετα, παιχνίδια όπως τα Crysis 3, FarCry 3 και Hitman Absolution.
Ανεβάζοντας την ποιότητα σε High, το frame rate σε αυτήν την ανάλυση πέφτει στα 22-30fps και κυμαίνεται γενικά λίγο κάτω από τα 30. Επόμενος τίτλος είναι το Far Cry 3, ακόμα ένα πανέμορφο παιχνίδι στην έκδοση για PCs. Εδώ, έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε σε Full HD ανάλυση με ρυθμίσεις ποιότητας Medium πετυχαίνοντας frame rate που κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 30fps, οπότε και είναι playable. Αν βάλουμε τη ποιότητα στο Very High το frame rate πέφτει κάτω από τα20fps, ενώ και στο High τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. 


Ωστόσο, ρίχνοντας την ανάλυση σε 900p, έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε το παιχνίδι σε High ρυθμίσεις ποιότητας, ενώ ακόμα και σε Very High έχουμε λίγο πάνω από τα 25fps.  Επόμενος τίτλος από τη συλλογή μας που δοκιμάσαμε ήταν το Hitman Absolution, το οποίο σε μπορεί να είναι playable ακόμα και σε Full HD ανάλυση, αλλά με ρυθμίσεις medium καθώς σε High ακόμα και στα900p το frame rate βρίσκεται λίγο πάνω από τα 25fps


Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι το σύστημα τα καταφέρνει μια χαρά στα σύγχρονα παιχνίδια. Μπορεί να μην είναι ικανό να παίζει σε max settings τίτλους όπως το Crysis 3 ή το Far Cry 3, όμως έχει την απαραίτητη ισχύ για να προσφέρει υψηλό frame rate με κάποιες παραχωρήσεις στη ποιότητα. Σε παλαιότερα παιχνίδια, όπως για παράδειγμα το Batman Arkham City, πήραμε γύρω στα 30fps με ρυθμίσεις Extreme σε ανάλυση Full HD και με ενεργοποιημένο το PhysX της Nvidia, κάτι που δείχνει την ισχύ του υποσυστήματος γραφικών. Πέρα από τα παιχνίδια, το σύστημα είναι γρήγορο και σε εργασίες που θέλουν ισχυρό επεξεργαστή καθώς ο Core i7 που συναντάμε δύσκολα αντιμετωπίζει προβλήματα. Εκεί που όμως θα θέλαμε κάτι καλύτερο είναι στο σκληρό δίσκο, καθώς το μοντέλο που συναντάμε ναι μεν έχει μεγάλη χωρητικότητα, όμως καθυστερεί σε πολλά σημεία το σύστημα. 

Turbo-X Furious 17i736-875 Image 04

Και ερχόμαστε στο τομέα της αυτονομίας, η οποία κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά μπορεί να αυξηθεί ή μειωθεί ανάλογα με τις επιλογές του χρήστη. Μπορεί η κάρτα γραφικών που χρησιμοποιούμε στα παιχνίδια να είναι η GTX660M της Nvidia, εντούτοις η HD4000 της Intel που ενσωματώνει ο επεξεργαστής είναι και αυτή σε λειτουργία και εναλλάσσεται με την Nvidia, χάρη στητεχνολογία Optimus. Το πλήκτρο VGA που αναφέραμε νωρίτερα μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο τη κάρτα της Intel, απενεργοποιώντας την Nvidia, ώστε να μειώσουμε τη κατανάλωση και να αυξήσουμε την αυτονομία, χάνοντας όμως τις επιδόσεις της GeForce. Για να βγάλουμε ένα ταξίδι πάντως, το notebook με ενεργή μόνο την HD4000 και προφανώς χωρίς να παίζουμε παιχνίδια, μπορεί να ξεπεράσει τις 3 ώρες λειτουργίας, χρόνος σίγουρα όχι μεγάλος αλλά ικανοποιητικός αν αναλογιστούμε τα υποσυστήματα που ενσωματώνει. Στα θετικά του συστήματος πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι παρέχει εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αλλαγής δίσκου, μνήμης και επεξεργαστή από τον τελικό χρήστη, ενώ χάρη στην ελεύθερη δεύτερη θέση δίσκου που διαθέτει, κάποιος μπορεί να βάλει και έναν SSD μικρής χωρητικότητας, διατηρώντας τον προεγκατεστημένο.

Turbo-X Furious 17i736-875 Image 05

Η εμπειρία μας με το Turbo-X Furious 17i736-875 ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλή. Μας άρεσε η οθόνη, τα ηχεία και φυσικά οι επιδόσεις, το μέτριο touchpad δεν έκανε αισθητή τη παρουσία του γιατί τον περισσότερο χρόνο χρησιμοποιούσαμε ποντίκι, είτε για να λειτουργούμε τα Windows είτε για να παίζουμε παιχνίδια. Από πλευράς θορύβου, μόνο παίζοντας Crysis 3 άρχισε να ακούγεται το cooler της κάρτας γραφικών, χωρίς όμως να ζεσταίνεται τόσο πολύ το κάτω μέρος του υπολογιστή. Τα χρήματα που ζητάει δεν είναι πολλά, αλλά η εγγύηση του 1 έτους με την οποία το Πλαίσιο συνοδεύει τον υπολογιστή θα έπρεπε σίγουρα να είναι μεγαλύτερη.

1 σχόλιο :

  1. Εχω το συγκεκριμενο μηχανημα 3 και κατι χρονια.. απ τις πρωτες μερες καμενα pixel στην οθονη που πλεον αριθμουν τα 5 σε ολη την οθονη, αρκετες φορες ετρωγε κολληματα σοβαρα, προβλημα με την καρτα δικτυου οπου το πηγα για ελεγχο οταν ηταν στην εγγυηση κ δεν το εφτιαξαν.. και το τελευταιο κ καλυτερο χαλασε η μητρικη πριν λιγες ημερες κ μου ζητανε 340 ευρω για την αλλαγη της.. +10 ευρω για τον ελεγχο σε δικο τους λαπτοπ. Μακρια κ αγαπημενοι.. ουτε διαφημιστικο στυλο δεν ξανα παιρνω απο αυτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή