Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Mark of the Ninja

Η Klei Entertainment μετά τους δύο τίτλους Shank, επιστρέφει με το Mark of the Ninja και καταφέρνει για μία ακόμα φορά να κλέψει τις εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται στο νούμερο τέσσερα της αντίστοιχης λίστας του Enternity με τα καλύτερα indie games του 2012. Ωστόσο είναι λογικό σε αρκετούς να γεννιέται η αμφιβολία ως προς τι το ξεχωριστό μπορεί να προσφέρει ένα2D stealth game στη σημερινή εποχή. Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, όμως η υλοποίηση του είναι αψεγάδιαστη δίνοντας τελικά στον παίκτη μία εμπειρία που θα τον κρατήσει κολλημένο μπροστά από την οθόνη του.

Mark of the Ninja Image 01
 
Ο ήρωας μας ανήκει σε μία φυλή από Ninjas. Μάλιστα περιλαμβάνεται στους εκλεκτούς της φυλής που "μαρκάρονται" με tattoo από το μελάνι ενός ιδιαίτερα σπάνιου φυτού της ερήμου το οποίο τους προσφέρει αυξημένες φυσικές ικανότητες. Το αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν οι σημαδεμένοι είναι ότι σιγά σιγά οδηγούνται στην παράνοια με το χαρακίρι να αποτελεί τη μοναδική τους επιλογή. Η φυλή μας λοιπόν δέχεται επίθεση και κάπου εκεί ξεκινάει η δράση. Η ιστορία μας δίνεται με τη μορφήcut scenes μεταξύ των επιπέδων. Αν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί από τα βασικά στοιχεία του τίτλου καταφέρνει να συνδέσει την αλληλουχία της δράσης χωρίς να περνάει τελείως απαρατήρητη αλλά και χωρίς να κουράζει τον παίκτη αποσπώντας τον από την ουσία του gameplay.

Mark of the Ninja Image 02

Στο κομμάτι του gameplay, το στοιχείο που μας έκανε εντύπωση περισσότερο από όλα είναι η επιλογή του παραγωγού να δώσει ένα ξεκάθαρο stealth προσανατολισμό. Σε μία εποχή που το action στοιχείο κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλο και περισσότερα είδη, το Mark of the Ninja ακολουθεί αντίθετη πορεία. Το γεγονός ότι ελάχιστα χτυπήματα από τον εχθρό είναι ικανά για να μας θέσουν εκτός μάχης κάνει την όποια προσπάθεια για μία πιο action προσέγγιση από τη μεριά του παίκτη σχεδόν απαγορευτική. Στην πράξη όμως είναι τόσες πολλές οι επιλογές που δίνονται για ένα σιωπηλό χτύπημα που η επιλογή αυτή τελικά δεν θα ξενίσει ακόμα και τους λιγότερο μυημένους στην κατηγορία. Σε αυτό συμβάλει καθοριστικά και το level design, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και στις περισσότερες των περιπτώσεων μας δίνεται η δυνατότητα να φτάσουμε στον στόχο ακολουθώντας όλες τις πιθανές διαδρομές του χάρτη. Μάλιστα καθώς προχωράμε στο παιχνίδι και ανάλογα με τις επιδόσεις μας, ξεκλειδώνονται επιπλέον ικανότητες, οι οποίες προσθέτουν ακόμα περισσότερες επιλογές συνθέτοντας τελικά μία μεγάλη γκάμα από διαφορετικούς τρόπους εκτελέσεως των εχθρών.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εμπειρία του τίτλου παίζουν ο φωτισμός, οι ήχοι αλλά και το περιβάλλον στο σύνολο του. Με όλα αυτά θα κληθούμε να αλληλεπιδράσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας κινούμενοι ως επί το πλείστον στις σκιές. Οι πληροφορίες από τα παραπάνω στοιχεία δίνονται στον παίκτη με τρόπο άμεσο και έτσι δεν έχουμε "φθηνή" επιπρόσθετη δυσκολία. Η Klei Entertainment δείχνει έτσι κι αλλιώς ότι σκοπός της είναι να προσφέρει challenge(γεγονός που το καταφέρνει) βασιζόμενη καθαρά στην ουσία του gameplay που είναι το stealth. Οι εχθροί σταδιακά γίνονται πιο δυνατοί, ενώ η ύπαρξη επιλογής για new game+ με αυξημένηδυσκολία δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στον τίτλο. 

Mark of the Ninja Image 03

Επίσης στον κόσμο του παιχνιδιού υπάρχουν διάσπαρτα collectibles, αλλά και δωμάτια με puzzlesτα οποία προσθέτουν -δευτερεύοντα μεν, ευχάριστα δε- στοιχεία στον τίτλο τα οποία συμβάλλουν και αυτά στην επίτευξη μεγαλύτερου σκορ που όπως ήδη αναφέραμε μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε νέες ικανότητες και αντικείμενα για τον ήρωα μας. Ο χειρισμός αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να πραγματοποιήσουμε σύνθετες κινήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα δεν μας απογοήτευσε σε καμία στιγμή. Άμεσος και απλός περιόρισε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας στο κομμάτι της σχεδίασης και όχι σε αυτό της εκτέλεσης. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να παίξει με gamepad καθώς το πληκτρολόγιο σίγουρα απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής. Οπτικά το παιχνίδι είναι όμορφο χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι η σκοτεινή comic αισθητική και το εξαιρετικό animation του ήρωα που κλέβει την παράσταση.

Mark of the Ninja Image 04

Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακριβώς αυτή που θα περιμέναμε για έναν τίτλο του είδους. Αληθοφάνεια στις κινήσεις των εχθρών δεν υπάρχει αλλά δεν είναι κιόλας αυτό το ζητούμενο του. Μάλιστα είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο εντοπίσαμε κάποιες αδυναμίες αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η αντίδραση τους ήταν εκτός ακόμα και από τα πλαίσια που θέτει το ίδιο το παιχνίδι αλλά ήταν λίγες σε αριθμό και σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανές να αλλοιώσουν τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού. Θα ήμασταν άδικοι αν κρίναμε αρνητικά το δημιούργημα της Klei Entertainment για ένα στοιχείο στο οποίο πάσχουν όλοι οι τίτλοι του είδους. Είτε για τεχνικούς είτε για σχεδιαστικούς λόγους δεν έχουμε δει ακόμα ρεαλισμό, αλλά από τη στιγμή που οι υπάρχοντες μηχανισμοί προσφέρουν διασκέδαση δεν είναι κάτι το οποίο να μας προβληματίζει άμεσα.



Συνοψίζοντας, το Mark of the Ninja δεν φέρνει την επανάσταση στον χώρο. Για την ακρίβεια ούτε καν το προσπαθεί. Το μυστικό του βρίσκεται στην ιδανική υλοποίηση και τον αρμονικό συνδυασμό ήδη γνωστών μηχανισμών. Μία καθαρή stealth εμπειρία που χωρίς στοιχεία που να αποσκοπούν στον εύκολο εντυπωσιασμό καταφέρνει το στόχο της να διασκεδάσει τον χρήστη. Πέρα όμως από το προφανές πετυχαίνει κάτι εξίσου σημαντικό, καθώς αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι η indie σκηνή έχει τις δυνατότητες να προσφέρει τίτλους που ακόμα και αν υστερούν στον τεχνικό τομέα σε σχέση με αυτούς από τα μεγάλα studios της βιομηχανίας, αξιοποιώντας την δημιουργικότητα και τον σωστό σχεδιασμό είναι άμεσα συγκρίσιμοι αν όχι και καλύτεροι έστω και αν υπολείπονται εκατομμύρια δολάρια σε προϋπολογισμό. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να το προμηθευτούν είτεμέσω Steam, είτε μέσω XBLA.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου