Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Samsung Galaxy S4

Μετά τη μεγαλοπρεπή παρουσίαση του Samsung Galaxy S4, η εταιρεία σιγά σιγά άρχισε το παγκόσμιο promotion της συσκευής, με στόχο τη διάθεσή της γύρω στα τέλη του Απρίλη. Λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία της συσκευής είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τη παρουσίαση του S4 για το Ελληνικό κοινό και στη συνέχεια η Samsung Ελλάς μας έστειλε ένα δείγμα ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε το review μας. Ήδη, έχετε πάρει μια καλή γεύση από το Galaxy S4 μέσα από τη βιντεοπαρουσίασή μας, ωστόσο δε θα μπορούσαμε να μη προχωρήσουμε στο παραδοσιακό review, το οποίο διαβάζετε ήδη. Ας θυμηθούμε πρώτα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαστάσεις: 136,6x69,8x7,9 mm
Βάρος: 130 γραμμάρια
Οθόνη: 5’’,1920x1080 (Super AMOLED, πυκνότητα 441ppi, Gorilla Glass 3)
Κάμερα: 13Mpixel με LED Flash,  1080p video / 2Mpixel
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένα 16GB, επεκτάσιμα με microSD
Συνδεσιμότητα: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0 με A2DP/EDR/LE, NFC, MHL, IrDA
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.2.2
Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 600 1,9GHz (τετραπύρηνος)
Γραφικά: Adreno 320
Μπαταρία: Li-Ion 2600 mAh
Τιμή: €739

Η Samsung δε ρίσκαρε καθόλου κατά το σχεδιασμό του Samsung Galaxy S4 και αποφάσισε να συνεχίσει το δρόμο που έχει χαράξει το τελευταίο ένα χρόνο, από τη παρουσίαση του S3 και έπειτα. Μάλιστα, τοποθετώντας το S4 ακριβώς δίπλα στο S3, με μια πρώτη ματιά οι διαφορές είναι δύσκολα αντιληπτές, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαφορά ούτε κάν στις διαστάσεις. Ωστόσο, το Galaxy S4 δεν είναι ίδιο τηλέφωνο με το προκάτοχό του, ούτε από πλευράς εμφάνισης και σίγουρα όχι από πλευράς χαρακτηριστικών. Αν και η σχεδιαστική προσέγγιση έχει παραμείνει ίδια, το S4 ταιριάζει καλύτερα στο χέρια και ο χρήστης το νοιώθει περισσότερο φυσικό. Εκεί που η πρόσοψη ενώνεται με το πίσω αφαιρούμενο καπάκι υπάρχει μια σημαντική διαφορά αφού το μεταλλικής εμφάνισης πλαστικό περίγραμμα δεν είναι καμπυλωτό, και μόνο η πλάτη καμπυλώνει στις άκρες της. Το πλήκτρο power που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά είναι άριστα τοποθετημένο, όπως επίσης και τα volume control πλήκτρα που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Είτε ο κάτοχος είναι δεξιόχειρας είτε αριστερόχειρας, η πρόσβαση σε αυτά γίνεται χωρίς κόπο, πάντα με το ένα χέρι. 


Samsung Galaxy S4 Image 04


Εμείς είχαμε στα χέρια μας τη μαύρη/γκρι έκδοση, ενώ κυκλοφορεί και η λευκή η οποία είναι η αλήθεια πως μας άρεσε περισσότερο. Ειδικά η πλαστική πλάτη που είναι σχεδιασμένη για να θυμίζει.. ανθρακόνημα, δε μπορούμε να πούμε πως μπορεί να αποτελέσει ατού για τη συσκευή. Η λευκή έκδοση είναι περισσότερο ουδέτερη, ενώ κάποιοι ίσως αποφασίσουν να περιμένουν άλλες χρωματικές εκδόσεις που θα έρθουν αργότερα. Όπως σε όλα τα Galaxy, έτσι και εδώ η Samsung χρησιμοποιεί πλαστικά μέρη, με καλή συναρμογή. Δεν έχουμε κάποιο τρίξιμο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν έχει πιάσει κανείς στα χέρια του το HTC One με τη μεταλλική κατασκευή του, το Galaxy S4 θα του φανεί σαν ο φτωχός συγγενής. Προσωπικά πάντως, δεν έχω κάποια προτίμηση όσον αφορά στα υλικά κατασκευής, αρκεί αυτά να χρησιμοποιούνται με άρτιο τρόπο και να μη δημιουργούν πρόβλημα κατά τη χρήση.  Και το Galaxy S4 για το διάστημα που το χρησιμοποίησα, με ικανοποίησε απόλυτα. Επιπλέον, το γεγονός ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε τη πλάτη, αποκτώντας πρόσβαση στη μπαταρία καθώς και στη θέση τοποθέτηση καρτών μνήμης microSD, η οποία βρίσκεται δίπλα στη θέση καρτών microSIM. 


Samsung Galaxy S4 Image 06


Η Samsung είναι από τις λίγες εταιρείες που εξακολουθούν να προσφέρουν δυνατότητα χρήσης καρτών microSD από τη κορυφαία πρότασή τους. Στο πάνω μέρος υπάρχει η έξοδος ακουστικών και ένα μικρόφωνο ενώ στο κάτω μέρος το κεντρικό μικρόφωνο και η θύρα micro USB, η οποία χρησιμοποιείται τόσο για τη φόρτιση όσο και για την επικοινωνία με τον υπολογιστή. Ακόμα μια δυνατότητα της θύρας USB αφορά τη συνδεσμολογία MHL για σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίουUSB-to-HDMI με τη τηλεόραση ενώ τέλος υποστηρίζει λειτουργία USB Host όπου πάλι μέσω ειδικού καλωδίου, μπορούμε να συνδέσουμε συσκευές USB όπως flash drive με αυτές να αναγνωρίζονται από το λειτουργικό.

Γράψαμε και νωρίτερα πως οι διαστάσεις της συσκευής, τουλάχιστον το ύψος και το πλάτος, είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του S3, αν και η Samsung χρησιμοποιεί μεγαλύτερης διαγωνίου οθόνη και συγκεκριμένα μιας στις 5’’ έναντι των 4,8’’ του προηγούμενου μοντέλου. Για να το πετύχει αυτό, τα περιθώρια γύρω από την οθόνη έχουν μικρύνει αρκετά και στις τέσσερις πλευρές της οθόνης, κάτι που απαιτεί μια νέα σχεδιαστική και κατασκευαστική προσέγγιση. Μάλιστα, το Galaxy S4 δείχνει συνολικά μικρότερο τόσο από το –επίσης- πεντάρι Sony Xperia Z όσο και από το HTC One με την οθόνη των 4,7’’. Στο μπροστινό μέρος και πάνω από την οθόνη βρίσκεται η δεύτερη κάμερα, δίπλα ακριβώς από τους αισθητήρες φωτός και απόστασης που διαθέτει η συσκευή, ενώ κεντρικά και πάνω είναι τοποθετημένο το ακουστικό. Στο κάτω μπροστινό μέρος συναντάμε το κεντρικό φυσικό πλήκτρο ελέγχου, ενώ δεξιά και αριστερά του υπάρχουν δυο ακόμα capacitive πλήκτρα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του Android 4.2.2. Η οθόνη του Galaxy S4 είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, με τη Samsung για πρώτη φορά να μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα προτερήματα της τεχνολογίας Super AMOLED σε ανάλυση Full HD. Η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική. Κάτω από έντονο φως ήλιου ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, θα αντιμετωπίσουμε κάποια μικρά προβλήματα στο να διακρίνουμε αυτά που δείχνει η οθόνη, αλλά σε εσωτερικούς χώρους πραγματικά η οθόνη διαπρέπει. 

Samsung Galaxy S4 Image 07


Το απόλυτο μαύρο είναι απόλαυση, ενώ και τη κορυφαία πυκνότητα από πλευράς pixel που ξεπερνάει τα 440ppi, μας διαβεβαιώνει ότι δε πρόκειται να διακρίνουμε κανένα pixel, όσο και να προσπαθήσουμε. Πέρα από τη τεχνολογία, η Samsung έχει προσέξει και το software κομμάτι της απεικόνισης. Μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής μπορούμε να επιλέξουμε είτε την αυτόματη ρύθμιση είτε μια σειρά από screen modes, καθένα από τα οποία προορίζεται για διαφορετική χρήση (δυναμικό, τυπικό, επαγγελματικό, ταινία). Εδώ, προφανώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές τιμές αντίθεσης, θερμοκρασίας χρωμάτων και ίσως άλλων χαρακτηριστικών, ώστε να αποδίδει με διαφορετική τρόπο η οθόνη τα χρώματα. Εμείς επιλέξαμε γενικότερα να έχουμε την αυτόματη ρύθμιση, να και η movie ρύθμιση προσφέρει όντως καλύτερα αποτελέσματα κατά τη θέαση ταινιών. Το κάλυμμα του Full HD Super AMOLED panel είναι τύπου Gorilla Glass 3, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνεται και το capacitive στρώμα το οποίο είναι βελτιωμένο, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί κινήσεις και χωρίς να ακουμπάμε πάνω στην οθόνη. Κάτι που το Galaxy S4 εκμεταλλεύεται σε μερικές εφαρμογές, αλλά για αυτά θα μιλήσουμε παρακάτω.


Samsung Galaxy S4 Image 01


Το νέο smartphone της Samsung δεν έχει πολλές διαφορές εξωτερικά σε σχέση με το προκάτοχό του, αλλά από πρώτης άποψης ούτε όσον αφορά και στο λειτουργικό, με την εταιρεία να συνεχίζει την επιλογή του TouchWiz interface, το οποίο είναι βελτιωμένο σε πλήθος σημείων και εμπλουτισμένο με νέες δυνατότητες. Όμως δε παύει να είναι το TouchWiz που άλλοι λατρεύουν και άλλοι μισούν. Η Samsung έχει πάρει πολλά χαρακτηριστικά τόσο από το S3 όσο και από το Note II, έχει προσθέσει ακόμα περισσότερα gesture controls και νέες εφαρμογές και με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύεται το νέο hardware που έχει η συσκευή. Πριν αναφερθούμε διεξοδικά στα νέα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε, πρέπει να αναφέρουμε πως το TouchWiz εμφανίζει μια μικρήκαθυστέρηση στο animation κατά το minimize κάποιας ανοιχτής εφαρμογής, όχι όμως κάθε φορά. Όμως, η καθυστέρηση είναι αντιληπτή από τον καθένα όταν συμβαίνει, καθώς πατώντας το home button για να κάνουμε το minimize του παραθύρου, για κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου φαίνεται το παράθυρο να κολλάει στο πρώτο επίπεδο σμίκρυνσης και μετά να εξαφανίζεται σχεδόν κανονικά. Πρακτικά, αυτό είναι και το μοναδικό παράπονο που μπορώ να πω ότι έχω από τη συσκευή.


Samsun Galaxy S4 Image 17


Τα τρία βασικά πλήκτρα ελέγχου Home, Menu και back, έχουν και δεύτερες λειτουργίες όταν τα κρατάμε πατημένα για 1-2 δευτερόλεπτα. Το Home εμφανίζει τη multitasking οθόνη με τις ανοιχτές εφαρμογές και μας δίνει τη δυνατότητα να τις κλείσουμε όλες με το πάτημα ενός πλήκτρου. Ακόμα, από εδώ μπορούμε να τρέξουμε τις λειτουργίες Google Now ενώ ένα τρίο soft button μας πηγαίνει στον task manager. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο menu, εκτελείται άμεσα το Google Now ενώ πατώντας το back, ενεργοποιείται η λειτουργικά πραγματικού multitasking, όπως ακριβώς στο Note II (και πλέον και στο S3).

Στα αριστερά της οθόνης εμφανίζεται μια μπάρα με τις εφαρμογές που επιτρέπει το λειτουργικό να τρέχουν ταυτόχρονα. Δεν είναι όλες και σίγουρα δε μπαίνουν στη λίστα εφαρμογές που εγκαθιστούμε, όμως το να έχει το email και το browser ταυτόχρονα ανοιχτούς, ή τους χάρτες και το Facebook, ή το Twitter, είναι πράγματα που δε κάνει καμία άλλη συσκευή. Αν μάλιστα συνηθίσει κανείς να χρησιμοποιεί τη λειτουργία αυτή, δε μπορεί να επιστρέψει με τίποτα στο παραδοσιακό τρόπο χρήσης ενός smartphone.

Samsun Galaxy S4 Image 15


Μια ακόμα λειτουργία που προέρχεται από το Note II είναι αυτή του Air View, όπου μπορούμε, χωρίς να ακουμπάμε το δάχτυλο πάνω στην οθόνη, να πραγματοποιούμε συγκεκριμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, όταν είμαστε στη λίστα των SMS, αφήνοντας το δάχτυλό μας να αιωρείται πάνω από ένα συγκεκριμένο μήνυμα, αυτό εμφανίζεται ολόκληρο για preview, χωρίς όμως να πάμε ένα επίπεδο παρακάτω στην εφαρμογή των SMS. Αντίστοιχη λειτουργία υπάρχει και όταν χρησιμοποιήσουμε το media player, αφού μετακινώντας το δάχτυλό μας πάνω από τη μπάρα χρόνου του εκάστοτε βίντεο, ενεργοποιείται ένα ταχύτατο preview του βίντεο, χωρίς μάλιστα να χάνεται το σημείο αναπαραγωγής της ταινίας. Ότι δηλαδή έκανε κανείς με το Note II χρησιμοποιώντας το pen, μπορεί να το κάνει εδώ με το δάχτυλό του, χωρίς να ακουμπάει την οθόνη. Η συσκευή το πετυχαίνει λόγω της βελτιωμένης έκδοσης της τεχνολογίας capacitive, η οποία μπορεί να αντιληφθεί το στατικό ηλεκτρισμό των δαχτύλων μας από μια απόσταση της τάξης του ενός εκατοστού. Φυσικά, λειτουργίες όπως αυτή που επιτρέπει στο video player να παίζει σε παράθυρο όπου θέλουμε στη κεντρική οθόνη και που είχαμε δει για πρώτη φορά στο Galaxy S III, υπάρχει και εδώ. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία S Voice που θυμίζει τη Siri του iPhone και επιτρέπει στο χρήση να δίνει φωνητικές εντολές (αλλά ακόμα, τα ελληνικά δεν υποστηρίζονται). 


Samsung Galaxy S4 Image 08


Η Samsung έχει κάνει αρκετές προσθήκες όσον αφορά στις λειτουργίες Smart που ελέγχονται από τη μπροστινή κάμερα. Έτσι, μετά το Smart Stay που υπάρχει ήδη και επιτρέπει στη συσκευή να διατηρεί την οθόνη σε λειτουργία όσο η κάμερα αντιλαμβάνεται ότι την κοιτάζουμε και το Smart Pause, που σταματάει την αναπαραγωγή ενός βίντεο όταν δε κοιτάζουμε την οθόνη, έχουμε και νέα χαρακτηριστικά. Πλέον, έχει προστεθεί και στο Smart Scroll, με τη κάμερα να κοιτάζει τα μάτια μας και να μεταφέρει στο λειτουργικό πληροφορίες για το αν βλέπουμε ή όχι την οθόνη. Στη πρώτη περίπτωση και όταν είμαστε στο web browser ή τον mail client, κάνοντας  μικρές κινήσεις του καρπού,  προς τα πίσω ή προς τα μπρος, αντίστοιχα σκρολάρει πάνω ή κάτω η εκάστοτε σελίδα. Πέρα από το Smart Scroll, έχουμε και τη λειτουργία Air Gesture, η οποία έχει δανειστεί στοιχεία από το Kinect αλλά και τις Smart TVs της ίδιας της Samsung. Το Air Gesture αντιλαμβάνεται τις απλές κινήσεις του χεριού μπροστά από τη κάμερα και πράττει ανάλογα με την εφαρμογή. Στο browser ή το mail client, κινώντας το χέρι από πάνω προς τα κάτω, η σελίδα κάνει σκρολ προς τα κάτω, ενώ με την αντίθετη κίνηση, κινείται προς τα πάνω. Σαν μαγικό ακούγεται, όμως λειτουργεί αρκετά καλά και σε χαμηλό φωτισμό. Μάλιστα, έχοντας τη συσκευή πάνω στο γραφείο μας με κλειστή την οθόνη καιπερνώντας το χέρι από πάνωενεργοποιείται η οθόνη και εμφανίζει κάποιες πληροφορίες που έχουμε εμείς ορίσει ότι θα εμφανίζονται. Πάντα χωρίς να ακουμπήσουμε την οθόνη. 


Samsung Galaxy S4 Image 09


Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος, η Samsung έχει εφοδιάσει με πλήθος από gimmick στοιχείατα οποία σίγουρα εντυπωσιάζουν όποιον τα βλέπει. Το αν ο τελικός χρήστης θα ασχοληθεί μαζί του ή τελικά θα γυρίσει σε παραδοσιακούς τρόπους ελέγχου, είναι κάτι άλλο. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ειδικά οι λειτουργίες Air Gesture εντυπωσίασαν πολλούς στους οποίους τις έδειξα. Το ίδιο συνέβη και με τη φωτογραφική μηχανή και τις λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η Samsung. Το interface είναι ανανεωμένο και προέρχεται από τη Samsung Galaxy Camera, με το S4 να διαθέτει το αυτόματο και επιπλέον έντεκα mode φωτογράφισης, όπως τα παλαιότερα HDRBest FacePanorama, τα κλασσικά Sports και Night αλλά αρκετά  νέα με πολύ ενδιαφέρον. Το Beauty Face αυτόματα αντιλαμβάνεται την ύπαρξη προσώπου και εφαρμόζει μια σειρά από φίλτρα για να βγει το πρόσωπο όσο καλύτερα γίνεται.

Το Sound & Shot επιτρέπει τη φωτογράφιση και ταυτόχρονα ηχογράφηση για εννιά δευτερόλεπτα, κάτι που μπορεί να βολέψει όσους αρέσκονται να κρατούν φωνητικές σημειώσεις κατά τις λήψεις. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το Drama mode, με τη κάμερα να τραβάει πολλά καρέ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενός κινούμενου αντικειμένου και στη συνέχεια να τα συνθέτει σε μια φωτογραφία, δημιουργώντας έτσι ένα αποτέλεσμα που ξεκάθαρα απεικονίζει τη κίνηση. Είναι όμως ένα περίεργο mode και απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να λειτουργήσει.

Samsun Galaxy S4 Image 13


Πέρα από τα ειδικά mode, το Galaxy S4 προσφέρει τη δυνατότητα για burst φωτογράφιση καθώς επίσης και για βιντεοσκόπιση και λήψη φωτογραφιών. Αυτό που κάνει αλλά κανένα άλλο κινητό δε κάνει μέχρι σήμερα, είναι να χρησιμοποιεί και τις δυο κάμερες ταυτόχρονα, δηλαδή να τραβάει φωτογραφίες ή βίντεο έχοντας σαν κεντρικό πλάνο αυτό της μιας κάμερας και σε παράθυρο, το σχέδιο και το μέγεθος του οποίου μπορούμε να αλλάζουμε, το πλάνο της άλλης κάμερας. Μάλιστα, είναι δυνατό να κάνουμε σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές αυτές την ώρα που βιντεοσκοπούμε και έτσι όσοι έχουμε καλλιτεχνικό ταλέντο μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακές λήψεις! Το μοναδικό θέμα που υπάρχει στη περίπτωση αυτή είναι το γεγονός ότι το βίντεο καταγράφεται σε ανάλυση 720p στα 25fps και όχι στα 1080p/30fps που είναι η βέλτιστη λειτουργία της κάμερας.Σχετικό δείγμα της λειτουργίας μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.




Μια ακόμα επιλογή όσον αφορά στη βιντεοσκόπηση είναι το super slow motion βίντεο για τη δημιουργία του οποίου όμως η ανάλυση μειώνεται αισθητά στα 800x450 pixel, όμως το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό όσον αφορά στην δημιουργία του εφέ της αργής κίνησης. 




Από πλευράς ποιότητας τώρα, ο αισθητήρας των 13MPixel τα καταφέρνει εξαιρετικά την ημέρα και κάτω από το φως του ήλιου. Προσφέρει μεγάλη λεπτομέρεια με τα επίπεδα συμπίεσης που εφαρμόζει η συσκευή να φαίνονται μικρά. Το βράδυ, ο θόρυβος κάνει την εμφάνισή του και σε μερικές περιπτώσεις αρκετά έντομα, όμως όταν ανάψουμε το φλας, τα πράγματα αλλάζουν αφού αυτό είναι δυνατό και φωτίζει έντονα τα πάντα. Σε 100% crop το αποτέλεσμα και πάλι μπορεί να φαίνεται μέτριο, όμως στη πράξη, είτε κανείς βλέπει τη φωτογραφία full screen στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή, ή την τυπώνει, το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί.  Παρακάτω μπορείτε να δείτε δείγματα από τις λήψεις μας σε διάφορες συνθήκες φωτισμού.




Μέσα από την εφαρμογή Story Album που βρίσκεται προ-εγκατεστημένη,  μπορούμε άμεσα να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό άλμπουμ με τις φωτογραφίες που θέλουμε και αφού επιλέξουμε την αρχική σχεδίαση του άλμπουμ. Η εφαρμογή το δημιουργεί σε μορφή pdf και πέρα από το να το βλέπουμε, μπορούμε να το στείλουμε σε κάποιο γνωστό ή ακόμα και να παραγγείλουμε την εκτυπωμένη μορφή του χάρη στη συνεργασία της Samsung με την εταιρεία Blurb. Έχουμε επιλογή άλμπουμ τριών διαφορετικών διαστάσεων με αντίστοιχα κόστη και εφόσον κάποιος κάνει τη παραγγελία, μπορεί να περιμένει το εκτυπωμένο άλμπουμ μέσα σε ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων, με την Ελλάδα να υποστηρίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα.


Samsung Galaxy S4 Image 03


Και εδώ που νομίζει κανείς ότι θα ασχοληθούμε με το κομμάτι το μετρήσεων, θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή, καθώς έχουμε δυο χαρακτηριστικά ακόμα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε, το S Health και το Group Play. Το S Health θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους φροντίζουν για τη σωματική τους κατάσταση, αξιοποιώντας μια σειρά από νέους αισθητήρες που περιλαμβάνει η συσκευή και συγκεκριμένα το θερμόμετρο, τον αισθητήρα υγρασίας και τον αισθητήρα που μετράειτα βήματά μας. Οι δυο πρώτοι μπορούν και μετράνε συνεχώς τη θερμοκρασία και την υγρασίατου περιβάλλοντος, με την εφαρμογή S Health να μας δίνει τις πληροφορίες αυτές. Όσον αφορά τη μέτρηση βημάτων, έχοντας το κινητό στη τσέπη ή κρατώντας τη στο χέρι, αυτή μπορεί να μετράει τα βήματα που κάνουμε, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και τις θερμίδες που καταναλώνονται. Επιπλέον, μέσα από το S Health μπορούμε να παρακολουθούμε τη λήψη και κατανάλωση θερμίδων, εισάγοντας σχετικές πληροφορίες για τις επιπλέον ασκήσεις που κάνουμε κάθε μέρα αλλά και για τα γεύματα που καταναλώνουμε. Η εισαγωγή γίνεται επιλέγοντας τις σχετικές πληροφορίες μέσα από μια τεράστια διαθέσιμη λίστα, με το  S Health να διατηρεί τα απαραίτητα στατιστικά, ώστε ο χρήστης να έχει μια πλήρη θερμιδομετρική εικόνα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το S Health συνεργάζεται με συμβατές ζυγαριές και έτσι μπορεί να λαμβάνει αυτόματα τις μετρήσεις βάρους μας, χωρίς να χρειάζεται να τις εισάγουμε εμείς. Επιπλέον, η Samsung θα κυκλοφορήσει μια σειρά από αξεσουάρ όπως μετρητή παλμών, μια ειδική ζυγαριά αλλά και το S Band που μπορεί να φοράει συνεχώς ο χρήστης και να μεταφέρει στη συσκευή μια σειρά πληροφοριών, όπως τις δραστηριότητες του χρήστη και το πώς αυτός κοιμάται. Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν το Galaxy S4 στο απόλυτο εργαλείο όσων θέλουν να παρακολουθούν τηφόρμα τους.

Samsun Galaxy S4 Image 16


Πηγαίνοντας τώρα στη λειτουργία Group Play, είναι η μοναδική που δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής μας με το Galaxy S4 και αυτό γιατί η λειτουργία της απαιτεί την ύπαρξη και άλλων S4. Ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να το δούμε στη πράξη κατά τη παρουσίαση της συσκευής στους δημοσιογράφους. Πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει τη σύνδεση πολλών συμβατών συσκευών μεταξύ τους μέσω WiFi (έως 8 συσκευές μπορούν να είναι συνδεδεμένες). Η μια συσκευή παίζει ρόλο της κύριας και οι υπόλοιπες μπορούν να συνδεθούν σε αυτή και να αναπαράγουν τη μουσική, τα βίντεο ή τις φωτογραφίες που η master συσκευή παίζει εκείνη τη στιγμή. Επίσης, επιτρέπει το multiplayer gaming μεταξύ των συσκευών αυτών, χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο Internet. Αν και όπως γράψαμε, προς το παρόν το Group Play υποστηρίζεται μόνο στο Galaxy S4, είμαστε βέβαιοι πως η λειτουργία αυτή θα ενσωματωθεί και σε άλλα, υπάρχοντα ή μελλοντικά, smartphone της εταιρείας.


Samsun Galaxy S4 Image 10


Και φτάνουμε στο τομέα των επιδόσεων, ένας τομέας όπου η συσκευή διαπρέπει, χάρη στο κορυφαίο hardware που ενσωματώνει. Οι συσκευές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα –και συνολικά στην Ευρώπη- χρησιμοποιούν τον Snapdragon S600 επεξεργαστή και όχι τον octacore που έχει σχεδιάσει η Samsung. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό συμβαίνει γιατί ο «οχταπύρηνος» δεν υποστηρίζει το σύνολο των LTE συχνοτήτων που υπάρχουν ανά τον κόσμο και μόνο με τον Snapdragon μπορούσε να γίνει –προς το παρόν- κάτι τέτοιο. Τον συγκεκριμένο επεξεργαστή τον είδαμε και στο HTC One, μόνο που εδώ η συχνότητά λειτουργίας του είναι υψηλότερη και συγκεκριμένα στο 1,9GHz. Τα διάφορα benchmarks που τρέξαμε αποδεικνύουν αυτά που λέμε, αφού οι μετρήσεις μας είναι οι υψηλότερες που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε Android συσκευή. 


Samsun Galaxy S4 Image 12


Το ίδιο ισχύει και για το υποσύστημα γραφικών, το οποίο μας έδωσε υψηλά αποτελέσματα σε όλες τις μετρήσεις μας, ενώ φυσικά δε παρατηρήσαμε παιχνίδια τα οποία να μη παίζουν με υψηλό framerate. Το μοναδικό μας παράπονο στο τομέα των επιδόσεων έχει να κάνει με τις επιδόσεις κατά τη χρήση του ίδιου του λειτουργικού, αφού όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα animation των παραθύρων που ανοίγουν ή κλείνουν, έχουν ένα μικρό lag. Ελπίζουμε να λυθεί σύντομα το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς από τη μια χαλάει σε ένα βαθμό την εμπειρία χρήσης και από την άλλη δε μπορεί να οφείλεται στο hardware της συσκευής αλλά στο ίδιο το software.


Samsun Galaxy S4 Image 11


Samsun Galaxy S4 Image 14


Samsun Galaxy S4 Image 18


Από πλευράς αυτονομίας τώρα, η τεράστια μπαταρία που διαθέτει το Galaxy S4 βοηθάει ώστε η συσκευή να έχει πολύ μεγάλη αυτονομία, η οποία ξεπερνάει τη 1,5 μέρα πλήρους χρήσης. Ωστόσο, όσοι σκοπεύουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή για πολλές ώρες Internet browsing, καλά θα κάνουν να απενεργοποιήσουν τις λειτουργίες Smart Scroll και Air Gesture, καθώς παρατηρήσαμε πως με αυτές ενεργές, η αυτονομία μειώνεται ταχύτερα, κάτι λογικό αφού η μπροστινή κάμερα είναι σε συνεχή λειτουργία, ψάχνοντας είτε τα μάτια του χρήστη είτε τις κινήσεις των χεριών του.




Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το Galaxy S4 είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή συσκευή. Η Samsung δεν έκανε κάποιο άλμα στο τομέα του hardware και ακολούθησε τις τάσεις της εποχής, πηγαίνοντας σε Full HD panel οθόνης και νέας αρχιτεκτονικής επεξεργαστή. Βασίστηκε στη σχεδίαση των Galaxy S3/Galaxy Note II, όμως στη πράξη σχεδίαση μια νέα συσκευή. Και πραγματικά, προσπάθησε πάρα πολύ ούτως ώστε να φέρει στο κοινό πολλά νέα χαρακτηριστικά, ώστε να ικανοποιήσει πλήθος διαφορετικών αναγκών. Και σίγουρα τα έχεικαταφέρει. Από εκεί και πέρα, η σχετικά υψηλή τιμή (€739 για την έκδοση των 16GB είναι σίγουρα πολλά) και το τυχαίο lag που παρατηρήσαμε δε μας επιτρέπουν να δώσουμε τη απόλυτη βαθμολογία στο Samsung Galaxy S4, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι η καλύτερη συσκευή που έχει παρουσιάσει η Samsung και μια από τις δυο καλύτερες συσκευές της αγοράς.

Πηγή

1 σχόλιο :