Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Sly Cooper: Thieves in Time

Σχεδόν 7 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που ο Sly, ο αξιαγάπητος raccoon-κλέφτης, συντρόφευσε τους παίκτες με τις περιπέτειές του. Η Sucker Punch, ομάδα ανάπτυξης της πρώτης τριλογίας του Sly, ολοκλήρωσε και παρέδωσε την τελευταία παραγωγή το 2007 με το Sly 3: Honor Among Thieves στο PS2, όπου και κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές τόσο από gamers όσο και από κριτικούς. Έκτοτε, η ανάπτυξη του franchise παραδόθηκε στα χέρια της νεοσύστατης Sanzaru Games, η οποία ανέλαβε όχι μόνο την HD επανακυκλοφορία της τριλογίας στο PS3 με τίτλο The Sly Collection το 2011, αλλά και τη δημιουργία του τέταρτου μέρους με τίτλο Sly Cooper: Thieves in Time για τα PS3 και PS Vita.

Sly Cooper: Thieves In Time Image 01


Σε τι καινούριες περιπέτειες, όμως, μπλέκει αυτή τη φορά ο Sly και οι φίλοι του Bentley, Murray καιCarmelita; Οι σελίδες του Thievius Raccoonus -της οικογενειακής δηλαδή εγκυκλίου του Sly που περιέχει όλα τα μυστικά καθώς και τη βιογραφία των προγόνων του- αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να χάνουν το περιεχόμενό τους, την ίδια ώρα που η σύντροφος του Bentley, Penelope, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Προκειμένου να λύσουν το μυστήριο αυτό, ο Sly και η παρέα του αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο χρόνο (με στυλ που θυμίζει… Back to the Future), με σκοπό να επισκεφτούν προγόνους του Sly όπου και θα τον βοηθήσουν στην αναζήτησή του. Από τη φεουδαρχική Ιαπωνία μέχρι την Άγια Δύση και από την αρχαία Αραβία μέχρι την Αγγλία του Μεσαίωνα, o Sly θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το γενεαλογικό του δέντρο αλλά και να αποκτήσει νέες στολές και δυνατότητες που θα του παρέχουν τις δυνάμεις των προγόνων του, στοιχείο που ανανεώνει σημαντικά την εξέλιξη της παραγωγής αφού ουσιαστικά είναι σα να αποκτά ο παίκτης πρόσβαση σε επιπλέον χαρακτήρες, κάτι που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο.


Sly Cooper: Thieves In Time Image 02


Μπορεί τα ταξίδια στο χρόνο να μην αποτελούν την πλέον πρωτότυπη ιδέα για τη σύλληψη ενόςσεναρίου, ωστόσο το Thieves in Time εξελίσσεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον και πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις. Το gameplay δεν έχει αλλοιωθεί κατά τη μετάβαση του franchise στην παρούσα γενιά, προσφέροντας καθαρόαιμο τρισδιάστατο platforming που αντανακλά ένα ευχάριστο αίσθημα νοσταλγίας με το -πλέον- old school στοιχείο που το διακατέχει να μας υπενθυμίζει ότι τα platform games έχουν ακόμα τη δυνατότητα να γοητεύσουν τους παίκτες, τόσο τους παλιούς όσο και τη νέα γενιά. 


Sly Cooper: Thieves In Time Image 03


Σε γενικές γραμμές ο χειρισμός είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός με μερικά μόνο ατοπήματα που εντοπίζονται κυρίως σε "αόρατα" εμπόδια που αποτρέπουν τον εκάστοτε ήρωα να φτάσει σε μία πλατφόρμα, αλλά και σε κάποια set-pieces που αφορούν στις μάχες, φαινόμενα όμως που ευτυχώς δεν είναι συχνά.

Η έμφαση γίνεται στο stealth στοιχείο, στην εξουδετέρωση των εχθρών και στη συλλογή ολοένα και περισσότερων αντικειμένων και θησαυρών, ενώ ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλούν τα διάφοραmini games που χρησιμοποιούνται κυρίως στα κεφάλαια, όπου ο παίκτης έχει τον έλεγχο του Bentley και με τα οποία καλείται ουσιαστικά να χακάρει κάποια συστήματα ασφαλείας. Οι αποστολές είναι απολαυστικές και ποικίλουν ανάλογα με το εκάστοτε σκηνικό που έχουν ταξιδέψει οι ήρωες ενώ αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέφει ο παίκτης σε προηγούμενες τοποθεσίες για να συλλέξει επιπλέον αντικείμενα ή να χρησιμοποιήσει τις νέες ιδιότητές του για να αποκτήσει πρόσβαση σε περαιτέρω υλικό.

Sly Cooper: Thieves In Time Image 04


Ο βαθμός δυσκολίας του τίτλου κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (για παράδειγμα οι εχθροί δε μπορούν να εντοπίσουν τους ήρωες αν δε βρεθούν ακριβώς μπροστά στο οπτικό τους πεδίο), προσφέροντας τη δυνατότητα σε κάθε ηλικία να απολαύσει τις περιπέτειες του ρακούν και της παρέας του. Ο τεχνικός τομέας είναι εξαιρετικός, ειδικά στην έκδοση για PS3, προσφέροντας όμορφα cel-shaded γραφικά, προσεγμένα τοπία που αλλάζουν την αισθητική τους σα χαμαιλέοντας ανάλογα με το κάθε χρονικό και κομβικό σκηνικό ενώ και το soundtrack είναι ιδιαίτερο με το συνθέτη Peter McConnell να προσφέρει κινηματογραφική αίγλη στις επιλογές του. Το γεγονός που κλέβει την παράσταση είναι η δουλειά που έχει γίνει στη μεταγλώττιση, μιας και το Thieves in Time είναι πλήρως εξελληνισμένο, από τις φωνές των χαρακτήρων μέχρι και την παραμικρή σημείωση που θα διαβάσουν οι χρήστες.


Sly Cooper: Thieves In Time Image 05


Πραγματικά, οι ελληνικοί διάλογοι δίνουν την αίσθηση πως παρακολουθούμε ένα cartoon της παιδικής μας ηλικίας όπου ξαφνικά μεταφέρθηκε στην παιχνιδομηχανή που έχουμε στο σαλόνι ή στο δωμάτιό μας και ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογής γλώσσας, είναι σχεδόν βέβαιο πως η ελληνική θα εντυπωσιάσει τους φίλους του Sly και ειδικά τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες. Σημαντικό είναι πως όσοι είναι κάτοχοι και των δύο συστημάτων (PS3&PS Vita) θα επωφεληθούν από τα προνόμια του Cross-Buy and Play, αφού αγοράζοντας τον τίτλο για το PS3 τον αποκτούν αυτομάτως δωρεάν και για το φορητό τους σύστημα. Επιπλέον, αξίζει να προστεθεί πως η υπηρεσία Cross υποστηρίζει και τη μεταφορά των save files από το ένα σύστημα στο άλλο μέσω Cloud, κάτι που σημαίνει πως οι χρήστες θα μπορούν να παίζουν το Thieves in Time στο PS3 τους και, στη συνέχεια, να το μεταφέρουν μαζί τους στο PS Vita και να συνεχίζουν από εκεί που είχαν σταματήσει.




Τελικά, η επιστροφή των Sly, Bentley, Murray και Carmelita στην παρούσα γενιά συνοδεύεται από ένα αίσθημα ικανοποίησης για την πορεία του franchise, αφού έχοντας αναλάβει η Sanzaru ένα αρκετά πιεστικό εγχείρημα, καταφέρνει τελικά να παραδώσει μία συνολικά εξαιρετική παραγωγή που θα διασκεδάσει σχεδόν όλους όσους επιλέξουν να ασχοληθούν μαζί της. Κι αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με μία αξιοπρεπέστατη προσπάθεια πλήρης μεταγλώττισης, τότε σίγουρα το Sly Cooper: Thieves in Time θα αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί στην platforming κατηγορία της ελληνικής αγοράς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου