Η Samsung συνεχίζει την πιεστική πολιτική της στην αγορά των smartphones, κυρίως όσον αφορά στις high end συσκευές και μετά από το άκρως επιτυχημένο Galaxy S III που λάνσαρε το περασμένο Μάιο, ήρθε η σειρά να κυκλοφορήσει το Note II. Βλέπετε το πείραμα που έκανε η εταιρεία πέρυσι με τη παρουσίαση του Galaxy Note ήταν άκρως επιτυχημένο και το phablet (phone και tablet) γνώρισε τεράστιες πωλήσεις σε όλο το κόσμο. Το Enternity είχε την ευκαιρία να βρεθεί στην επίσημη αποκάλυψη του Galaxy Note II που έγινε στα πλαίσια της IFA 2012 στο τέλος του Αυγούστου με τη συσκευή να είναι διαθέσιμη στην αγορά εδώ και μερικές εβδομάδες και ταυτόχρονα να την έχουμε και εμείς στα χέρια μας για να τη δοκιμάσουμε.
Η αγάπη του κόσμου για το Note II έγινε άμεσα αντιληπτή αν αναλογιστούμε τις υψηλές πωλήσειςπου έχει ήδη κάνει η συσκευή στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που είναι διαθέσιμη. Και όπως θα διαπιστώσετε και στη συνέχεια του review μας, το Note II προσφέρει πάρα πολλά πράγματα για να το αγαπήσει κανείς. Ας ρίξουμε όμως πρώτα μια ματιά στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του:
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 151,1x80,5x9,4 mm
Βάρος: 183 γραμμάρια
Οθόνη: 5,5’’, 1280x720 (Super AMOLED)
Κάμερα: 8 MPixel, 1080p video / 1,9Mpixel
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένος 16GB, επεκτάσιμος με κάρτες microSD
Δικτύωση: HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n (5Ghz, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0 με A2DP, LE, EDR
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.1.2 (Jelly Bean)
Επεξεργαστής: Exynos 4412 Quad 1,6GHz(τετραπύρηνος)
Γραφικά: Mali-400MP
Μπαταρία: Li-Ion (3100mAh)
Τιμή: €699
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς βλέποντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και αντιλαμβάνεται πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια, είναι το μέγεθός της. Χωρίς να είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο Note που είχε ελαφρώς μικρότερη οθόνη, το Note II είναι πραγματικά τεράστιο. Άλλωστε, γι' αυτό έχει πάρει η συγκεκριμένη σειρά συσκευών το χαρακτηρισμό phablet, πουισορροπεί οριακά μεταξύ των παραδοσιακών smartphones και των μικρών, 7-ιντσων tablets. Σε σχέση με το Galaxy S III, είναι κατά 50 γραμμάρια βαρύτερο, ελάχιστα ποιο παχύ με το ύψος του να είναι μεγαλύτερο κατά 1,5 εκατοστό και το πλάτος του κατά 1 εκατοστό.
Είχαμε στα χέρια μας τη λευκή έκδοση, ενώ κυκλοφορεί και η μπλε, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Galaxy S III. Όπως προαναφέραμε, η σχεδίαση είναι βασισμένη σε αυτή του Galaxy S III, οπότε έχουμε ένα smartphone που χρησιμοποιεί εξ’ ολοκλήρου πλαστικά μέρη. Η πλάτη είναι αφαιρούμενη και προσφέρει πρόσβαση στο εσωτερικό, όπου ο χρήσης βρίσκει τη τεράστιαμπαταρία των 3100mAh, τη θέση για τη κάρτα SIM και το microSD card reader, μέσω του οποίου μπορούμε να επεκτείνουμε τον αποθηκευτικό χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κεραία του NFCchip που διαθέτει είναι τοποθετημένη πάνω στο καπάκι, με το chip να είναι στο σώμα και όχι στη μπαταρία όπως συμβαίνει με άλλες συσκευές της εταιρείας. Στο πίσω μέρος βρίσκεται και η κάμερα των 8MPixel η οποία συνοδεύεται από LED Flash, με το φακό να μην έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια όταν τοποθετούμε το Note II με την πλάτη.
Στα αριστερά της συσκευής υπάρχει το ζεύγος πλήκτρων για τον έλεγχο της έντασης του ήχου, με το power button να έχει μεταφερθεί στα δεξιά ούτως ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ευκολότερα, καθώς αν έμενε στο πάνω μέρος δύσκολα θα το φτάναμε με τα δάχτυλα του ενός χεριού. Στο πάνω μέρος υπάρχει η έξοδος ακουστικών και ένα μικρόφωνο, ενώ στο κάτω μέρος το κεντρικό μικρόφωνο και η θύρα micro USB, η οποία χρησιμοποιείται τόσο για τη φόρτιση όσο και για την επικοινωνία με τον υπολογιστή. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο φορτιστής του Note II έχει απόδοση της τάξης των 10Watt, ζητώντας τα διπλάσια Ampere στα 5Volt σε σχέση με τα περισσότερα smartphone της αγοράς, οπότε η φόρτιση από τον υπολογιστή μπορεί να μην είναι πάντα εφικτή και σίγουρα όχι το ίδιο γρήγορη. Ακόμα μια δυνατότητα της θύρας USB αφορά στη συνδεσμολογία MHLγια σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου USB-to-HDMI με τη τηλεόραση, ενώ τέλος υποστηρίζει λειτουργία USB Host όπου πάλι μέσω ειδικού καλωδίου, μπορούμε να συνδέσουμε συσκευές USB όπως flash drive με αυτές να αναγνωρίζονται από το λειτουργικό.
Στο μπροστινό μέρος και πάνω δεξιά βρίσκεται η δεύτερη κάμερα, δίπλα ακριβώς από τους αισθητήρες φωτός και απόστασης που διαθέτει η συσκευή, ενώ κεντρικά και πάνω είναι τοποθετημένο το ακουστικό. Στο κάτω μπροστινό μέρος συναντάμε το κεντρικό φυσικό πλήκτρο ελέγχου, ενώ δεξιά και αριστερά του υπάρχουν δυο ακόμα capacitive πλήκτρα. Το υπόλοιπο μέρος της πρόσοψης καταλαμβάνεται, προφανώς, από την οθόνη Super AMOLED διαγωνίου 5,5’’ και ανάλυση 720p.
Η οθόνη είναι εξαιρετική φωτεινή, με την ειδική συσκευή μας να δείχνει περίπου 400 καντέλες που στην πράξη σημαίνουν ότι ακόμα και κάτω από έντονο ηλιακό φώς, ο χρήστης μπορεί να βλέπει την οθόνη. Αυτό το λέμε γιατί στο Galaxy S III είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνει κανείς αυτά που εμφανίζει η οθόνη κάτω από το φως του ήλιου. Πέρα από την αυξημένη φωτεινότητα, η Samsung έχει βελτιώσει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό της οθόνης, πάντα σε σχέση με την Pentileπροσέγγιση του Galaxy S III, με κάθε pixel της οθόνης του Note II να απαρτίζεται από τρια subpixelsκαι έτσι να έχουμε αυτό που πάντα θέλαμε: την απόλυτη AMOLED οθόνη, με τη κορυφαία αντίθεση και το βαθύτερο δυνατό μαύρο.
Είναι σκέτη απόλαυση να βλέπει κανείς βίντεο στην οθόνη του Note II, αφού από τη μια το μέγεθος προσφέρει αρκετό χώρο και από την άλλη η σχεδόν άπειρη αντίθεση και το πραγματικό μαύρο, δημιουργούν τέλειο αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως το software επιτρέπει στην οθόνη να ρυθμίζει μεν αυτόματα τη φωτεινότητά της ανάλογα με το περιβάλλον φωτισμό, αλλά μας αφήνει την ίδια ώρα να πειράξουμε τη μπάρα φωτεινότητας και να διαλέξουμε εμείς τη τιμή της, προφανώς περιορίζοντας τη μέγιστη τιμή που αυτόματα θα δώσει το ίδιο το software. Όσον αφορά στο κάλυμμα του panel, αυτό είναι τύπου Gorilla Glass 2, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνεται και digitizer στρώμα για την αξιοποίηση του S-Pen, του στυλό που είναι κρυμμένο στο σώμα του Note II και υπάρχει για να μας βοηθήσει με τις διάφορες λειτουργίες του.
Το S-Pen λοιπόν είναι το περιφερειακό που καθιστά το Note II μια εντελώς διαφορετική συσκευή σε σχέση με το Galaxy S IIΙ. Βρίσκεται τοποθετημένο στο πίσω και κάτω δεξί τμήμα της συσκευής και με το που το αφαιρούμε από τη θέση του, ενεργοποιείται η ειδική κεντρική σελίδα S Note της λειτουργίας Page Buddie, που το αφορά. Από εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποια σημείωση είτε ακολουθώντας ένα από τα πρότυπα που προσφέρονται είτε απλά ανοίγοντας ένα λευκό note και γράφοντας σε αυτό.
Μια ακόμα λειτουργία που προσφέρει το S Pen είναι η ονομαζόμενη Air View όπου μπορούμε, χωρίς να ακουμπάμε το pen πάνω στην οθόνη, να πραγματοποιούμε λειτουργίες. Για παράδειγμα, όταν είμαστε στη λίστα των SMS, αφήνοντας το pen να αιωρείται πάνω από ένα συγκεκριμένο μήνυμα, αυτό εμφανίζεται ολόκληρο για preview, χωρίς όμως να πάμε ένα επίπεδο παρακάτω στην εφαρμογή των SMS. Αντίστοιχη λειτουργία υπάρχει και όταν χρησιμοποιήσουμε το media player, αφού μετακινώντας το S Pen πάνω από τη μπάρα χρόνου του εκάστοτε βίντεο, ενεργοποιείται ένα ταχύτατο preview του, χωρίς μάλιστα να χάνεται το σημείο αναπαραγωγής της ταινίας.
Πέρα από το S Pen, το Note II έχει μια ακόμα εντυπωσιακή λειτουργία που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, αυτή του πραγματικού multitasking με δυο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα η μια δίπλα στην άλλη, στην κεντρική οθόνη. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο back, ενεργοποιείται η λειτουργία και εμφανίζεται στα αριστερά της οθόνης μια μπάρα με τις εφαρμογές που επιτρέπει το λειτουργικό να τρέχουν ταυτόχρονα. Δεν είναι όλες και σίγουρα δε μπαίνουν στη λίστα εφαρμογές που εγκαθιστούμε, όμως το να έχει κανείς το email και το browser ταυτόχρονα ανοιχτά ή τους χάρτες και το Facebook, ή το Twitter και το Video Player, είναι πράγματα που δε κάνει καμία άλλη συσκευή. Αν μάλιστα συνηθίσει κανείς να χρησιμοποιεί τη λειτουργία αυτή, δε μπορεί να επιστρέψει με τίποτα στο παραδοσιακό τρόπο χρήσης ενός smartphone.
Φυσικά, λειτουργίες όπως αυτή που επιτρέπει στο video player να παίζει σε παράθυρο όπου θέλουμε στη κεντρική οθόνη και που είχαμε δει για πρώτη φορά στο Galaxy S III, υπάρχει και εδώ, όπως και όλες οι ευκολίες του TouchWiz Interface που έχει αναπτύξει η Samsung και τρέχει πάνω από το Android 4.1.2. Πραγματικά, οι δυνατότητες παραμετροποίησης της χρήσης και του ίδιου του interface είναι τόσες πολλές, που κατά πάσα πιθανότητα και εμείς δεν τις έχουμε ακόμα ανακαλύψει όλες.
Ακόμα και η λειτουργία S Voice που θυμίζει τη Siri του iPhone και επιτρέπει στο χρήση να δίνει φωνητικές εντολές είναι παρούσα, για όσους θέλουν να μιλάνε στο κινητό τους. Όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος συνομιλίας με το Note II, αφού η Jelly bean έκδοση του Android φέρνει τη λειτουργία Google Now, η οποία είναι η πρόταση της Google στο τομέα της αναγνώρισης φωνής. Κάνει διαφορετικά πράγματα από το S Voice και δεν απαιτεί τη χρήση Internet για να δουλέψει, αλλά όπως όλες οι λειτουργίες φωνητικών εντολών, έτσι και οι δυο αυτές δεν υποστηρίζουν ελληνικά.
Όλα τα παραπάνω γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, καθώς η συσκευή ενσωματώνει κορυφαία υποσυστήματα. Ο επεξεργαστής που είναι σχεδιασμένος από τη Samsung, είναι ο ίδιος με αυτόν που συναντήσαμε στο Galaxy S III, μόνο που αυτή τη φορά η συχνότητά του βρίσκεται στο 1,6GHz, με τη μνήμη που τον συνοδεύει να είναι 2GB. Πρακτικά, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να νοιώσει ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι η συσκευή «λαγκάρει». Σίγουρα και το λειτουργικό σύστημα από τη πλευρά του βοηθάει ώστε όλα να γίνονται αβίαστα, καθώς η Google με την έκδοση 4.1 του Android έχει φέρει πάρα πολλές βελτιώσεις. Όλα τα animations του Touch Wiz γίνονται αστραπιαία, ενώ ακόμα και όταν έχουμε δυο ανοιχτές εφαρμογές χάρη στη σχετική λειτουργία, καμία δεν καθυστερεί. Ούτως ή άλλως και τα ίδια τα benchmarks αποδεικνύουν αυτά που λέμε, αφού οι μετρήσεις μας είναι οι υψηλότερες που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε Android συσκευή.
Το τελευταίο υποσύστημα με το οποίο θα ασχοληθούμε, λίγο πριν φτάσουμε στο τέλος αυτού του review, είναι η κάμερά του. Η Samsung δε ρίσκαρε και πήρε τα οπτικά που συναντάμε στο Galaxy S III με τον αισθητήρα να διαθέτει 8Mpixel και το software να προσφέρει πάρα πολλές επιλογές κατά τη φωτογράφιση. Το HDR βολεύει όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε τοπία και αντικείμενα με έντονες διαφορές στη φωτεινότητα, το burst επιτρέπει 20 λήψεις μέσα σε 3,5 δευτερόλεπτα, το παρόραμα βοηθάει στο να τραβήξουμε πανοραμικές φωτογραφίες και η επιλογή χαμόγελο βάζει τη κάμερα σε standy by mode μέχρι να αντιληφθεί ότι κάποιος από αυτούς που βλέπει, χαμογελάει. Η ποιότητα είναι που παίρνουμε είναι πολύ καλή, όπως μπορείτε να δείτε από τα δείγματα που έχουμε παρακατω, ειδικά όταν επιλέγουμε να φωτογραφίζουμε με το HDR. Όσον αφορά στο βίντεο, το Galaxy S III τραβάει σε ανάλυση 1080p στα 30fps και το καταφέρνει χωρίς πραγματικά να χάνει frame, με το τελικό αρχείο να αποθηκεύεται με bitrate που αγγίζει τα 20MBit. Αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του καθιστά το τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικό. Προφανώς μπορεί να τραβάειφωτογραφίες την ώρα που γίνεται βιντεοσκόπηση. Αυτό που μας έλειψε από τη συσκευή είναι ένα αποκλειστικό πλήκτρο για τη λήψη φωτογραφιών, κάτι που θα έκανε την εμπειρία μας πολύ καλύτερη και που σίγουρα δε θα άλλαζε τις διαστάσεις της συσκευής.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το Galaxy Note IIτο αγαπήσαμε πραγματικά. Είναι μια κορυφαία συσκευή, ταχύτατη, με πάρα πολλές καινοτόμες λειτουργίες τόσο από πλευράς software όσο και από πλευράς hardware. Το S Pen είναι κάτι που πολλοί χρήστες θα λατρέψουν, η αυτονομία του επίσης είναι τέτοια που πολλοί θα το επέλεγαν μόνο και μόνο γι αυτό. Είναι πολύ καλύτερο από το περσινό Note και σίγουρα πληρέστερο και ισχυρότερο από το Galaxy S III. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι προφανώς το μέγεθός του, αλλά πιστεύουμε ότι είναι θέμα συνήθειας από τη μια και σίγουρα μεγέθους χεριών. Γιατί αλλιώς μπορεί να φαίνεται στα χέρια ενός φυσιολογικού ανθρώπου και αλλιώς όταν το χρησιμοποιεί κάποιος… δίμετρος.
Το μοναδικό που θα θέλαμε να είναι διαφορετικό είναι η οθόνη, την οποία θα προτιμούσαμε να λειτουργεί σε ανάλυση Full HD, κάτι που όμως θα άλλαζε αρκετά την αυτονομία του και ίσως και το κόστος. Ας αφήσουμε όμως κάτι και για την επόμενη χρονιά, έτσι δεν είναι;
Προς το παρόν, θεωρούμε ότι το Galaxy Note II είναι το καλύτερο smartphone που μπορεί να πάρει κάποιος, ενώ σίγουρα δεν είναι το ακριβότερο, από τη στιγμή που υπάρχει το iPhone 5 στην τιμή που πωλείται στην Ελλάδα.
Πηγή
Η αγάπη του κόσμου για το Note II έγινε άμεσα αντιληπτή αν αναλογιστούμε τις υψηλές πωλήσειςπου έχει ήδη κάνει η συσκευή στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που είναι διαθέσιμη. Και όπως θα διαπιστώσετε και στη συνέχεια του review μας, το Note II προσφέρει πάρα πολλά πράγματα για να το αγαπήσει κανείς. Ας ρίξουμε όμως πρώτα μια ματιά στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του:
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 151,1x80,5x9,4 mm
Βάρος: 183 γραμμάρια
Οθόνη: 5,5’’, 1280x720 (Super AMOLED)
Κάμερα: 8 MPixel, 1080p video / 1,9Mpixel
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένος 16GB, επεκτάσιμος με κάρτες microSD
Δικτύωση: HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n (5Ghz, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0 με A2DP, LE, EDR
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.1.2 (Jelly Bean)
Επεξεργαστής: Exynos 4412 Quad 1,6GHz(τετραπύρηνος)
Γραφικά: Mali-400MP
Μπαταρία: Li-Ion (3100mAh)
Τιμή: €699
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς βλέποντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και αντιλαμβάνεται πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια, είναι το μέγεθός της. Χωρίς να είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο Note που είχε ελαφρώς μικρότερη οθόνη, το Note II είναι πραγματικά τεράστιο. Άλλωστε, γι' αυτό έχει πάρει η συγκεκριμένη σειρά συσκευών το χαρακτηρισμό phablet, πουισορροπεί οριακά μεταξύ των παραδοσιακών smartphones και των μικρών, 7-ιντσων tablets. Σε σχέση με το Galaxy S III, είναι κατά 50 γραμμάρια βαρύτερο, ελάχιστα ποιο παχύ με το ύψος του να είναι μεγαλύτερο κατά 1,5 εκατοστό και το πλάτος του κατά 1 εκατοστό.
"Η οθόνη Super AMOLED διαγωνίου 5,5’’ και ανάλυσης 720p είναι εξαιρετική"
Ο λόγος που το συγκρίνουμε με το Galaxy S III έχει να κάνει με την εμφάνισή του, αφού πρακτικά το Note II είναι σχεδόν ολόιδιο, με εξαίρεση φυσικά τις διαστάσεις. Για τα χέρια του υπογράφοντα το μέγεθος του Note II είναι οριακό και μπορούμε να πούμε ότι μετά από τις πρώτες 1-2 μέρες που μας είχε φανεί γιγαντιαία, αρχίσαμε να το συνηθίζουμε και να μας φαίνεται φυσιολογικό. Ωστόσο, κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσει από κοντά για να καταλάβει αν του ταιριάζει και μπορεί να το βολευτεί ή όχι.Είχαμε στα χέρια μας τη λευκή έκδοση, ενώ κυκλοφορεί και η μπλε, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Galaxy S III. Όπως προαναφέραμε, η σχεδίαση είναι βασισμένη σε αυτή του Galaxy S III, οπότε έχουμε ένα smartphone που χρησιμοποιεί εξ’ ολοκλήρου πλαστικά μέρη. Η πλάτη είναι αφαιρούμενη και προσφέρει πρόσβαση στο εσωτερικό, όπου ο χρήσης βρίσκει τη τεράστιαμπαταρία των 3100mAh, τη θέση για τη κάρτα SIM και το microSD card reader, μέσω του οποίου μπορούμε να επεκτείνουμε τον αποθηκευτικό χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κεραία του NFCchip που διαθέτει είναι τοποθετημένη πάνω στο καπάκι, με το chip να είναι στο σώμα και όχι στη μπαταρία όπως συμβαίνει με άλλες συσκευές της εταιρείας. Στο πίσω μέρος βρίσκεται και η κάμερα των 8MPixel η οποία συνοδεύεται από LED Flash, με το φακό να μην έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια όταν τοποθετούμε το Note II με την πλάτη.
Στα αριστερά της συσκευής υπάρχει το ζεύγος πλήκτρων για τον έλεγχο της έντασης του ήχου, με το power button να έχει μεταφερθεί στα δεξιά ούτως ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ευκολότερα, καθώς αν έμενε στο πάνω μέρος δύσκολα θα το φτάναμε με τα δάχτυλα του ενός χεριού. Στο πάνω μέρος υπάρχει η έξοδος ακουστικών και ένα μικρόφωνο, ενώ στο κάτω μέρος το κεντρικό μικρόφωνο και η θύρα micro USB, η οποία χρησιμοποιείται τόσο για τη φόρτιση όσο και για την επικοινωνία με τον υπολογιστή. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο φορτιστής του Note II έχει απόδοση της τάξης των 10Watt, ζητώντας τα διπλάσια Ampere στα 5Volt σε σχέση με τα περισσότερα smartphone της αγοράς, οπότε η φόρτιση από τον υπολογιστή μπορεί να μην είναι πάντα εφικτή και σίγουρα όχι το ίδιο γρήγορη. Ακόμα μια δυνατότητα της θύρας USB αφορά στη συνδεσμολογία MHLγια σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου USB-to-HDMI με τη τηλεόραση, ενώ τέλος υποστηρίζει λειτουργία USB Host όπου πάλι μέσω ειδικού καλωδίου, μπορούμε να συνδέσουμε συσκευές USB όπως flash drive με αυτές να αναγνωρίζονται από το λειτουργικό.
Στο μπροστινό μέρος και πάνω δεξιά βρίσκεται η δεύτερη κάμερα, δίπλα ακριβώς από τους αισθητήρες φωτός και απόστασης που διαθέτει η συσκευή, ενώ κεντρικά και πάνω είναι τοποθετημένο το ακουστικό. Στο κάτω μπροστινό μέρος συναντάμε το κεντρικό φυσικό πλήκτρο ελέγχου, ενώ δεξιά και αριστερά του υπάρχουν δυο ακόμα capacitive πλήκτρα. Το υπόλοιπο μέρος της πρόσοψης καταλαμβάνεται, προφανώς, από την οθόνη Super AMOLED διαγωνίου 5,5’’ και ανάλυση 720p.
Η οθόνη είναι εξαιρετική φωτεινή, με την ειδική συσκευή μας να δείχνει περίπου 400 καντέλες που στην πράξη σημαίνουν ότι ακόμα και κάτω από έντονο ηλιακό φώς, ο χρήστης μπορεί να βλέπει την οθόνη. Αυτό το λέμε γιατί στο Galaxy S III είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνει κανείς αυτά που εμφανίζει η οθόνη κάτω από το φως του ήλιου. Πέρα από την αυξημένη φωτεινότητα, η Samsung έχει βελτιώσει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό της οθόνης, πάντα σε σχέση με την Pentileπροσέγγιση του Galaxy S III, με κάθε pixel της οθόνης του Note II να απαρτίζεται από τρια subpixelsκαι έτσι να έχουμε αυτό που πάντα θέλαμε: την απόλυτη AMOLED οθόνη, με τη κορυφαία αντίθεση και το βαθύτερο δυνατό μαύρο.
Είναι σκέτη απόλαυση να βλέπει κανείς βίντεο στην οθόνη του Note II, αφού από τη μια το μέγεθος προσφέρει αρκετό χώρο και από την άλλη η σχεδόν άπειρη αντίθεση και το πραγματικό μαύρο, δημιουργούν τέλειο αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως το software επιτρέπει στην οθόνη να ρυθμίζει μεν αυτόματα τη φωτεινότητά της ανάλογα με το περιβάλλον φωτισμό, αλλά μας αφήνει την ίδια ώρα να πειράξουμε τη μπάρα φωτεινότητας και να διαλέξουμε εμείς τη τιμή της, προφανώς περιορίζοντας τη μέγιστη τιμή που αυτόματα θα δώσει το ίδιο το software. Όσον αφορά στο κάλυμμα του panel, αυτό είναι τύπου Gorilla Glass 2, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνεται και digitizer στρώμα για την αξιοποίηση του S-Pen, του στυλό που είναι κρυμμένο στο σώμα του Note II και υπάρχει για να μας βοηθήσει με τις διάφορες λειτουργίες του.
Το S-Pen λοιπόν είναι το περιφερειακό που καθιστά το Note II μια εντελώς διαφορετική συσκευή σε σχέση με το Galaxy S IIΙ. Βρίσκεται τοποθετημένο στο πίσω και κάτω δεξί τμήμα της συσκευής και με το που το αφαιρούμε από τη θέση του, ενεργοποιείται η ειδική κεντρική σελίδα S Note της λειτουργίας Page Buddie, που το αφορά. Από εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποια σημείωση είτε ακολουθώντας ένα από τα πρότυπα που προσφέρονται είτε απλά ανοίγοντας ένα λευκό note και γράφοντας σε αυτό.
"Το Note II υποστηρίζει πραγματικό multitasking με δυο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα"
Το Note II υποστηρίζει αναγνώριση γραφής και έτσι οι σημειώσεις μας μετατρέπονται άμεσα σε ψηφιακά γράμματα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αξίζει να σημειώσουμε πως η αναγνώριση γραφής υφίσταται και σε άλλες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα στη σύνταξηSMS/email, στο web browser και γενικότερα σε όλες τις εφαρμογές που χρειάζεται ναπληκτρολογήσουμε κάτι. Το πλεονέκτημα που έχει το συγκεκριμένο pen έναντι του αντίστοιχου του πρώτου Note έχει να κάνει με το γεγονός ότι υποστηρίζει 1024 διαφορετικά επίπεδα πίεσης, κάτι που προφανώς έχει σημασία σε εφαρμογές όπως είναι για παράδειγμα αυτές της ζωγραφικής. Μια ακόμα λειτουργία που προσφέρει το S Pen είναι η ονομαζόμενη Air View όπου μπορούμε, χωρίς να ακουμπάμε το pen πάνω στην οθόνη, να πραγματοποιούμε λειτουργίες. Για παράδειγμα, όταν είμαστε στη λίστα των SMS, αφήνοντας το pen να αιωρείται πάνω από ένα συγκεκριμένο μήνυμα, αυτό εμφανίζεται ολόκληρο για preview, χωρίς όμως να πάμε ένα επίπεδο παρακάτω στην εφαρμογή των SMS. Αντίστοιχη λειτουργία υπάρχει και όταν χρησιμοποιήσουμε το media player, αφού μετακινώντας το S Pen πάνω από τη μπάρα χρόνου του εκάστοτε βίντεο, ενεργοποιείται ένα ταχύτατο preview του, χωρίς μάλιστα να χάνεται το σημείο αναπαραγωγής της ταινίας.
"Το Note II υποστηρίζει αναγνώριση γραφής και στην ελληνική γλώσσα"
Οι λειτουργίες του S Pen δε σταματάνε όμως εδώ, αφού προσφέρονται και άλλες όπως για παράδειγμα αυτή των Quick Commands. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του pen και «γράφοντας» μια κατακόρυφη γραμμή από κάτω προς τα πάνω στην αρχική οθόνη, εμφανίζεται η οθόνη των γρήγορων γραφικών εντολών όπου σχεδιάζοντας το αντίστοιχο σύμβολο που έχουμε επιλέξει, φορτώνει η σχετική εφαρμογή. Για παράδειγμα, σχηματίζοντας το σύμβολο «@», ενεργοποιείται η εφαρμογή email και μπορούμε να γράψουμε άμεσα το email αυτού στον οποίο θέλουμε να στείλουμε. Γενικότερα, οι λειτουργίες που υπάρχουν είναι πάρα πολλές, ενώ μπορούμε να τις παραμετροποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό, ώστε να ταιριάξουν στις δικές μας ανάγκες. Πέρα από το S Pen, το Note II έχει μια ακόμα εντυπωσιακή λειτουργία που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, αυτή του πραγματικού multitasking με δυο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα η μια δίπλα στην άλλη, στην κεντρική οθόνη. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο back, ενεργοποιείται η λειτουργία και εμφανίζεται στα αριστερά της οθόνης μια μπάρα με τις εφαρμογές που επιτρέπει το λειτουργικό να τρέχουν ταυτόχρονα. Δεν είναι όλες και σίγουρα δε μπαίνουν στη λίστα εφαρμογές που εγκαθιστούμε, όμως το να έχει κανείς το email και το browser ταυτόχρονα ανοιχτά ή τους χάρτες και το Facebook, ή το Twitter και το Video Player, είναι πράγματα που δε κάνει καμία άλλη συσκευή. Αν μάλιστα συνηθίσει κανείς να χρησιμοποιεί τη λειτουργία αυτή, δε μπορεί να επιστρέψει με τίποτα στο παραδοσιακό τρόπο χρήσης ενός smartphone.
Φυσικά, λειτουργίες όπως αυτή που επιτρέπει στο video player να παίζει σε παράθυρο όπου θέλουμε στη κεντρική οθόνη και που είχαμε δει για πρώτη φορά στο Galaxy S III, υπάρχει και εδώ, όπως και όλες οι ευκολίες του TouchWiz Interface που έχει αναπτύξει η Samsung και τρέχει πάνω από το Android 4.1.2. Πραγματικά, οι δυνατότητες παραμετροποίησης της χρήσης και του ίδιου του interface είναι τόσες πολλές, που κατά πάσα πιθανότητα και εμείς δεν τις έχουμε ακόμα ανακαλύψει όλες.
Ακόμα και η λειτουργία S Voice που θυμίζει τη Siri του iPhone και επιτρέπει στο χρήση να δίνει φωνητικές εντολές είναι παρούσα, για όσους θέλουν να μιλάνε στο κινητό τους. Όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος συνομιλίας με το Note II, αφού η Jelly bean έκδοση του Android φέρνει τη λειτουργία Google Now, η οποία είναι η πρόταση της Google στο τομέα της αναγνώρισης φωνής. Κάνει διαφορετικά πράγματα από το S Voice και δεν απαιτεί τη χρήση Internet για να δουλέψει, αλλά όπως όλες οι λειτουργίες φωνητικών εντολών, έτσι και οι δυο αυτές δεν υποστηρίζουν ελληνικά.
Όλα τα παραπάνω γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, καθώς η συσκευή ενσωματώνει κορυφαία υποσυστήματα. Ο επεξεργαστής που είναι σχεδιασμένος από τη Samsung, είναι ο ίδιος με αυτόν που συναντήσαμε στο Galaxy S III, μόνο που αυτή τη φορά η συχνότητά του βρίσκεται στο 1,6GHz, με τη μνήμη που τον συνοδεύει να είναι 2GB. Πρακτικά, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να νοιώσει ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι η συσκευή «λαγκάρει». Σίγουρα και το λειτουργικό σύστημα από τη πλευρά του βοηθάει ώστε όλα να γίνονται αβίαστα, καθώς η Google με την έκδοση 4.1 του Android έχει φέρει πάρα πολλές βελτιώσεις. Όλα τα animations του Touch Wiz γίνονται αστραπιαία, ενώ ακόμα και όταν έχουμε δυο ανοιχτές εφαρμογές χάρη στη σχετική λειτουργία, καμία δεν καθυστερεί. Ούτως ή άλλως και τα ίδια τα benchmarks αποδεικνύουν αυτά που λέμε, αφού οι μετρήσεις μας είναι οι υψηλότερες που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε Android συσκευή.
"Το Galaxy Note II είναι μια κορυφαία συσκευή με πάρα πολλές καινοτόμες λειτουργίες"
Το ίδιο ισχύει και για το υποσύστημα γραφικών, το οποίο επίσης προέρχεται από το Galaxy S III και όπως παρατηρήσαμε παίζοντας διάφορα παιχνίδια και τρέχοντας σχετικά benchmark, η «ιπποδύναμή» του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από πλευράς αυτονομίας τώρα, η τεράστια μπαταρία που διαθέτει το Note II βοηθάει ώστε η συσκευή να αντέχει περισσότερα απ' ότι έχουμε συνηθίσει από ένα high end smartphone. Στην πράξη λοιπόν, υπήρξαν περιπτώσεις που η συσκευή έβγαλε ακόμα και δυο μέρες πλήρους χρήσης, ενώ με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως βγάζοντάς το από την πρίζα το πρωί, μέχρι το βράδυ δύσκολα θα εξαντληθεί η μπαταρία ακόμα και μετά από έντονη χρήση των λειτουργιών του. Σίγουρα, αν κάποιος το μετατρέψει σε παιχνιδομηχανή και παίζει παιχνίδια συνεχώς, η μπαταρία πέφτει ταχύτατα, όμως γενικά μπορούμε να πούμε ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη αυτονομία από όλες τις συσκευές που έχουμε δοκιμάσει.Το τελευταίο υποσύστημα με το οποίο θα ασχοληθούμε, λίγο πριν φτάσουμε στο τέλος αυτού του review, είναι η κάμερά του. Η Samsung δε ρίσκαρε και πήρε τα οπτικά που συναντάμε στο Galaxy S III με τον αισθητήρα να διαθέτει 8Mpixel και το software να προσφέρει πάρα πολλές επιλογές κατά τη φωτογράφιση. Το HDR βολεύει όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε τοπία και αντικείμενα με έντονες διαφορές στη φωτεινότητα, το burst επιτρέπει 20 λήψεις μέσα σε 3,5 δευτερόλεπτα, το παρόραμα βοηθάει στο να τραβήξουμε πανοραμικές φωτογραφίες και η επιλογή χαμόγελο βάζει τη κάμερα σε standy by mode μέχρι να αντιληφθεί ότι κάποιος από αυτούς που βλέπει, χαμογελάει. Η ποιότητα είναι που παίρνουμε είναι πολύ καλή, όπως μπορείτε να δείτε από τα δείγματα που έχουμε παρακατω, ειδικά όταν επιλέγουμε να φωτογραφίζουμε με το HDR. Όσον αφορά στο βίντεο, το Galaxy S III τραβάει σε ανάλυση 1080p στα 30fps και το καταφέρνει χωρίς πραγματικά να χάνει frame, με το τελικό αρχείο να αποθηκεύεται με bitrate που αγγίζει τα 20MBit. Αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του καθιστά το τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικό. Προφανώς μπορεί να τραβάειφωτογραφίες την ώρα που γίνεται βιντεοσκόπηση. Αυτό που μας έλειψε από τη συσκευή είναι ένα αποκλειστικό πλήκτρο για τη λήψη φωτογραφιών, κάτι που θα έκανε την εμπειρία μας πολύ καλύτερη και που σίγουρα δε θα άλλαζε τις διαστάσεις της συσκευής.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το Galaxy Note IIτο αγαπήσαμε πραγματικά. Είναι μια κορυφαία συσκευή, ταχύτατη, με πάρα πολλές καινοτόμες λειτουργίες τόσο από πλευράς software όσο και από πλευράς hardware. Το S Pen είναι κάτι που πολλοί χρήστες θα λατρέψουν, η αυτονομία του επίσης είναι τέτοια που πολλοί θα το επέλεγαν μόνο και μόνο γι αυτό. Είναι πολύ καλύτερο από το περσινό Note και σίγουρα πληρέστερο και ισχυρότερο από το Galaxy S III. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι προφανώς το μέγεθός του, αλλά πιστεύουμε ότι είναι θέμα συνήθειας από τη μια και σίγουρα μεγέθους χεριών. Γιατί αλλιώς μπορεί να φαίνεται στα χέρια ενός φυσιολογικού ανθρώπου και αλλιώς όταν το χρησιμοποιεί κάποιος… δίμετρος.
Το μοναδικό που θα θέλαμε να είναι διαφορετικό είναι η οθόνη, την οποία θα προτιμούσαμε να λειτουργεί σε ανάλυση Full HD, κάτι που όμως θα άλλαζε αρκετά την αυτονομία του και ίσως και το κόστος. Ας αφήσουμε όμως κάτι και για την επόμενη χρονιά, έτσι δεν είναι;
Προς το παρόν, θεωρούμε ότι το Galaxy Note II είναι το καλύτερο smartphone που μπορεί να πάρει κάποιος, ενώ σίγουρα δεν είναι το ακριβότερο, από τη στιγμή που υπάρχει το iPhone 5 στην τιμή που πωλείται στην Ελλάδα.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου