Όταν την περασμένη χρονιά η Google ανακοίνωσε το Nexus 4, τη νεότερη πρότασή της στο χώρο των high-end smartphones, κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα όλου του κόσμου. Το Nexus 4, πέρα από μια εξαιρετική συσκευή θα ήταν και μια ιδιαίτερα οικονομική συσκευή, αφού η έκδοση των 16GB θα κόστιζε $350 (χωρίς φόρους και μεταφορικά). Και κάπως έτσι, όταν το Nexus 4 κυκλοφόρησε στα μέσα Νοεμβρίου, εξαφανίστηκε από τα ψηφιακά καταστήματα της Google σε όλο τον κόσμο και για πολύ καιρό. Μόλις πρόσφατα άρχισε να υπάρχει σε ικανοποιητικές ποσότητες σε όλο τον κόσμο και έτσι έφτασε και η ώρα να το δούμε επίσημα στην ελληνική αγορά. Ας δούμε όμως πρώτα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του και συνεχίζουμε με την παρουσίαση.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 133,9x68,7x9,1 mm
Βάρος: 139 γραμμάρια
Οθόνη: 4,7’’,1280x768 True HD IPS
Κάμερα: 8 MPixel με LED Flash, 1080p video
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένα 16GB, μη επεκτάσιμα
Συνδεσιμότητα: DC-HSDPA 42Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n (WiFi Direct, WiFi hotspot, DLNA), Bluetooth 4.0 με A2DP, NFC, SlimPort 2.0, NFC
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.0.4
Επεξεργαστής: Qualcomm APQ8064 Snapdragon 1.5GHz (τετραπύρηνος)
Γραφικά: Adreno 320
Μπαταρία: Li-Po 2100 mAh
Τιμή: €469
Το Nexus 4 θα είναι διαθέσιμο από τις επόμενες μέρες και στην Ελλάδα, στη τιμή των €469, αρχικά αποκλειστικά από το δίκτυο της Wind. Και επειδή τα χρήματα είναι μάλλον αρκετά περισσότερα από αυτά που κοστίζει σε άλλες περιοχές του κόσμου, θα δίνεται μαζί με αυτό δωρεάν και ο ασύρματοςQi φορτιστής που μόλις την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε από τη Google στην τιμή των $60. Οπότε το τελικό κόστος της συσκευής φαίνεται σχετικά ικανοποιητικό. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι κορυφαία, παρόλο που η συσκευή έχει κυκλοφορήσει πάνω από τρεις μήνες και έχει ανακοινωθεί εδώ και σχεδόν μισό χρόνο.
Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αντιλαμβανόμαστε αμέσως την καλή ποιότητα κατασκευής, αφού η LG, η εταιρεία που έχει κατασκευάσει το Nexus 4 για λογαριασμό της Google, έχει χρησιμοποιήσει αρκετό γυαλί. Όλη η πρόσοψη αλλά και η πλάτη αποτελούνται από Corning Gorilla Glass 2, δίνοντας μια premium αίσθηση. Το τηλέφωνο δεν έχει γωνίες αφού αυτές είναι στρογγυλεμένες, ενώ και το βάρος παρόλο που στα χαρτιά φαίνεται μεγάλο, στο χέρι δε το νοιώθει κανείς έτσι. Γενικότερα η σχεδίασή του είναι τέτοια που το χέρι το αγκαλιάζει εύκολα. Περιμετρικά της οθόνης υπάρχει μιαματ νίκελ γραμμή, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Δεν υπάρχουν αφαιρούμενα μέρη, κάτι σύνηθες για τη σειρά Nexus και έτσι δεν είναι δυνατό να έχουμε πρόσβαση στη μπαταρία. Επίσης, όπως και με τα προηγούμενα Nexus, δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου με τα 16GB να είναι απλά ικανοποιητικά.
Στα αριστερά της συσκευής βρίσκουμε τη θύρα για τις κάρτες micro SIM, καθώς και το ζεύγος πλήκτρων για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου, ενώ στα δεξιά είναι το power button. Και τα δυο αυτά πλήκτρα είναι τοποθετημένα σε άριστες θέσεις και ανεξάρτητα από το χέρι με το οποίο κρατάει κάποιος τη συσκευή, τα δάχτυλα βρίσκουν άμεσα τα πλήκτρα. Ωστόσο, η αίσθηση που προσφέρουν δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς πατιούνται μεν εύκολα, όμως από τη μια εξέχουν ελάχιστα από το κύριο σώμα και από την άλλη το βάθος κατά τη πίεση είναι μικρό και δεν δίνουν στη χρήση την αίσθηση ότι πατήθηκαν.
Στο πάνω μέρος βρίσκουμε την έξοδο των ακουστικών, ενώ στο κάτω υπάρχει η micro USB θύρα, η οποία λειτουργεί και σαν έξοδος εικόνας. Μόνο που εδώ η LG έχει επιλέξει το πρότυπο SlimPort 2.0και όχι το MHL, οπότε αν έχει κάποιος ένα MHL καλώδιο από προηγούμενη συσκευή, αυτό δεν είναι συμβατό. Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφέρουμε για τη θύρα USB είναι ότι δεν είναι powered, δηλαδή δε μπορεί κάποιος να συνδέσει πληκτρολόγιο/ποντίκι ή κάποιο USB flash drive, μια απόφαση που μας παραξένεψε καθώς μέχρι σήμερα μας είχε συνηθίσει διαφορετικά η Google. Πηγαίνοντας τώρα στην πλάτη, όπως είπαμε είναι γυάλινη ενώ πίσω από το γυαλί συναντάμε μια επιφάνεια η οποία αποτελείται από δεκάδες μικρά «pixels», τα οποία ιριδίζουν ανάλογα με το πώς πέφτει το φως πάνω τους, δημιουργώντας μια εικόνα που σε πολλούς θα θυμίσει την αντίστοιχη εικόνα των εκτυπωμένων 3D εικόνων. Στην πλάτη συναντάμε επίσης το κεντρικό ηχείο το οποίο είναι σχετικά αδύναμο, καθώς και τη κάμερα των 8MPixel που συνοδεύεται από ένα αρκετά ισχυρόLED flash.
Η πρόσοψη του Nexus 4 κυριαρχείται από την οθόνη διαγωνίου 4,7’’, κατασκευασμένη προφανώς από την LG, που βασίζεται στη τεχνολογία True HD IPS της κορεατικής εταιρείας. Η οθόνη, λειτουργώντας σε ανάλυση 1280x768, έχει αναλογία πλευρών 15:9, βοηθώντας από τη πλευρά της το Nexus 4 να έχει μέγεθος που ταιριάζει καλύτερα στο χέρι σε σχέση με άλλα smartphones που χρησιμοποιούν αντίστοιχου διαγωνίου οθόνη. Η πυκνότητα των pixels βρίσκεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 300dpi και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κανείς pixel σε οτιδήποτε εμφανίζει η οθόνη. Όσον αφορά στη φωτεινότητα, αυτή βρίσκεται πάνω από τις 600 καντέλες, τιμή που κρίνεται κορυφαία. Ωστόσο, η οθόνη είναι αρκετά ανακλαστική και κάτω από δυνατό ηλιακό φως, ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρήστης δυσκολεύεται να διακρίνει τι εμφανίζεται εκεί. Μια ματ μεμβράνη προστασίας πάντως λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα (αν και μειώνει και τη φωτεινότητα).
Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα της συσκευής, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα καθώς το Nexus 4 είναι μια από τις πρώτες συσκευές που βασίζονται σε hardware νέας γενιάς. Συγκεκριμένα, η LGτο έχει εφοδιάσει με ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm APQ8064 Snapdragon που λειτουργεί στο 1,5GHz, συνοδεύεται από 2GB μνήμης και λειτουργεί σε αρμονική συνεργασία με το επίσης φρέσκο υποσύστημα γραφικών Adreno 320 του ίδιου κατασκευαστή. Το «πακέτο» είναι από τα ισχυρότερα που μπορεί να βρει κάποιος σε συσκευές με Android, προσφέροντας όλα όσα θα ήθελε ένας χρήστης: γρήγορο επεξεργαστή, μεγάλη μνήμη και δυνατό υποσύστημα γραφικών. Αν και σε κάποια javascript benchmarks τα νούμερα που πήραμε δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά, αφού αρκετές συσκευές βρέθηκαν ταχύτερες (Xperia T, LG Optimus 4X, Optimus Vu), αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη χρήση του Chrome σαν βασικού browser, καθώς είναι αρκετά πιο αργός σε javascript σε σχέση με άλλους browser.
Πηγαίνοντας όμως σε εφαρμογές όπως το Antutu, το Basemark 2.0, το Basemark GUI και τοGLBenchmark, το Nexus 4 τα πάει εξαιρετικά και καταφέρνει σε αρκετές περιπτώσεις να κερδίσει ακόμα και το Galaxy Note II της Samsung, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούσαμε το ταχύτερο Android smartphone. Πέρα όμως από τα ίδια τα benchmarks, το Nexus 4 είναι γρήγορο στη καθημερινότητα κατά τη χρήση που του κάνουμε. Δεν υπάρχει κανέναν θέμα καθυστερήσεων, με τον επεξεργαστή να ανταποκρίνεται άριστα αλλά και το ίδιο το λειτουργικό να βοηθάει από την πλευρά του.
Και καθώς αναφερθήκαμε στο λειτουργικό, έχουμε να κάνουμε με την έκδοση 4.2.1 του Android (αν και αυτές τι μέρες έρχεται με OTA το 4.2.2), η οποία προσφέρει αρκετά νέα χαρακτηριστικά σε σχέση με τη 4.1. Έχει αλλάξει εντελώς το drop down μενού των shortcuts, το οποίο μάλιστα ενεργοποιείται με «τράβηγμα» από πάνω χρησιμοποιώντας δυο δάχτυλα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε widgets στη lock screen, η οποία πλέον διαθέτει πέντε οθόνες, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με το desktop, και μπορούμε να έχουμε σε αυτές πχ το mail μας, τοcalendar αλλά και την ίδια τη φωτογραφική μηχανή και έτσι να μη χρειάζεται καν να ξεκλειδώσουμε τη κεντρική οθόνη για να κάνουμε τα πλέον συνηθισμένα πράγματα.
Το λειτουργικό ενσωματώνει επίσης τη λειτουργία Google Now που είδαμε για πρώτη φορά στο 4.1, η οποία πλέον έχει περισσότερες δυνατότητες και αντιλαμβάνεται ακόμα καλύτερα τις φωνητικές αναζητήσεις μας (πάντα όμως στα Αγγλικά). Ακόμα και στο πληκτρολόγιο έχουμε κάτι νέο, αφού πλέον υποστηρίζεται η λειτουργία swipe και έτσι μπορούμε να γράφουμε κυλώντας το δάχτυλό μας από γράμμα σε γράμμα, χωρίς να το σηκώνουμε, με το software να αντιλαμβάνεται αρκετά γρήγορα και με μεγάλη επιτυχία αυτό που θέλουμε. Τέλος, έχουμε ένα νέο interface για τον έλεγχο τηςκάμερας, το οποίο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να έχουμε όλες τις βασικές ρυθμίσεις άμεσα επιλέξιμες από ένα και μόνο δάχτυλο, τον αντίχειρα.
Έχοντας φτάσει στη κάμερα λοιπόν, το πρώτο πράγμα που έχει ενδιαφέρον είναι όπως είπαμε το interface. Στην οθόνη εμφανίζονται μόνο τρια soft buttons, το πλήκτρο φωτογράφισης, το πλήκτρο επιλογής φωτό/βίντεο/panorama/Photo Sphere και ένα πλήκτρο ενεργοποίησης του βασικού μενού ρυθμίσεων. Το τελευταίο πάντως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης αρκεί να κρατήσουμε το δάχτυλό μας πάνω της. Αμέσως εμφανίζεται ένας κύκλος στη περίμετρο του οποίου βλέπουμε μια σειρά από εικονίδια επιλογών. Διατηρώντας το δάχτυλό μας πάνω στην οθόνη και σέρνοντάς το πάνω σε μια από αυτές τις επιλογές (πχ flash), είτε ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται η συγκεκριμένη λειτουργία (flash,HDR) είτε εμφανίζεται ένα ακόμα υπομενού με τις ρυθμίσεις τις εκάστοτε επιλογής. Πάλι χωρίς να σηκώσουμε το δάχτυλό μας, μπορούμε να επιλέξουμε τη ρύθμιση που θέλουμε. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι προφανώς σχεδιασμένος για να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τα δυο χέρια κατά τη φωτογράφιση, χρειάζεται όμως αρκετή προπόνηση για να μπορεί κάποιος να τον αξιοποιήσει γρήγορα και χωρίς λάθη.
Πέρα από το interface όμως, έχουμε κάτι ακόμα νέο, τη λήψη φωτογραφιών Photo Sphere. Είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο χρήστη να φωτογραφίσει το χώρο του προς όλες τις κατευθύνσεις, συνθέτοντας ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που βλέπει κανείς στο Google Street View. Δουλεύει άριστα και πολύ γρήγορα, μόνο τις σχετικές φωτογραφίες μπορεί κανείς να τις απολαύσει μόνο στο Nexus 4, εκτός και αν επιλέξει να τις ανεβάσει στα Google Maps και από εκεί να τις απολαύσουν και άλλοι. Όσον αφορά πάντως στην ποιότητα, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι μάλλον μέτριο και δε μπορεί να συγκριθεί με αυτό που βγάζει το One X ή το Galaxy S III, κυρίως λόγω παρουσίας θορύβου αν δεν υπάρχει άπλετο φως. Και στο βίντεο που μπορεί να είναι 1080p, το αποτέλεσμα είναι μέτριο αν και μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αλλάζοντας -έπειτα από σχετική επέμβαση στο kernel- το bitrate συμπίεσης από τα 12Mbit στα 20Mbit.
Φτάνοντας στο τέλος αυτής της παρουσίασης, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το Nexus 4 είναι μια εξαιρετική συσκευή, ειδικά αν αναλογιστούμε τα χρήματα που κοστίζει. Ακόμα και με τα €469 (με δώρο τον ασύρματο φορτιστή που λειτουργεό απλά ακουμπώντας το Nexus 4 πάνω) που έρχεται στην Ελλάδα, κάποιος παίρνει ένα ταχύτατο smartphone με πολύ καλή οθόνη, γρήγορο υποσύστημα γραφικών, ικανοποιητική αυτονομία (βγάζει εύκολα μια μέρα χρήσης) και φυσικά άμεση πρόσβαση σε όλες τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του Android, χωρίς αναμονές που διαρκούν μήνες. Επιπλέον, είναι μια συσκευή που «φωνάζει» από μακριά να το πειράξουν οι χρήστες με διάθεση και γνώσεις, βάζοντας πολύ ταχύτερα custom rom, ειδικά kernel και ένα σωρό άλλες ρυθμίσεις του software που συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους μέσα από εξειδικευμένες κοινότητες όπως αυτή του XDA. Σίγουρα έχει τα μειονεκτήματά του, όπως για παράδειγμα η έλλειψη υποστήριξης LTE, ο μη επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος, η μέτρια καλιμπραρισμένη οθόνη και η καθόλου εντυπωσιακή κάμερα. Όμως αν σκεφτεί κανείς ότι στα ίδια χρήματα κυκλοφορεί το -αρχαίο πλέον- iPhone 4 8GB, αλλά και το ενός έτους HTC One X (εξαιρετικό βέβαια, με καλύτερη κάμερα αλλά χειρότερες επιδόσεις), το Nexus 4 είναι μια πολύ καλή επιλογή. Θα το θέλαμε φθηνότερο, αλλά ακόμα και έτσι, μας κάνει.
Πηγή
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 133,9x68,7x9,1 mm
Βάρος: 139 γραμμάρια
Οθόνη: 4,7’’,1280x768 True HD IPS
Κάμερα: 8 MPixel με LED Flash, 1080p video
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένα 16GB, μη επεκτάσιμα
Συνδεσιμότητα: DC-HSDPA 42Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n (WiFi Direct, WiFi hotspot, DLNA), Bluetooth 4.0 με A2DP, NFC, SlimPort 2.0, NFC
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.0.4
Επεξεργαστής: Qualcomm APQ8064 Snapdragon 1.5GHz (τετραπύρηνος)
Γραφικά: Adreno 320
Μπαταρία: Li-Po 2100 mAh
Τιμή: €469
Το Nexus 4 θα είναι διαθέσιμο από τις επόμενες μέρες και στην Ελλάδα, στη τιμή των €469, αρχικά αποκλειστικά από το δίκτυο της Wind. Και επειδή τα χρήματα είναι μάλλον αρκετά περισσότερα από αυτά που κοστίζει σε άλλες περιοχές του κόσμου, θα δίνεται μαζί με αυτό δωρεάν και ο ασύρματοςQi φορτιστής που μόλις την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε από τη Google στην τιμή των $60. Οπότε το τελικό κόστος της συσκευής φαίνεται σχετικά ικανοποιητικό. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι κορυφαία, παρόλο που η συσκευή έχει κυκλοφορήσει πάνω από τρεις μήνες και έχει ανακοινωθεί εδώ και σχεδόν μισό χρόνο.
"Το Nexus 4 θα είναι διαθέσιμο, στη τιμή των €469, αρχικά αποκλειστικά από τη Wind"
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι η συσκευή της δοκιμής μας είναι αγορασμένη από την Αμερική και βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και σχεδόν 2 μήνες, ωστόσο επιλέξαμε να κάνουμε τώρα την παρουσίαση, καθώς θα μπορείτε και εσείς να το αποκτήσετε από τα ελληνικά καταστήματα. Προφανώς και δεν έχει καμία διαφορά από τη συσκευή που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Η συσκευασία είναι λιτή και αφού την ανοίξουμε, πέφτουμε πρώτα πάνω στο ίδιο το κινητό. Ακριβώς από κάτω βρίσκουμε τον απαραίτητο φορτιστή, ένα μεταλλικό έλασμα που μας βοηθάει να ανοίξουμε τη microSIM θύρα του Nexus, καθώς και ένα βασικό εγχειρίδιο χρήσης. Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος, λείπει κάποιο ζεύγος ακουστικών από τη συσκευασία, προφανώς για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αντιλαμβανόμαστε αμέσως την καλή ποιότητα κατασκευής, αφού η LG, η εταιρεία που έχει κατασκευάσει το Nexus 4 για λογαριασμό της Google, έχει χρησιμοποιήσει αρκετό γυαλί. Όλη η πρόσοψη αλλά και η πλάτη αποτελούνται από Corning Gorilla Glass 2, δίνοντας μια premium αίσθηση. Το τηλέφωνο δεν έχει γωνίες αφού αυτές είναι στρογγυλεμένες, ενώ και το βάρος παρόλο που στα χαρτιά φαίνεται μεγάλο, στο χέρι δε το νοιώθει κανείς έτσι. Γενικότερα η σχεδίασή του είναι τέτοια που το χέρι το αγκαλιάζει εύκολα. Περιμετρικά της οθόνης υπάρχει μιαματ νίκελ γραμμή, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Δεν υπάρχουν αφαιρούμενα μέρη, κάτι σύνηθες για τη σειρά Nexus και έτσι δεν είναι δυνατό να έχουμε πρόσβαση στη μπαταρία. Επίσης, όπως και με τα προηγούμενα Nexus, δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου με τα 16GB να είναι απλά ικανοποιητικά.
Στα αριστερά της συσκευής βρίσκουμε τη θύρα για τις κάρτες micro SIM, καθώς και το ζεύγος πλήκτρων για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου, ενώ στα δεξιά είναι το power button. Και τα δυο αυτά πλήκτρα είναι τοποθετημένα σε άριστες θέσεις και ανεξάρτητα από το χέρι με το οποίο κρατάει κάποιος τη συσκευή, τα δάχτυλα βρίσκουν άμεσα τα πλήκτρα. Ωστόσο, η αίσθηση που προσφέρουν δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς πατιούνται μεν εύκολα, όμως από τη μια εξέχουν ελάχιστα από το κύριο σώμα και από την άλλη το βάθος κατά τη πίεση είναι μικρό και δεν δίνουν στη χρήση την αίσθηση ότι πατήθηκαν.
Στο πάνω μέρος βρίσκουμε την έξοδο των ακουστικών, ενώ στο κάτω υπάρχει η micro USB θύρα, η οποία λειτουργεί και σαν έξοδος εικόνας. Μόνο που εδώ η LG έχει επιλέξει το πρότυπο SlimPort 2.0και όχι το MHL, οπότε αν έχει κάποιος ένα MHL καλώδιο από προηγούμενη συσκευή, αυτό δεν είναι συμβατό. Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφέρουμε για τη θύρα USB είναι ότι δεν είναι powered, δηλαδή δε μπορεί κάποιος να συνδέσει πληκτρολόγιο/ποντίκι ή κάποιο USB flash drive, μια απόφαση που μας παραξένεψε καθώς μέχρι σήμερα μας είχε συνηθίσει διαφορετικά η Google. Πηγαίνοντας τώρα στην πλάτη, όπως είπαμε είναι γυάλινη ενώ πίσω από το γυαλί συναντάμε μια επιφάνεια η οποία αποτελείται από δεκάδες μικρά «pixels», τα οποία ιριδίζουν ανάλογα με το πώς πέφτει το φως πάνω τους, δημιουργώντας μια εικόνα που σε πολλούς θα θυμίσει την αντίστοιχη εικόνα των εκτυπωμένων 3D εικόνων. Στην πλάτη συναντάμε επίσης το κεντρικό ηχείο το οποίο είναι σχετικά αδύναμο, καθώς και τη κάμερα των 8MPixel που συνοδεύεται από ένα αρκετά ισχυρόLED flash.
Η πρόσοψη του Nexus 4 κυριαρχείται από την οθόνη διαγωνίου 4,7’’, κατασκευασμένη προφανώς από την LG, που βασίζεται στη τεχνολογία True HD IPS της κορεατικής εταιρείας. Η οθόνη, λειτουργώντας σε ανάλυση 1280x768, έχει αναλογία πλευρών 15:9, βοηθώντας από τη πλευρά της το Nexus 4 να έχει μέγεθος που ταιριάζει καλύτερα στο χέρι σε σχέση με άλλα smartphones που χρησιμοποιούν αντίστοιχου διαγωνίου οθόνη. Η πυκνότητα των pixels βρίσκεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 300dpi και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κανείς pixel σε οτιδήποτε εμφανίζει η οθόνη. Όσον αφορά στη φωτεινότητα, αυτή βρίσκεται πάνω από τις 600 καντέλες, τιμή που κρίνεται κορυφαία. Ωστόσο, η οθόνη είναι αρκετά ανακλαστική και κάτω από δυνατό ηλιακό φως, ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρήστης δυσκολεύεται να διακρίνει τι εμφανίζεται εκεί. Μια ματ μεμβράνη προστασίας πάντως λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα (αν και μειώνει και τη φωτεινότητα).
"Η θύρα USB δεν είναι powered ενώ υποστηρίζει το πρότυπο εικόνας Slimport 2.0"
Χρωματικά, η οθόνη προσφέρει κάπως αδιάφορα χρώματα και όσοι έχουν δει συσκευές σαν τοGalaxy S III της Samsung -με κορεσμένα χρώματα- θα νομίσουν ότι η οθόνη του Nexus 4 δεν είναι τόσο καλή. Το συγκεκριμένο θέμα πάντως έχει να κάνει περισσότερο με τα θέλω του κατόχου και όχι με την απόδοση της οθόνης, η οποία μπορεί με ειδικό software που βρίσκεται κανείς στο Play Store να αλλάξει. Οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές, χωρίς όμως να αποκλείεται η μείωση αντίθεσης και χρωματικής απόδοσης. Συνολικά όμως η οθόνη αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις και είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Nexus 4.Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα της συσκευής, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα καθώς το Nexus 4 είναι μια από τις πρώτες συσκευές που βασίζονται σε hardware νέας γενιάς. Συγκεκριμένα, η LGτο έχει εφοδιάσει με ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm APQ8064 Snapdragon που λειτουργεί στο 1,5GHz, συνοδεύεται από 2GB μνήμης και λειτουργεί σε αρμονική συνεργασία με το επίσης φρέσκο υποσύστημα γραφικών Adreno 320 του ίδιου κατασκευαστή. Το «πακέτο» είναι από τα ισχυρότερα που μπορεί να βρει κάποιος σε συσκευές με Android, προσφέροντας όλα όσα θα ήθελε ένας χρήστης: γρήγορο επεξεργαστή, μεγάλη μνήμη και δυνατό υποσύστημα γραφικών. Αν και σε κάποια javascript benchmarks τα νούμερα που πήραμε δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά, αφού αρκετές συσκευές βρέθηκαν ταχύτερες (Xperia T, LG Optimus 4X, Optimus Vu), αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη χρήση του Chrome σαν βασικού browser, καθώς είναι αρκετά πιο αργός σε javascript σε σχέση με άλλους browser.
Πηγαίνοντας όμως σε εφαρμογές όπως το Antutu, το Basemark 2.0, το Basemark GUI και τοGLBenchmark, το Nexus 4 τα πάει εξαιρετικά και καταφέρνει σε αρκετές περιπτώσεις να κερδίσει ακόμα και το Galaxy Note II της Samsung, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούσαμε το ταχύτερο Android smartphone. Πέρα όμως από τα ίδια τα benchmarks, το Nexus 4 είναι γρήγορο στη καθημερινότητα κατά τη χρήση που του κάνουμε. Δεν υπάρχει κανέναν θέμα καθυστερήσεων, με τον επεξεργαστή να ανταποκρίνεται άριστα αλλά και το ίδιο το λειτουργικό να βοηθάει από την πλευρά του.
Και καθώς αναφερθήκαμε στο λειτουργικό, έχουμε να κάνουμε με την έκδοση 4.2.1 του Android (αν και αυτές τι μέρες έρχεται με OTA το 4.2.2), η οποία προσφέρει αρκετά νέα χαρακτηριστικά σε σχέση με τη 4.1. Έχει αλλάξει εντελώς το drop down μενού των shortcuts, το οποίο μάλιστα ενεργοποιείται με «τράβηγμα» από πάνω χρησιμοποιώντας δυο δάχτυλα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε widgets στη lock screen, η οποία πλέον διαθέτει πέντε οθόνες, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με το desktop, και μπορούμε να έχουμε σε αυτές πχ το mail μας, τοcalendar αλλά και την ίδια τη φωτογραφική μηχανή και έτσι να μη χρειάζεται καν να ξεκλειδώσουμε τη κεντρική οθόνη για να κάνουμε τα πλέον συνηθισμένα πράγματα.
Το λειτουργικό ενσωματώνει επίσης τη λειτουργία Google Now που είδαμε για πρώτη φορά στο 4.1, η οποία πλέον έχει περισσότερες δυνατότητες και αντιλαμβάνεται ακόμα καλύτερα τις φωνητικές αναζητήσεις μας (πάντα όμως στα Αγγλικά). Ακόμα και στο πληκτρολόγιο έχουμε κάτι νέο, αφού πλέον υποστηρίζεται η λειτουργία swipe και έτσι μπορούμε να γράφουμε κυλώντας το δάχτυλό μας από γράμμα σε γράμμα, χωρίς να το σηκώνουμε, με το software να αντιλαμβάνεται αρκετά γρήγορα και με μεγάλη επιτυχία αυτό που θέλουμε. Τέλος, έχουμε ένα νέο interface για τον έλεγχο τηςκάμερας, το οποίο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να έχουμε όλες τις βασικές ρυθμίσεις άμεσα επιλέξιμες από ένα και μόνο δάχτυλο, τον αντίχειρα.
Έχοντας φτάσει στη κάμερα λοιπόν, το πρώτο πράγμα που έχει ενδιαφέρον είναι όπως είπαμε το interface. Στην οθόνη εμφανίζονται μόνο τρια soft buttons, το πλήκτρο φωτογράφισης, το πλήκτρο επιλογής φωτό/βίντεο/panorama/Photo Sphere και ένα πλήκτρο ενεργοποίησης του βασικού μενού ρυθμίσεων. Το τελευταίο πάντως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης αρκεί να κρατήσουμε το δάχτυλό μας πάνω της. Αμέσως εμφανίζεται ένας κύκλος στη περίμετρο του οποίου βλέπουμε μια σειρά από εικονίδια επιλογών. Διατηρώντας το δάχτυλό μας πάνω στην οθόνη και σέρνοντάς το πάνω σε μια από αυτές τις επιλογές (πχ flash), είτε ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται η συγκεκριμένη λειτουργία (flash,HDR) είτε εμφανίζεται ένα ακόμα υπομενού με τις ρυθμίσεις τις εκάστοτε επιλογής. Πάλι χωρίς να σηκώσουμε το δάχτυλό μας, μπορούμε να επιλέξουμε τη ρύθμιση που θέλουμε. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι προφανώς σχεδιασμένος για να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τα δυο χέρια κατά τη φωτογράφιση, χρειάζεται όμως αρκετή προπόνηση για να μπορεί κάποιος να τον αξιοποιήσει γρήγορα και χωρίς λάθη.
Πέρα από το interface όμως, έχουμε κάτι ακόμα νέο, τη λήψη φωτογραφιών Photo Sphere. Είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο χρήστη να φωτογραφίσει το χώρο του προς όλες τις κατευθύνσεις, συνθέτοντας ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που βλέπει κανείς στο Google Street View. Δουλεύει άριστα και πολύ γρήγορα, μόνο τις σχετικές φωτογραφίες μπορεί κανείς να τις απολαύσει μόνο στο Nexus 4, εκτός και αν επιλέξει να τις ανεβάσει στα Google Maps και από εκεί να τις απολαύσουν και άλλοι. Όσον αφορά πάντως στην ποιότητα, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι μάλλον μέτριο και δε μπορεί να συγκριθεί με αυτό που βγάζει το One X ή το Galaxy S III, κυρίως λόγω παρουσίας θορύβου αν δεν υπάρχει άπλετο φως. Και στο βίντεο που μπορεί να είναι 1080p, το αποτέλεσμα είναι μέτριο αν και μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αλλάζοντας -έπειτα από σχετική επέμβαση στο kernel- το bitrate συμπίεσης από τα 12Mbit στα 20Mbit.
Φτάνοντας στο τέλος αυτής της παρουσίασης, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το Nexus 4 είναι μια εξαιρετική συσκευή, ειδικά αν αναλογιστούμε τα χρήματα που κοστίζει. Ακόμα και με τα €469 (με δώρο τον ασύρματο φορτιστή που λειτουργεό απλά ακουμπώντας το Nexus 4 πάνω) που έρχεται στην Ελλάδα, κάποιος παίρνει ένα ταχύτατο smartphone με πολύ καλή οθόνη, γρήγορο υποσύστημα γραφικών, ικανοποιητική αυτονομία (βγάζει εύκολα μια μέρα χρήσης) και φυσικά άμεση πρόσβαση σε όλες τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του Android, χωρίς αναμονές που διαρκούν μήνες. Επιπλέον, είναι μια συσκευή που «φωνάζει» από μακριά να το πειράξουν οι χρήστες με διάθεση και γνώσεις, βάζοντας πολύ ταχύτερα custom rom, ειδικά kernel και ένα σωρό άλλες ρυθμίσεις του software που συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους μέσα από εξειδικευμένες κοινότητες όπως αυτή του XDA. Σίγουρα έχει τα μειονεκτήματά του, όπως για παράδειγμα η έλλειψη υποστήριξης LTE, ο μη επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος, η μέτρια καλιμπραρισμένη οθόνη και η καθόλου εντυπωσιακή κάμερα. Όμως αν σκεφτεί κανείς ότι στα ίδια χρήματα κυκλοφορεί το -αρχαίο πλέον- iPhone 4 8GB, αλλά και το ενός έτους HTC One X (εξαιρετικό βέβαια, με καλύτερη κάμερα αλλά χειρότερες επιδόσεις), το Nexus 4 είναι μια πολύ καλή επιλογή. Θα το θέλαμε φθηνότερο, αλλά ακόμα και έτσι, μας κάνει.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου