Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Razer Ouroboros

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τη Razer, μια εταιρεία που έχει καταφέρει να γίνει στο χώρο των αξεσουάρ gaming ότι είναι η Apple στους υπολογιστές, δηλαδή ένας premium κατασκευαστής με αντίστοιχα premium προϊόντα. Η Razer μας έχει συνηθίσει ανά καιρούς να παρουσιάζει συσκευές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και κάνουν τους φανατικούς PC gamers να… δακρύζουν με αυτά που βλέπουν. 

Razer Ouroboros Image 03

Ένα τέτοιο είναι και το Razer Ouroboros, το νεότερο gaming ποντίκι της εταιρείας, το οποίο μας έρχεται με πολλές ομορφιές και τιμή στα επίπεδα της Razer. Ας δούμε όμως πρώτα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Διαστάσεις: 122-137x71x42 mm 
Βάρος: 135 γραμμάρια (με μπαταρία)
Αισθητήρας: Διπλός 4G, 8200dpi 
Polling: 1000Hz
Αριθμός πλήκτρων: 11
Αυτονομία: 12 ώρες (ονομαστική)
Τιμή: €133,9
Εγγύηση: 2 έτη

Το Ouroboros έχει πάρει το όνομά του από ένα αρχαίο σύμβολο που δείχνει ένα φίδι ή ένα δράκο να δαγκώνει την ουρά του και συμβολίζει την αιωνιότητα και τη συνέχεια του κυκλικού χρόνου. Η Razer έδωσε αυτό το όνομα από τη μια γιατί είναι… εντυπωσιακό και από την άλλη για να μας πει προφανώς ότι το νέο της gaming ποντίκι είναι παντοτινό. Αφήνοντας στην άκρη τα σύμβολα και τις αναλύσεις του και αφού αφαιρέσουμε το ποντίκι από την εντυπωσιακή, για τους δημοσιογράφους, συσκευασία, παίρνουμε στα χέρια μας το Ouroboros, το οποίο εύκολα θα μπορούσε να ονομαστεί και Transformer

Razer Ouroboros Image 01

Το ασύρματο ποντίκι της Razer προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης, όχι μόνο μέσω software αλλά και σε επίπεδο hardware, κάτι που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Ακολουθεί τέτοιο σχεδιασμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο εύκολα από δεξιόχειρες και από αριστερόχειρες. Σαν ποιότητα κατασκευής, χρησιμοποιεί ματ πλαστικές επιφάνειες που μεταφέρουν καλή αίσθηση στα χέρια του χρήστη. Ο σχεδιασμός του είναι αρκετά «διαστημικός» κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα πάνω του. Το μέγεθός του πάλι, μάλλον είναι λίγο μεγαλύτερο από ότι θα θέλαμε, κυρίως ως προς το μήκος. Το πλάτος του είναιικανοποιητικό και το χέρι το αγκαλιάζει άνετα, με τα δυο βασικά δάχτυλα (δείκτη και μέσο) να ξεκουράζονται χαλαρά πάνω στα δυο κεντρικά πλήκτρα, ενώ ο αντίχειρας και το μικρό δάχτυλο συγκρατούν τις δυο πλευρές του χωρίς πρόβλημα.

Razer Ouroboros Image 04

Εδώ έρχεται και το πρώτο επίπεδο παραμετροποίησης της εμφάνισης του Ouroboros, αφού στις δυο πλευρές του ποντικιού συναντάμε δυο αφαιρούμενα «φτερά», τα οποία μαγνητικάστερεώνονται με δύναμη και σκοπός τους είναι να στερεώνουμε εκεί τον αντίχειρα και το μικρό δάχτυλο και όχι πάνω στην επιφάνεια που έχουμε τοποθετημένο το ποντίκι. Τα φτερά αυτά μπορούν να αποσπαστούν και στη θέση τους να βάλουμε τα σχετικά ανταλλακτικά που επίσης βρίσκονται στη συσκευασία και δίνουν στο ποντίκι μια κλασσικότερη εμφάνιση και αίσθηση στο χέρι. Η αλήθεια είναι ότι η χρησιμότητα των δυο φτερών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά κάποιος φαντάζεται, τουλάχιστον όχι για τα δάχτυλα του υπογράφοντος, ίσως όμως χρήστες με μεγαλύτερα χέρια να τα βρουν περισσότερο χρήσιμα.

Razer Ouroboros Image 06

Ακριβώς πάνω από κάθε μια από τις πλευρές που τοποθετούνται ο αντίχειρας και το μικρό δάχτυλο υπάρχει ένα ζεύγος προγραμματιζόμενων πλήκτρων, όμως στην πράξη μόνο το ένα από τα δυο ζευγάρια έχει άμεση χρησιμότητα και συγκεκριμένα αυτό που αντιστοιχεί στον αντίχειρα, καθώς με το μικρό δάχτυλο είναι σχεδόν αδύνατο να επιλέξει και να πατήσει καινείς κάποιο από αυτά που του αντιστοιχούν. Η Razer όμως έχει τοποθετήσει πλήκτρα και στις δυο πλευρές ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δεξιόχειρες και αριστερόχειρες αντίστοιχα. 

Razer Ouroboros Image 05

Πέρα από αυτά τα τέσσερα, φωτιζόμενα, πλήκτρα, το κλασσικό ζεύγος των κεντρικών μαζί με τη ροδέλα, το ποντίκι διαθέτει και ένα ζεύγος ακόμα τοποθετημένα κεντρικά και ακριβώς πίσω από τη ροδέλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αλλάζουμε τη ταχύτητα του ποντικιού σε μια από τις πέντε ρυθμιζόμενες μέσω του software Synapse 2.0 επιλογές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και τα "φτερά" λειτουργούν σαν πλήκτρα. Τέλος, ακριβώς πίσω από τα πλήκτρα αυτά υπάρχουν τρεις φωτιζόμενες μπάρες που μας δείχνουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Η συσκευή έρχεται με μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ΑΑΑ, χάρη στην οποία η συσκευή μπορεί να λειτουργεί ασύρματα για περίπου 7-10 ώρες συνεχούς χρήσης. Η φόρτιση μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, είτε τοποθετώντας το Ouroboros πάνω στη συνοδευτική βάση φόρτισης που λειτουργεί και σαν δέκτης της ασύρματης επικοινωνίας, είτε συνδέοντας απευθείας το ποντίκι με ένα USB καλώδιο, με τη σχετική θύρα φόρτισης να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη ροδέλα.

Στην περίπτωση που επιλέξουμε να έχουμε το ποντίκι συνδεδεμένο με το USB καλώδιο, αυτό μεταμορφώνεται σε ένα ταχύτατο ενσύρματο περιφερειακό, όπου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάθε άλλο high end της κατηγορίας. Ωστόσο δεν είναι αυτό το πλεονέκτημά του, αλλά το γεγονός ότι είναι από τη μια εξαιρετικό σαν ασύρματο ποντίκι και από την άλλη ότι ο κάτοχός του μπορεί να αλλάξει τις διαστάσεις του. Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος υπάρχει ένα πλήκτρο στη μέση του οποίου βρίσκουμε μια δεύτερη ροδέλα.

Razer Ouroboros Image 10

Πατώντας το πλήκτρο, μπορούμε να αυξομειώσουμε το μήκος του Ouroboros τραβώντας προς τα πίσω ή πιέζοντας προς τα εμπρός, το πίσω μισό της συσκευής. Από τη περισσότερη «κοντή» του έκδοση στη μακρύτερη, έχουμε μια διαφορά της τάξης των 15mm, η οποία είναι αρκετή για να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα χρηστών. Παρόλαυτά, ξαναλέμε ότι σε εμάς ακόμα και στη κοντή έκδοσή του, το Ouroboros μας φάνηκε λίγο μακρύτερο από όσο θα θέλαμε. 

Razer Ouroboros Image 08

Η δεύτερη ροδέλα πάλι, σκοπό έχει να ανασηκώσει το πίσω μέρος της συσκευής, με τη συγκεκριμένη παραμετροποίηση να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αφού ο κάτοχος του ποντικιού μπορεί να βρει το κατάλληλο ύψος ούτως ώστε η παλάμη του να στερεώνεται με το καλύτερο και πλέον ξεκούραστο τρόπο. Με τις δυο αυτές επιλογές και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αλλαγής των πλαϊνών τμημάτων του ποντικιού, είναι φανερό ότι όποιος αποκτήσει το Ouroboros θα περάσειαρκετές ώρες ώστε να ρυθμίσει την εμφάνιση και τις διαστάσεις του με βάση τον τρόπο που τον βολεύει. Και αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να πάει και να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις μέσα στο Synapse 2.0 software της Razer, το οποίο προσφέρει και αυτό αρκετές επιλογές. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε πόσο και πότε θα φωτίζει το ποντίκι, να δημιουργήσετε Macros, να δείτε τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, να φτιάξετε προφίλ και γενικότερα να κάνετε όλα όσα μας έχει συνηθίσει το software της Razer.

Razer Ouroboros Image 09

Όμορφα και ωραία τα παραπάνω, αλλά στην πράξη τι γίνεται; Πόσο καλά λειτουργεί το Ouroboros σαν ασύρματο ποντίκι; Η πραγματικότητα είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων δεν καταλαβαίνει κάποιος ότι έχουμε να κάνουμε με wireless mouse. Η απόκριση είναι άμεση, το lag του 1ms που λέει η Razer ότι υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ mouse και βάσης δε γίνεται αντιληπτό και γενικά κάποιος μπορεί να παίζει άνετα fps που απαιτούν ακρίβεια χωρίς πρόβλημα. Όσον αφορά στην ταχύτητα, η αλήθεια είναι ότι τα 8200dpi που είναι η μέγιστη τιμή μας φαίνονται πάρα πολλά και μάλλον τα εκμεταλλεύονται επαγγελματίες του χώρου των games. Εμείς στις δοκιμές μας δε χρειάστηκε ποτέ να ξεπεράσουμε τα 4000dpi, με τα 1600-2000dpi να είναι η ρύθμιση για όλες τις άλλες λειτουργίες πέραν του gaming. Το θέμα στην περίπτωση αυτή είναι ότι σίγουρα χρειάζεστε άλλο ποντίκι για την τυπική χρήση του υπολογιστή, καθώς η αυτονομία του Ouroboros με την ενσωματωμένη μπαταρία είναι μικρή και μπορεί να μην ξεπερνάει τις 8 ώρες

Razer Ouroboros Image 02

Αναφέραμε παραπάνω ότι το προϊόν της Razer λειτουργεί άριστα στο 95% των περιπτώσεων και ο λόγος που δεν μιλήσαμε απόλυτα έχει να κάνει με διάφορα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας, πάντα σε ασύρματη σύνδεση. Πέσαμε αρκετές φορές πάνω σε μικρής διάρκειας κολλήματα του ποντικιού που δείχνουν διακοπή επικοινωνίας μεταξύ αυτού και της βάσης του, ειδικά όταν αποφασίζαμε να αλλάξουμε την επιλογή των dpi με τα σχετικά πλήκτρα. Για τα επόμενα 1-2 δευτερόλεπτα, το ποντίκι δεν ανταποκρινόταν όπως θα θέλαμε με το συγκεκριμένο πρόβλημα να εμφανίζεται πάντα μετά την αλλαγή των dpi. Δεν είναι κάποιο τεράστιο πρόβλημα, αλλά είναι κάτι που δε θα έπρεπε να έχει το κορυφαίο και πανάκριβοασύρματο ποντίκι της Razer. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το Ouroboros βρίσκεται σε έλλειψη στη παγκόσμια αγορά, αφού φήμες θέλουν τη Razer να το έχει «μαζέψει» ώστε να τολανσάρει ξανά, με λυμένο το πρόβλημα της επικοινωνίας. 

Razer Ouroboros Image 07

Το Razer Ouroboros είναι μια εξαίσια συσκευή, ένα δείγμα γραφής για το τι μπορεί να κάνει η Razer αν έχει κέφια. Έχει εφαρμοστεί κορυφαία σύλληψης design και επίσης κορυφαίες τεχνολογίες, όμως είναι ένα ποντίκι που δεν είναι για όλους. Ένας λόγος είναι φυσικά η τιμή του, η οποία ξεπερνάει τα €130.  Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο μέσος gamer δε χρειάζεται όλα αυτά που προσφέρει το Ouroboros. Από την άλλη βέβαια, σίγουρα υπάρχουν εκεί έξω χρήστες που έχουν τα χρήματα, θέλουν ο,τι καλύτερο και θα τα δώσουν. Το Ouroboros όμως έχει δυο μικρά θεματάκια που δε μας αφήνουν να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό και να χειροκροτήσουμε δυνατά, αφού από τη μια έχουμε η μικρή αυτονομία και από την άλλη τα κολλήματα στην ασύρματη επικοινωνία (που είμαστε βέβαιοι ότι θα λυθούν μέσω firmware update). Κατά τα άλλα όμως, είναι μοναδικό.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου