Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810

Η Logitech πρόσφατα πήρε την απόφαση να αφήσει στην άκρη την ανάπτυξη των gaming αξεσουάρ και να επικεντρωθεί σε περιφερειακά για φορητές συσκευές, παρουσιάζοντας διάφορα ασύρματα πληκτρολόγια όπως το Logitech Wireless Solar Keyboard k760. Σε αυτή την κατηγορία προϊόντων κατατάσσεται και το Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard k810 που έφτασε πρόσφατα στα εργαστήρια του Enternity και παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα ασύρματο και φορητό πληκτρολόγιο που απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα μικρό περιφερειακό χωρίς καλώδια για να το χρησιμοποιήσουν είτε με τον υπολογιστή τους είτε με κάποιο tablet ή smartphone.

Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 Image 05

Το K810 έρχεται σε μια τυπική συσκευασία που περιέχει την ίδια τη συσκευή, κάποια βασικά εγχειρίδια χρήσης, καθώς και το απαραίτητο καλώδιο mini USB που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση, συνδέοντάς το στη σχετική είσοδο που βρίσκεται στο πίσω δεξί μέρος. H ενεργοποίησή του ολοκληρώνεται χρησιμοποιώντας το διακόπτη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά. Παίρνοντας το πληκτρολόγιο στα χέρια, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μικρό και ελαφρύ είναι. Η σχεδίαση των πλήκτρων είναι προφανώς τύπου chicklet, δηλαδή υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ τους, μειώνοντας έτσι τα λάθη κατά την πληκτρολόγηση. Οι διαστάσεις του βρίσκονται στα 29 εκατοστά για το μήκος και τα 13 εκατοστά για το ύψος, με το ύψος του να μη ξεπερνάει το 1,5 εκατοστό στο υψηλότερο σημείο. Σε αυτές τις διαστάσεις περιλαμβάνει ένα πλήρες σετ, χωρίς βέβαια να υπάρχει αριθμητικό πληκτρολόγιο, με τα περισσότερα (από τα πλήκτρα) να έχουν διαστάσεις πλευρών 1,5x1,5 εκατοστό. Μεγαλύτερα των υπολοίπων, πέρα προφανώς από τη Space bar, είναι το Caps Lock στα αριστερά, τα δυο Shift (με το δεξί να είναι μεγαλύτερο από το αριστερό), το Enter και το Backspace, καθώς και τα δυο πλήκτρα Alt.

Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 Image 02

Η σειρά των Function Keys περιλαμβάνει αρκετά μικρότερων διαστάσεων πλήκτρα, ενώ και η τετράδα των cursor keys είναι επίσης μικρότερη, με τα πάνω και κάτω βελάκια να είναι σχεδόν κολλημένα μεταξύ τους. Στο σύνολο τους τα 12 function πλήκτρα έχουν διπλή ιδιότητα, με τη δεύτερη να ενεργοποιείται κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Fn που βρίσκεται μεταξύ του αριστερού Ctrl και του Window Key. Το μοναδικό μας παράπονο όσον αφορά στην επιλογή αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι για όλες τις παραδοσιακές λειτουργίες των F πλήκτρων απαιτείται η χρήση του Fn, καθώς η Logitech έχει επιλέξει να έχει σαν βασικές επιλογές άλλες. Έτσι για παράδειγμα κάποιος που θέλει να κλείσει ένα ανοιχτό παράθυρο, θα πρέπει να κρατήσει πατημένο το Fn μαζί με τα Alt και F4, ενώ για να κάνει refresh μιας web σελίδας, πρέπει να κρατήσει πατημένα τα Fn, Alt και F5. Η συγκεκριμένη επιλογή σίγουρα δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα σε όσους έχουν μάθει να κάνουν εκτεταμένη χρήση των συνδυασμών με τα πλήκτρα F, συνολικά όμως η διάταξη είναι καλή και δε θα χρειαστεί κανείς ιδιαίτερα πολύ χρόνο για να χρησιμοποιεί τα K810 με παραγωγικό τρόπο.
Ποιες όμως είναι οι βασικές λειτουργίες της σειράς πλήκτρων F και γιατί η Logitech επέλεξε το συγκεκριμένο δρόμο; Τα τρια πρώτα κατά σειρά πλήκτρα ενεργοποιούν τη λειτουργία Bluetooth του K810 στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, ενώ στα υπόλοιπα πλήκτρα συναντάμε τη δυνατότητα για αυξομείωση της έντασης του ήχου και το mute, ένα play/pause για τον ενεργό media player, ειδικό πλήκτρο για Windows 8/RT που εναλλάσσει τα Apps που τρέχουν, ένα πλήκτρο που ανοίγει τον βασικό internet browser και ένα ακόμα που ενεργοποιεί το calculator. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα τρια τελευταία πλήκτρα που αναφέραμε μπορούν να αλλάξουν τις λειτουργίες τους μέσω τουSetPoint software που προσφέρεται μέσα από το επίσημο site της κατασκευάστριας εταιρείας και το οποίο παρέχει και άλλες ευκολίες. Τέλος, έχουμε ένα ζευγάρι πλήκτων που είναι υπεύθυνο για την αυξομείωση της έντασης της φωτεινότητας των πλήκτρων. Από αυτό και σε συνδυασμό με την ίδια την ονομασία του K810, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η Logitech έχει ενσωματώσει δυνατότητα φωτισμού των πλήκτρων, μια επιλογή που μόνο καλή μπορεί να θεωρηθεί.

Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 Image 01

Αν και έχουμε μόνοι μας τη δυνατότητα να αυξομειώσουμε την ένταση, το Logitech K810 ενσωματώνει αισθητήρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται το περιβάλλοντα φωτισμό και ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα. Τα πλήκτρα δεν παραμένουν συνεχώς φωτισμένα για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, με το φωτισμό να ενεργοποιείται πάντως αυτόματα όταν τα χέρια μας πλησιάσουν το πληκτρολόγιο, χάρη στον ειδικό αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τη κίνηση. Ο φωτισμός είναι απόλυτα ικανοποιητικός, με τη Logitech να έχει επιλέξει το δρόμο της φώτισης των χαρακτήρων, προσφέροντας στο χρήση τη δυνατότητα να βλέπει αυτό ακριβώς που χρειάζεται.  

Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 Image 04

Όπως είπαμε και στην αρχή, το K810 χρησιμοποιεί τη τεχνολογία Bluetooth για να επικοινωνεί με τον υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή. Όπως ακριβώς είχαμε δει να γίνεται με το Wireless Solar Keyboard k760, έτσι και εδώ υπάρχει η δυνατότητα για pair του πληκτρολογίου με μέχρι τρειςσυσκευές ταυτόχρονα και να μπορεί να δουλεύει εναλλάξ σε συνεργασία με αυτές. Πατώντας πχ. τοF1 βάζουμε το k810 να λειτουργεί με ένα desktop σύστημα, στη συνέχεια με το F2 το συνδέουμε με ένα iPad και τέλος με το F3 μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με το PlayStation 3. Ανάλογα με το ποιο F-key έχουμε πατήσει, το k760 λειτουργεί με την αντίστοιχη συσκευή που έχουμε κάνει pair, οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε ξανά και ξανά τη διαδικασία από την αρχή κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Στην πράξη, αυτή η λειτουργία είναι εξαιρετικά βολική. Εκεί που γράφω για παράδειγμα το τρέχων κείμενο, αποφασίζω να κάνω redeem ένα κωδικό στο PSN του PS3 και αντί να χρησιμοποιήσω το on-screen πληκτρολόγιο της κονσόλας, πατάω F3 για να συνδεθεί το k760, γράφω τον κωδικό και πατώντας F1 και επιστρέφω στη σύνταξη του κειμένου.

Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 Image 03

Συνολικά λοιπόν, το k810 είναι ένα εξαιρετικό gadget που θα λατρέψουν όσοι έχουν πολλές Βluetooth συσκευές και ψάχνουν ένα πληκτρολόγιο να βολεύει και στο σκοτάδι. Τα χρήματα που ζητάει όμως είναι μάλλον πολλά, καθώς δεν μπορεί οποιοσδήποτε να δώσει €100 για αυτό το πακέτο παροχών.
Πηγή

1 σχόλιο :

  1. Ωραίο άρθρο. Βασικά το έχω το πληκτρολόγιο και μπορώ να πω πως είναι φανταστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή