Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Νέο Xbox, πληροφορίες και εικασίες


Η Microsoft ήταν η πρώτη εταιρεία που υπολογίζαμε να μας έχει παρουσιάσει πρώτη το μηχάνημα επόμενης γενιάς της, ωστόσο η Sony κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να ανοίξει πρώτη τα χαρτιά της με το PlayStation 4. Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν η εταιρεία του Redmond για το τρίτο της σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας; Πάμε να ξετυλίξουμε ένα μεγάλο κουβάρι και να δούμε ξεχωριστά όλα όσα γνωρίζουμε και όσα εκτιμάμε ότι μας περιμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες (και με την Ε3 να μην αργεί πάνω από δύο μήνες)…



Σε πρώτη φάση έχουμε να δούμε τι μας περιμένει από πλευράς ονόματος. Η κονσόλα -αν η Microsoft ακολουθήσει την πολιτική της με το Xbox και το Xbox 360 θα πρέπει να ονομαστεί Xbox 720, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο. Το Xbox 360 δεν ήταν απλά η ονομασία ενός Xbox με… δυνατότητες περιστροφής. Το «360» στον τίτλο ήταν η δήλωση της Microsoft πως το σύστημα καλύπτει όλες τις ανάγκες, είναι για τα πάντα και σίγουρα κάνει πολλά παραπάνω από το να προσφέρει δυνατότητα gaming. Με αυτή τη λογική (και με δεδομένο ότι δύο περιστροφές γύρω από τον άξονα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα), το Xbox 720 θα πρέπει να είναι η λιγότερο πιθανή επιλογή. Επόμενα πιθανά ονόματα που έχουν ακουστεί είναι τα Xbox Infinite και Xbox 8. Το πρώτο ίσως έχει κάποιο νόημα καθώς αφήνει να εννοηθεί με άλλο τρόπο πως το σύστημα δε θα έχει κάποιο όριο, ενώ το δεύτερο θα είχε νόημα αν κυκλοφορούσε η κονσόλα ταυτόχρονα με ταWindows 8.



Στην παρούσα φάση τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται να βολεύει την Microsoft, οπότε το πιο πιθανό σενάριο (που ακούγεται ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες μέρες) είναι πως το νέο σύστημα θα έχει την ονομασία Xbox. Με αυτό τον τρόπο η Microsoft θα μπορεί και να περάσει το μήνυμα πως «αυτό είναι το απόλυτο σύστημα» χωρίς να κάνει το Xbox 360 να φαίνεται απαρχαιωμένο, ωστόσο ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μπερδέματος με το πρώτο σύστημα που κυκλοφόρησε πριν από αρκετά χρόνια. Αυτός είναι και ο μοναδικός παράγοντας που ίσως αποτρέψει αυτή την επιλογή. Όσον αφορά τώρα στην ημερομηνία κυκλοφορίας του νέου συστήματος, όλη η αγορά ανέμενε το νέο Xbox να εμφανιστεί πρώτο και κατά την περίοδο του Νοεμβρίου. Η απόφαση της Sony να κινηθεί άμεσα διοργανώνοντας τη σχετική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ίσως αλλάξει κάπως τα δεδομένα, καθώς όλοι ήταν ήσυχοι πως το PlayStation 4 δε θα εμφανιζόταν πριν το πρώτο τρίμηνο του 2014. Με το βασικό ανταγωνιστή να βρίσκεται στα ράφια μέσα στις γιορτές, μάλλον η κατάσταση δεν είναι τόσο ευχάριστη για τη Microsoft που θα κληθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο και να το δώσει στην αγορά, στη χειρότερη, την ίδια περίοδο.



Όσον αφορά στην παρουσίαση της κονσόλας, όλα έδειχναν ότι το Game Developers Conference θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Η Microsoft δείχνει να επιδιώκει να κάνει μια ξεχωριστή παρουσίαση και να εκμεταλλευτεί αυτό που έκανε και η Sony: να προκαλέσει ντόρο ξεχωριστά, μακριά από τα φώτα, τη δημοσιότητα και τον ορυμαγδό ανακοινώσεων που χαρακτηρίζουν κάθε Ε3. Θα το προλάβει; Κοιτώντας το ημερολόγιο, κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον σχεδόν απίθανο, αφού αν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει στη χειρότερη μέχρι τα τέλη του μήνα (αφήνοντας 10-15 μέρες μέχρι τη συνέντευξη Τύπου της στο Los Angeles). Από την άλλη υφίσταται βέβαια και η άποψη πως αν είναι να κάνει τώρα μια παρουσίαση και να δείξει 5-6 χαρακτηριστικά και να αποκαλύψει άλλα 5-6 μετά από 2 εβδομάδες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα συνδυάσει όλα αυτά και να κάνει μια πολύ πιο μεστή (και γεμάτη ανακοινώσεις) press conference κατευθείαν στο πλαίσιο της έκθεσης.



Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μετράμε το γεγονός ότι η Microsoft ανοίγει την Ε3 με τη συνέντευξη Τύπου της, κάτι που σημαίνει πως η Sony έχει τη δυνατότητα να ανοίξει κάποια χαρτιά που ίσως και να μην είχε λόγο να ρίξει ακόμη στο τραπέζι, αν οι καταστάσεις την οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση. Μην ξεχνάμε πως η Ε3 δεν είναι μόνο ανακοινώσεις, είναι παιχνίδι marketing, μετοχών, επενδυτών κοκ. Μην ξεχνάμε ότι η αποκάλυψη του Kinect ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους ελάχιστες ώρες πριν τη σχετική συνέντευξη Τύπου, μη επιτρέποντας ουσιαστικά στον ανταγωνισμό να έχει χρόνο να κινηθεί.
Τι περιμένουμε τώρα από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών; Η λογική λέει ότι το νέο Xbox θα κινηθεί τεχνικά κοντά στο PlayStation 4 αν και οι φήμες αναφέρουν πως σε επίπεδο δυνατοτήτων απεικόνισης θα είναι κατώτερο. Η CPU αναμένεται να είναι μια Jaguar-based CPU στα 1.6GHz, ενώ από πλευράς γραφικών εικάζεται πως θα χρησιμοποιηθεί μία AMD της σειράς 7000 βασισμένη σε 28nm GCN τεχνολογία. Ακόμη, έχει αφεθεί να διαρρέεται στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι το νέο Xbox θα χρησιμοποιεί μια έκδοση της AMD Radeon 7790 που αυτόματα σημαίνει μειωμένο κόστος παραγωγής. Στο κομμάτι της μνήμης, τέλος, αναμένουμε να έχουμε 8GB μνήμης και εντελώς ξεχωριστό κομμάτι για την επεξεργασία των γραφικών. Η απόφαση αυτή -αν επιβεβαιωθεί- θα κάνει το νέο Xbox χαμηλότερων οπτικών επιδόσεων σύστημα από το PS4, ωστόσο τα τεχνικά του χαρακτηριστικά θα το βοηθήσουν να διαχειρίζεται πολλά περισσότερες εργασίες πέραν του gaming. Επειδή ωστόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι και η εικόνα ενός συστήματος, μη θεωρείτε και αδύνατο να έχουν αλλάξει αρκετά τα πλάνα της Microsoft μετά την αποκάλυψη του PS4. Έτσι κι αλλιώς, στόχος είναι να είναι προσιτά τα συστήματα στους developers και η ταυτόχρονη ανάπτυξη σε PS4, νέο Xbox και PC να είναι πιο απλή υπόθεση από ποτέ.



Τι γίνεται όμως με το χειρισμό; Αρχικά, αναμένουμε σχεδόν βέβαια μια νέα έκδοση του Kinect. Το Kinect 2 εικάζεται πως θα είναι η καρδιά του νέου Xbox, αφού θα προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες καταγραφής του ανθρώπινου σώματος, με μικρότερο lag και με τους developers σαφώς να το εκμεταλλεύονται για πολύ πιο χρήσιμες λεπτομέρειες στον πυρήνα του gameplay. Όσον αφορά στο ίδιο το χειριστήριο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δε θα έχουμε δραματικές αλλαγές, κάτι που είναι απόλυτα λογικό μιας και το Xbox 360 controller είναι εξαιρετικό και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών σε Xbox 360 και PC gamers. Το αν θα εφαρμόσει κάποια επιφάνεια αφής δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο μέσω του SmartGlass καλύπτονται αρκετές από αυτές τις ανάγκες, που ίσως δώσουν τη δυνατότητα στη Microsoft να αντιμετωπίσει ένα πονοκέφαλο λιγότερο.



Τι γίνεται με το αποθηκευτικό μέσο που θα χρησιμοποιεί η κονσόλα; Η απόφαση της Microsoft να υποστηρίξει το HD DVD έναντι του Blu-ray πριν από χρόνια δεν μπορεί πλέον να αποτελεί βάση για οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο νέο μηχάνημα. Το Blu-ray έχει καθιερωθεί και χάρη στην μεγάλη χωρητικότητα που προσφέρει μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των game developers. Η διαδικασία αλλαγής δίσκων που έχουμε δει στο Xbox 360 είναι πλέον παλιομοδίτικη και σίγουρα θα πλήξουν το προφίλ μιας next-gen κονσόλας, ειδικά από τη στιγμή που οι ταχύτητες ανάγνωσης των BD drives είναι πλέον σαφώς καλύτερες και δε δημιουργούν προβλήματα όπως στην εποχή του PS3 (όπου οι developers έγγραφαν τα ίδια δεδομένα σε διάφορα σημεία των Blu-ray discs του συστήματος για να καλύψουν τα προβλήματα του drive). Αν μάλιστα θεωρήσουμε σα δεδομένο το έγγραφο που διέρρευσε και προσδίδει στο νέο Xbox υποστήριξη 1080p 3D και λειτουργίες DVR, μάλλον το Blu-ray αποτελεί μονόδρομο. Μεταχειρισμένα και μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο είναι δύο από τα προβλήματα που δείχνει να αντιμετωπίζει το νέο Xbox πριν καν αποκαλυφθεί. Από την μία, το μπλοκάρισμα τίτλων που έχουν αγοραστεί από δεύτερο χέρι είναι σχεδόν αυτοκτονικό, από τη στιγμή μάλιστα που η Sony δήλωσε πως δε θα υλοποιήσει κανένα τέτοιο χαρακτηριστικό στο PlayStation 4. Αν κανείς δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του σε αυτό το επίπεδο, η κατακραυγή θα ήταν σαφώς ίδια, ωστόσο δε θα ήταν και πλήγμα στο image του συστήματος. Όταν όμως ο μεγάλος αντίπαλος δείχνει εκτός από τους developers, να θέλει να περάσει και ένα πιο φιλικό προφίλ για τους gamers, δεν μπορεί να κάνει κανείς… τρέλες.



Στο κομμάτι της μόνιμης σύνδεσης στο διαδίκτυο, η κατάσταση είναι πιο θολή. Φαίνεται πως η Microsoft υλοποιεί μια πιο cloud και online λογική στο νέο της σύστημα, ωστόσο δε θα προχωρήσει σε υποχρεωτική απαίτηση μιας τέτοιας κατάστασης, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα τη φέρει απέναντι στους gamers. Τι γίνεται με την τιμή; Οι φήμες λένε πως η Microsoft θα κυκλοφορήσει το νέο Xbox σε δύο πακέτα, ένα στην υψηλή -αναμενόμενη- τιμή των 450€-500€ και ένα σε χαμηλότερη τιμή σε συνδυασμό με ένα συνδρομητικό πακέτο στο Xbox Live (αν ονομάζεται έτσι και στη συνέχεια) που μπορεί να ρίχνει την τιμή κατά 100€-150€. Με αυτό τον τρόπο και ψυχολογικά θα κερδίσει τον αγώνα με το PS4, αλλά και θα δίνει περισσότερες δυνατότητες στον καταναλωτή. Όπως και να ‘χει, όλα αυτά θα τα μάθουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Εμείς απλά καταγράψαμε όσα κυκλοφορούν και μπορούν να αποτελέσουν -στην παρούσα φάση- μόνο τροφή για σκέψη και εικασίες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου