Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Sony Xperia Tablet S

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου Android Tablet της Sony, του Tablet S, η εταιρεία παρουσίασε το περασμένο Σεπτέμβρη στα πλαίσια της IFA2012 το Xperia Tablet S, τη νέα της πρόταση στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Πρόκειται για το πρώτο tablet της που κυκλοφορεί κάτω από το σύνολο των προϊόντων Xperia και αποτελεί αυτή τη στιγμή μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση με τιμή που κυμαίνεται γύρω στα €400. Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 239,8 x 174,4 x 8,8 mm
Βάρος: 570 γραμμάρια
Οθόνη: 9,4’’, 1280x800 LED LCD  (161ppi)
Κάμερα: 8 MPixel και 1080p video/1Mpixel 
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένα 16GB, επεκτάσιμος με κάρτες μνήμης SD
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 802.11 b/g/n (WiFi Direct), Bluetooth 3με A2DP 
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.0.3
Επεξεργαστής: Nvidia Tegra 3 1.3GHz (τετραπύρηνος)
Γραφικά: Nvidia GeForce ULP
Μπαταρία: Li-Ion 6000 mAh
Τιμή: €399

Η σχεδιαστική προσέγγιση που έχει επιλέξει η Sony διαφοροποιείται πλήρως από τα τετριμμένα, ακολουθώντας κατά γράμμα τη σχεδίαση του πρώτου Tablet S (με μικρότερο όμως πάχος) και τη συσκευή να θυμίζει βιβλίο που το έχουμε ανοίξει σε μια συγκεκριμένη σελίδα και έχουμε διπλώσει τις διαβασμένες στο πίσω μέρος. Η επιλογή αυτή έχει σαν αποτέλεσμα το πάχος του tablet να είναι διαφορετικό από άκρη σε άκρη, ξεκινώντας από πολύ λεπτό και καταλήγοντας να είναι σχετικά παχύ. Η σχεδίαση αυτή αφήνει την οθόνη του Xperia Tablet S -όταν τοποθετείται πάνω σε ένα γραφείο- να είναι υπό γωνία, επιτρέποντας έτσι στο χρήστη να πληκτρολογεί ευκολότερα, χωρίς να χρειάζεται ειδικές βάσεις. Η ποιότητα κατασκευής του είναι άριστη, με τη Sony να έχει επιλέξει ένασυνδυασμό πλαστικών και μεταλλικών τμημάτων. Μάλιστα, το tablet είναι πιστοποιημένο κατά IPX-4, δηλαδή η οθόνη έχει μια ανεκτικότητα στο νερό, το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε για παράδειγμα να το χρησιμοποιήσουμε με βρεγμένα χέρια, όχι όμως να το βουτήξουμε στο νερό όπως συμβαίνει με το Sony Xperia Z.

Sony Xperia Tablet S Image 01

Επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η Sony έχει τοποθετήσει πάνω στις δυο βασικές θύρες, την πλήρους μεγέθους SD και τη θύρα φόρτισης, ειδικά καπάκια που τις προστατεύουν από τυχόν υγρά. Η θύρα SD βρίσκεται στα αριστερά και όπως είπαμε είναι καλυμμένη, δίπλα στην οποία είναι η έξοδος των ακουστικών. Η θύρα φόρτισης, που αποτελεί ειδική σχεδίαση και απαιτεί το αντίστοιχοειδικό USB καλώδιο, βρίσκεται στο κάτω μέρος και καλύπτεται από αποσπώμενο καπάκι, το οποίο ο κάτοχος της συσκευής θα πρέπει να προσέξει για να μη χάσει. Στη δεξιά πλευράς της συσκευής, συναντάμε το πλήκτρο power και το ζεύγος πλήκτρων για την αυξομείωσης της έντασης του ήχου, με τη συγκεκριμένη θέση να είναι πολύ βολική όταν κρατάμε τη συσκευή με τα δυο χέρια σε θέση landscape. Πάνω από την οθόνη και κεντρικά τοποθετημένη είναι η μια από τις δυο κάμερες, ενώ ακριβώς πίσω υπάρχει η βασική κάμερα των 8Mpixel. Πρέπει να σημειώσουμε πως η συσκευή κρατιέται άνετα τόσο με τα δυο χέρια όσο και με το ένα, κυρίως λόγω του μικρού πάχους, αλλά και χάρη στη σχεδίαση της «γυρισμένης σελίδας», με τη συγκεκριμένη επιφάνεια να είναι σαγρέ, ούτως ώστε να μη γλιστράει η συσκευή από το χέρι.

Sony Xperia Tablet S Image 02

Η οθόνη της συσκευής έχει διαγώνιο 9,4’’, δηλαδή είναι μικρότερη κατά κάτι από τις οθόνες των περισσότερων tablet 10 ιντσών, όμως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη και σίγουρα δύσκολα γίνεται αντιληπτή από το χρήστη, προσφέροντας όμως στη συσκευή τη δυνατότητα να έχει σχετικά περιορισμένες διαστάσεις και να είναι ευκολότερη στη μεταφορά και χρήση σε σχέση με τα παραδοσιακά δεκάρια. Από πλευράς απεικόνισης, η φωτεινότητά της κρίνεται επαρκής, με τη χρωματική απόδοση να είναι το μεγάλο ατού. Τα χρώματα είναι φωτεινά και φυσικά, κάτι που προτιμάμε από άλλες υλοποιήσεις που αποδίδουν τα χρώματα περισσότερο ζωντανά μεν, αλλά αυτά φαίνονται αφύσικα. Η οθόνη αξιοποιεί και τη τεχνολογία Mobile Bravia Engine, η οποία ενεργοποιείται κυρίως όταν αποφασίσουμε να δούμε κάποιο βίντεο, ούτως ώστε εκεί να έχουμε ακόμα περισσότερο φυσική χρωματική απόδοση. Η ανάλυση της οθόνης πάντως είναι πλέον χαμηλή για τα σημερινά δεδομένα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το αρκετά χαμηλό δείκτη πυκνότητας pixelκαι άρα την όχι τόσο ικανοποιητική ευκρίνεια, ειδικά για όσους έχουν χρησιμοποιήσει ένα Retina iPad ή κάποιο high end smartphone με πυκνότητα pixel άνω των 300ppi.
Το Xperia Tablet S τρέχει λειτουργικό Android 4.0.3 και παρόλο που κυκλοφορεί εδώ και περίπου έξι μήνες, η Sony δεν έχει δώσει ακόμα κάποια αναβάθμιση, ώστε η συσκευή να εκμεταλλευτεί τα νέα χαρακτηριστικά και κυρίως τις αυξημένες επιδόσεις των νεότερων εκδόσεων Jelly Bean. Από μόνο του αυτό δημιουργεί ένα θέμα στο χρήστη, καθώς η συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού για tablets έχει κάποια θέμα όσον αφορά στην απόκριση στις εντολές του, κάτι που γίνεται αντιληπτό από έμπειρου... χέρι. Οι λόγοι που η Sony δεν έχει δώσει ακόμα την αναβάθμιση είναι άγνωστοι, όμως σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός ότι η εταιρεία έχει διαφοροποιήσει αρκετά το λειτουργικό σε σχέση με τη «γυμνή» έκδοση που προσφέρεται από τη Google. Το πλέον ενδιαφέρονχαρακτηριστικό που προσφέρει η Sony έχει να κάνει με τη λειτουργία Guest, χάρη στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε επιπλέον λογαριασμούς χρηστών και να ορίσουμε ποιες εφαρμογές και λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε καθέναν από αυτούς. Η λειτουργία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χρήστες που μοιράζονται με άλλους το tablet τους, πχ το παιδί στην οικογένεια, κάποιος φίλος/φίλη, αφού μπορούμε να έχουμε για τον εαυτό μας το λογαριασμό του administrator και να για τους άλλους χρήστες ειδικά φτιαγμένους λογαριασμούς με συγκεκριμένους περιορισμούς. 

Sony Xperia Tablet S Image 03

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα λειτουργία που προσφέρει το λειτουργικό είναι μια σειρά από εφαρμογέςπου μπορούν να τρέξουν σε παράθυρο πάνω από το κεντρικό περιβάλλον του λειτουργικού. Μεταξύ αυτών συναντάμε και τον Android browser, κάτι που βολεύει αρκετά αφού μπορούμε να έχουμε σε παράθυρο σελίδες του Internet και στο background κάτι άλλο (κάτι που είδαμε πρόσφατα να υποστηρίζει και το LG Optimus G). Ωστόσο, δεν υποστηρίζεται η δυνατότητα για παράλληλη εκτέλεση δυο τέτοιων εφαρμογών. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα σχεδιαστική προσέγγιση αφορά μια σειρά από άμεσα shortcuts για χρήσιμες εφαρμογές που βρίσκονται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης του λειτουργικού, από όπου μπορούμε να εκκινήσουμε άμεσα τον browser, το mail client και τη φωτογραφική μηχανή. Τέλος, το Xperia Tablet S ενσωματώνει θύρα υπερύθρων η χρησιμότητα της οποίας έχει να κάνει με τον έλεγχο άλλεων συσκευών, όπως τηλεοράσεις, Blu-ray players και άλλα. Για το σκοπό αυτό υπάρχει ειδικό software που μας επιτρέπει να συγχρονίσουμε το Tablet S με διάφορες τέτοιες συσκευές και στη συνέχεια να τις ελέγχουμε. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητο χαρακτηριστικό, όμως σε πολλούς θα φανεί χρήσιμο, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν πολλές συσκευές και άρα πολλά τηλεχειριστήρια.

Sony Xperia Tablet S Image 04

Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των επιδόσεων, δε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιο ιδιαίτερο παράπονο, όμως σίγουρα το hardware είναι πλέον αρκετά παλιό. Ο Tegra 3 ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα και αυτή τη στιγμή θεωρείται μια μέσου επιπέδου πρόταση. Σε συνδυασμό με τη παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού, το Xperia Tablet S έχει κάποιες στιγμές που φαίνεται πως καθυστερεί, είτε σε σελίδες Web είτε κατά τη χρήση του ίδιου του λειτουργικού. Από την άλλη, παρόλο που οι επιδόσεις 3D στα διάφορα σύγχρονα benchmarks είναι χαμηλές, εντούτοις δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο παιχνίδι που να μη μπορεί να τρέξει άνετα το tablet της Sony. Η αυτονομία πάλι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τις 7-8 ώρες χρήσης. Χρειάζεται όμως κάποιος προγραμματισμός όσον αφορά στη φόρτιση, η οποία γίνεται με σχετικά αργούς ρυθμούς, ειδικά όταν ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε τη συσκευή.



Συνολικά, το Sony Xperia Tablet S είναι μια πολύ καλή συσκευή, ειδικά αναλογικά με τη τιμή διάθεσή της. Είναι λίγο ακριβότερο από το iPad Mini και αρκετά φθηνότερο από το κανονικό Retina iPad, οπότε άποψή μας είναι ότι από πλευράς κόστους, είναι καλά τοποθετημένο στην αγορά. Μας αρέσει πολύ η διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση της εταιρίας, που καθιστά το tablet πραγματικά ξεχωριστό από τα υπόλοιπα της αγοράς, ενώ η splash proof σχεδίαση είναι χρήσιμη για αρκετούς χρήστες. Από πλευράς software έχει ενδιαφέροντες επιλογές που κάνουν τη χρήση του tablet ακόμα ευκολότερη. Από την άλλη, θα θέλαμε η συσκευή να τρέχει νεότερη έκδοση τουλειτουργικού (δεν υπάρχουν ούτε καν custom roms για να εγκαταστήσει κάποιος έμπειρος χρήστης) και σίγουρα δε θα λέγαμε όχι σε οθόνη υψηλότερης ανάλυσης. Εν τέλει, πρόκειται για ένα tablet σχεδιασμένο κυρίως για χρήση στο σπίτι, ένα καθαρά καταναλωτικό προϊόν που αξίζει κάποιος να του ρίξει μια ματιά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου